A GAMMAT Optimo2 bemutatása

2076
A GAMMAT Optimo2 bemutatása

A Gramm Technik cég 1930 óta foglalkozik fémfelületek megmunkálásával. Az alkalmazott technológiát 20 éves gyártási tapaszalat előzi meg a fogászat területén. A galvántechnológia fejlesztése vezetett a kiváló GAMMAT Optimo2 elkészítéséhez. Különféle galvántechnológiás megmunkálásokra alkalmas a fogtechnikai laboratóriumban.

Az arany galvántechnológiás felvitele már a 70-es évektől használatos technika. A biztonság tekintetében az 1986-os év számít áttörésnek, amikor megjelentek a első rendszerek, ahol az arany az eletrolitban nem kötődött arzénhez. Innentől kezdve az arany nem mérgező kénsókhoz kötődött, így az elektrolit már megfelelt az egészségügyi eszközökre vonatkozó szabályoknak. Ezek a berendezések primér és szekunder aranyszerkezetek készítésére használhatók, valamint a fogászatban használatos eszközök felületének vékony bevonására alkalmasak.

A galvánkészülékek virágzása a 90-es évek elejére tehető, amikor a piacon nyolc készülék állt rendelkezésre. Az új technológiák és anyagok megjelenése miatt a galvántechnika most a reneszánszát éli.

A GAMMAT Optimo2 készülék a „felhasználóbarát“ gépek közé tartozik, mivel egyszerű a használata. Az aranyfogyasztása - amely felolvad az elektrolitban- optimális, a végtermékek kiváló kémiai és mechanikus tulajdonságokkal rendelkeznek.

A GAMMAT Optimo2-őt a következő jellemzők különböztetik meg versenytársaitól:

  • egyszerű használat
  • teljesen automatizált folyamatok
  • 13 tárgy egyidejű aranyozása
  • széles körű alkalmazhatóság
  • paraméterek áttekinthetősége még a galvanizálási folyamat előtt
  • mágneses elektróda rendszer
  • a szükésges arany- illetve elektrolitmennyiség önálló kiszámítása
  • egyenletes aranyfelvitel
  • az aranyfelvitel folyamata nem áll le áramszünet esetén sem
  • alacsony energiafogyasztás
  • 99,99 %-os tisztaságú arany
  • a felvitt arany magas keménységű (cca 200HV)
  • kompakt készülék, könnyű fenntartás

A hatékony aranyfogyasztás a galvanizációs folyamatok alatt illetve a beépített aranyújrahasznosítás a használt folyadékból olyan innovációs lépések, amelyek megkülönböztetik a GAMMAT Optimo2-őt a versenytársaitól. Ez a folyamat jelentős gazdasági előnnyel jár az aranyfogyasztást illetően.

A GAMMAT Optimo2 rendszer tartalmaz mindent, ami a munka megkezdéséhez szükséges, azzal a feltétellel, hogy a fogtechnikai laboratórium rendelkezik a szükséges alapfelszereléssel.

A készülékkel egyszerű dolgozni. A színes érintős kijelző végigvezeti a felhasználót a folyamat lépésein, minden lényeges adatot kiír, ami a sikeres galvanizációhoz szükséges.

MIRE HASZNÁLHATÓ A GAMMAT Optimo 2?

  • Primér és szekunder szerkezetek készítése (pl. inlay, sapkák stb.), ahol 180-tól 250 mikronos vas-tagságot akarunk elérni
  • Nem nemesfém ötvözetek, titán ötvözetek, cirkon felületének leplezése, kivehető és rögzített protekiai pótlások felületének bevonása. Átlagos vastagság 20 mikron.

A GAMMAT Optimo2 mellett rendelkezésre állnak programkártyák-midegyik egy funkcióra alkalmas. Az egyik programkártya az újrahasznosításra való, mivel a Gramm Technik nagyon nagy hangsúlyt fektet a nemesfém ötvözetek gazdaságos felhasználására és a kidolgozás költségeinek csökkentésére.

MILYEN LEHETŐSÉGEKET NYÚJT A GAMMAT Optimo2?

  • tiszta aranyból készült szerkezetek készítése galvanizációs bevonó technikával- galvanizáció (elektroforming)
  • részleges protézisek bearanyozása
  • szekunder koronák frikciójának megújítása (teleszkópok, kónuszok)
  • fém-kerámia koronák aranysapkájának elkészítése
  • arany inlay
  • szekunder aranyteleszkóp
  • szekunder aranyelemek készítése primer cirkóniumsapkákra
  • szekunder aranyelemek készítése primer implantátum abutmentekre
  • szekunder aranyelemek készítése frézelt CoCr vagy titániumstégekre
  • korábbi galvanizációs folyamatokban alkalmazott arany újrahasznosítása
     


ARANYSAPKÁK KIDOLGOZÁSA FÉM-KERÁMIA KORONÁKHOZ

Az előkészített csonkokat felhasználjuk a szilikon- sablon és a munkacsonkok készítésére. Kiöntjük őket negyedosztályú gipszből. Azokat a felületeket, amiket aranyozni szeretnénk, átlakkozzuk a mellékelt ezüstlakkal. A munkacsonkokat a mágneses elektródákhoz erősítjük, ellenőrizzük a vezetést és a kijelzőn látható utasítások szerint előkészítjük az elektrolitot az aktivátorral.

Befejező galvanizációs lépésként az ezüstlakk maradékait 56%-os nitrogénsavval távolítjuk el.
 


RÉSZLEGES PROTÉZISEK FÉMSZERKEZETEINEK ARANY- OZÁSA

Ezt az eljárást azokban az esetekben alkalmazzuk, amikor a páciens allergiás a protézis ötvözeteire. Az eljárás egyszerű és időtakarékos, a felhasznált anyagok nagymértékben biokompatibilisek.

Az arany felvitele különböző fémszerkezetekre már több éve ismert eljárás.

Az eljárás folyamata a következő: a részleges protézis felületét magas fényre polírozzuk, megtisztítjuk a szennyeződésektől és zsírtalanítjuk. Az így előkészített protézist a mágneses hordozóhoz rögzítjük egy drót segítségével, hogy az edényben lebegjen. Az aranyfogyasztás és az elektrolitfelhasználás nagymértékben függ az aranyozandó felület méretétől. A berendezés háromféle aranyozási lehetőséget kínál. Az aranyozást a protézis 3 féle folyadékba merítésével kezdjük. Ez után következik az előaranyozás, amely a sikeres aranyozási folyamat alapja. Polírozásra a befejező fázisban nincs szükség, az aranyozott szerkezet anékkül is fényes felületű.



 

FRIKCIÓS FELÜLETEK MEGÚJÍTÁSA

Ezzel az eljárással megújíthatjuk a kikopott szekunder elemek frikcióját a teleszkópos koronák vagy a frézelt stégek szekunder elemeinek esetében. Mielőtt megkezdjük az aranyfelvitelt, szükség van azon felületek védelmére, amit nem akarunk bearanyozni, ezt egy speciális viasszal végezzük. Az arany vastagsága 5 és 30 mikron között változtatható.

Az aranyozandó felületeket az eljárás előtt meghomokozzuk és megtisztítjuk.
 

SZEKUNDER ELEMEK KÉSZÍTÉSE

Amikor a primer koronákat cirkóniumból készítjük, a szekunder elemek készülhetnek aranyból galvanizációs technikával. A magas fényre polírozott korona felületére ezüstlakkot viszünk fel, amivel biztosítjuk a vezetést, ami a sikeres galvanizációs folyamat alapfeltétele.

Befejező galvanizációs lépésként a szekunder korona széleit gumival kipolírozzuk. A primer és szekunder részek szétválasztását 56%-os nitrogénsavba merítéssel végezzük. A felvitt ezüstlakk vastagsága határozza meg a primer és szekunder korona közötti térköz méretét. Szabály szerint ez a rés nem lehet nagyobb 8 mikronnál. Abban az esetben, ha az ezüst vastagsága túl nagy, nem jön létre retenciós erő. Tudni kell, hogy a cikron-galvanizációs technikával készült rendszerek az adhézión, nyo- máson és a nyál viszkozitásán alapulnak. Ha a primér cirkóniumkoronák felületét nem ezüstözzük be elegendő mértékben, az nem megfelelő aranyfelvitelhez vezethet.

A pirmer korona vagy a teleszkóp ezüstözésére akkor is szükség van, amikor az nemesfém ötvözetből készül és aranyat tartalmaz. Ellenkező esetben a primér és szekunder korona szétválasztása lehetetlen lenne.

A titániumból és CoCr ötvözetből készült kónuszos vagy teleszkópsapkáknál nincs szükség az ezüst felvitelére, mivel ezek az ötvözetek alapból vezetők. Az arany a galvanizációs eljárás során direkt kerül a primer korona felületére, amit előzőleg magas fényre kell polírozni.

Ebben az esetben a primer és szekunder korona közötti rés mérete szinte elenyésző. Ez pl. az egyéni frézelt stégek esetében nagyon fontos. A galvanizációs eljárással felvitt szekunder struktúra szoros illeszkedése a CoCr-ból frézelt vagy titániumötvözetből készült frézelt stégekre biztosítja a megfelelő retenciós erők létrejöttének feltételeit. Ez a retenciós erő elegendő nagyobb protetikai munkák stabilitására is. A felvitt arany vastagsága 180-220 mikron között változik, egyes esetekben 220-260 mikron között lehet. Ilyen módon ele-gendő hely marad a kielégítő esztétika elérésére is. A galvanizálással felvitt arany biztosítja a retenciós erőket, így a stég kialakítása könnyen az szájbéli feltételekhez alakítható. Ezekben az esetekben atechmentekre nincs szükéség, amelyek értékes helyet foglalnának el.

A galvanizációs ciklus befejező fázisában az elektrolit maradékot félretesszük. Az így összegyűjtött elektrolitot későb az újrahasznosítás során használjuk fel, mely során kivonjuk a megmaradt aranyat. A készülék működése ily módon gazdaságos.

Hasonló bejegyzések

Elektroforming a protetikában, illúzió vagy valóság?

Elektroforming a protetikában, illúzió vagy valóság?

Az implantátumra készülő restaurációk sokkal magasabb áron érhetők el, magas esztétikai igényeket képesek kielégíteni, ezzel szemben a klasszikus fogsorok sokkal olcsóbbak és kevésbé esztétikusak.

2760
A GAMMAT® optimo2 – 20 éves galvanoplasztikai tapasztalat alapján

A GAMMAT® optimo2 – 20 éves galvanoplasztikai tapasztalat alapján

A Gramm Technik cég, a GAMMAT® optimo2 készüléket, a galvanoplasztikai termékek prémium kategóriájában jegyzi. A GAMMAT® gépek jólismert erényei következetesen átgondolt fejlesztések eredményei.

2536

Hozzászólások

Írjon megjegyzést
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.