cover__image

Alkoholos kontra alkoholmentes fertőtlenítő kendők

De igaz-e ezés hegy hogyan működik valójában az alkoholmentes törlőkendő összehasonlítva alkoholos megfelelőjével?

Ennek megértéséhez először meg kell vizsgálnunk azt az aktív összetevőt, melyet általában alkohol behelyettesítésére használnak. A legtöbb alkoholmentes fertőtlenítő kvaterner ammóniumvegyületen, (angolul röviden: ‘quat’), alapszik, melyek kölcsönhatásba kerülnek a baktériumok, vírusok és gombák negatív töltésű felületeivel. A vegyületek felhalmozódnak a mikroorganizmusok membránjaiban, így azokat károsítva és sejtszivárgást előidézve, végső soron a mikroorganizmusok halálát okozzák. Ilyen fertőtlenítőszerek általában:

Korlátozottan virucid

Kizárólag olyan burkolt vírusok ellen hatásos, mint a HIV és Hepatitis B, de nem képes inaktiválni az olyan, nem burkolt vírusokat, mint polio-, adeno-, és norovírusok.

Hatástalanok mikrobaktériumok ellen

A mikrobaktérium, mint például az M. tuberculosis, M. avium és M. terrae erős, viaszos sejtfallal rendelkezik, mely megakadályozza egyes ‘quat’ alapú fertőtlenítőszerek penetrációját, még hosszú expozíciós idő mellett is.

A több mint 1.5 millió jelentett tuberkulózisos halálesettel évente, ezt a korlátot nem hagyhatjuk figyelmen kívül vagy vehetjük könnyedén a ‘quat’ alapú fertőtlenítőszerek érdemi mérlegelésénél. Bár a kvaterner ammóniumvegyületek nem feltétlenül károsítják az érzékeny felületeket, de ez az előny gyorsan megdől avval a rizikóval szemben, melyet hatékonyságuk korlátozott spektruma jelent.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.