3 ok, hogy válassza az univerzális adhézívokat

926
3 ok, hogy válassza az univerzális adhézívokat

Sok lehetőség közül választhat, amikor fogászati adhézívről van szó. Ismerje meg, mi teszi különlegessé az univerzális adhézívokat, és hogy ezek az innovatív anyagok milyen előnyöket nyújthatnak eljárásának és gyakorlatának.
Dr. Miryam Schuckar, Globális Tudományos Ügyek Vezetője

Bevezetés

Amikor a fogászati adhézívokról van szó, a fogorvosok számos lehetőséggel rendelkeznek. Bár a sok adhézív lehetőség áldásnak tűnhet, gyakran zavart és frusztrációt okoz. Ragasztóerő, technikai kompatibilitás, könnyű használat, kikeményedési módszer, anyagi korlátok, képzési idő - a sokféle változó figyelembevételével hogyan hozhatja meg a helyes választ? Szerencsére a döntés nem kell bonyolultnak lennie.

Itt jönnek képbe az univerzális adhézívok.

Az univerzális adhézívok bevezetése óta bizonyítottan erős, megbízható és sokoldalú anyagok, amelyek segíthetik az eljárásokat, az anyagkészletet és még sok mást. Ezek az egyedi anyagok egyszerűsítik a kötési folyamatot azzal, hogy csökkentik az Önnek és munkatársainak szükséges termékek számát és raktáron tartását. Kevesebb termék kevesebb lépést és egyszerűbb eljárásokat jelent. Bár az univerzális adhézívok nem újítások, továbbra is lehetőségeket kínálnak a modern fogászati gyakorlat számára - ideértve három konkrét előnyt.

Ok #1: Egyszerűség

Néha kevesebb valóban több.

Míg az előző generációk adhézióinál több üveg és több lépés volt szükséges a megfelelő kötéshez, az univerzális adhezívok arra vannak tervezve, hogy több felületen és többféle helyreállításnál hatékonyabban működjenek - kevesebb lépéssel. Ez azt jelenti, hogy kevesebb információt kell memorizálni és kevesebb hibalehetőség van. Ahogy Dr. Marcos Vargas, D.D.S. fogalmazott az univerzális adhezívok használatáról: "Szeretnék olyan utasításokat, amelyeket minden alkalommal megfelelően tudok használni, anélkül hogy minden alkalommal meg kellene változtatnom azokat. Tudjuk, hogy a gyakorló fogorvos nagyobb valószínűséggel emlékszik meg arra, mit kell tennie, amikor csak egy lépésről van szó, nem pedig több lépésről."

Az univerzális adhézívok a következőket teszik lehetővé:

  • Kötés számos fogászati felületre
  • Működés a választott marási módban: teljes marás, öntöltő marás vagy szelektív marás
  • Erős kötések kialakítása
  • Működés közvetlen és közvetett helyreállításoknál egyaránt
  • Az "minden egy üvegben" kényelme, külön alapozó nélkül
  • Gyakorlatilag nincs posztoperatív érzékenység

Az egyszerűség és sokoldalúság rendkívül vonzó a modern fogászati gyakorlat számára. Dr. Vargas szerint: „Egy olyan adhézívot akartam, amely mindkettőhöz (közvetlen és közvetett helyreállítások) használható, és amelyben kényelmesen éreztem magam, és amelyet naponta használtam.” A több lépéssel és üveggel járó változók eltávolításával egyszerűsíti a munkafolyamatot és az anyagkészletet. Ráadásul kevesebb termék nyomon követésével csökkenti a felesleges vagy lejárt anyagok kidobásának kockázatát.

Ezenkívül a modern univerzális adhézívok további előnyöket is nyújtanak. Például a 3M™ Scotchbond™ Universal Plus Adhesive kötési képessége lehetővé teszi a kariesz-érintett dentin ragasztását, így magabiztosan végezhet minimálisan invazív előkészítéseket. Mindez egy olyan anyagcsoportot eredményez, amely egyszerűsíti a munkafolyamatokat, az anyagkészletet és lehetővé teszi a konzervatívabb fogászati filozófiát.

Az univerzális adhézívok az alábbiakat nyújtják:

Ok #2: Erős tudományos háttér

Az adheszív fogászat számos fejlesztésen ment keresztül kezdete óta; minden változással képesek voltunk kihasználni az új tudományos fejlesztéseket a gyakorlati problémák megoldására és a pácienseink számára a legjobb eredmények elérésére. Az emberek megbíznak fogorvosaikban abban, hogy naprakészek maradnak a legújabb innovációkkal kapcsolatban. És itt jönnek képbe az univerzális fogászati adhézívok.

Az univerzális adhézívok megbízható kötést biztosítanak a mögöttük álló tudományos kutatásoknak köszönhetően. Például a 3M univerzális adhézívok sokoldalúságukat és együveges rendszerüket a "VMS" háromrészes technológiának köszönhetik:

  • Vitrebond™ kopolimer: Saját fejlesztésű metakrilát-modifikált polialkenoicsav-kopolimer, amely nedvesség toleranciát kölcsönöz az adhéziós formulának, biztosítva az erős kötést nedves vagy száraz dentinhez a teljes marási technikában. Emellett csökkenti a posztoperatív érzékenységet és a technikai érzékenységet.
  • Metakriloxidecil-foszfát (MDP) monomer: Jól ismert foszfát monomer, amely lehetővé teszi az önmaró alkalmazást, a cirkónium és alumínium kötését, valamint a hűtés nélküli stabilizálást.
  • Szilan: Aktív és stabil szilan, amely lehetővé teszi a üvegkerámia ragasztását külön szilan alapozó nélkül.

A tudományos innováció lehetővé teszi új tulajdonságok hozzáadását az univerzális adhézívokhoz. A Scotchbond Universal Plus Adhesive esetében például egy új, BPA-mentes, keresztkapcsolódó radiopák monomer biztosítja a dentinhez hasonló radiopációt, amely segít megelőzni a röntgenvizsgálati téves diagnózisokat és túlkezelést. Míg néhány fogászati adhézív radiopációt ér el radiopák töltőanyagokkal, amelyek lerakódhatnak a palackban, a Scotchbond Universal Plus Adhesive homogén keveredést tartja fenn, ezáltal biztosítva, hogy minden csepp adhézívnak azonos tulajdonságai legyenek. Az univerzális adhézívok folyamatosan fejlődnek, újabb lehetőségeket teremtve a tudományos fejlesztésből származó előnyök kihasználására, valamint több okot arra, hogy ezeket az innovatív anyagokat beépítsék gyakorlatukba.


Rádióopák gyantaresinémák sémája, X = nehéz elem, amely lehetővé teszi a rádiopációt, röntgenfelvétel készült emberi molárokról I. osztályú helyreállításokkal, szándékos adhézívösszegyűjtéssel. Töltőanyag: 3M™ Filtek™ One Bulk Fill helyreállító anyag. 3M belső adatok, H. Loll és mtsai., J Dent Res 99 (Spec Iss A): No. 757, 2020

Ok #2: Pozitív betegélmények teremtése

Az egészséges, szép mosolyok mellett a fogorvosok szeretnék, hogy a pácienseik a lehető legjobb élményt éljék át. És míg a barátságosság sokat számít, az Ön által választott anyagok is szerepet játszanak - ideértve az adhézívot is.

A posztoperatív érzékenység az utolsó dolog, amit egy helyreállító eljárástól szeretnénk. Azonban nehéz előre jelezni vagy elkerülni. Azonban bizonyos anyagok, mint például az univerzális adhézívok, a kockázat csökkentésére vannak tervezve. Például a 3M univerzális adhézívok víz- és etanolalapú oldószerének köszönhetően a posztoperatív érzékenység előfordulási gyakorisága közel nullára csökken. Más formulációk esetén, amikor az oldószerek elpárolognak, a kollagénréteg túlszáradhat, ami dentinrostok összeomlásához vezet, és érzékenységet okoz. Az 3M univerzális adhézívok víz-tartalma azonban újrateremti a kollagént, megelőzve ezt a problémát.

Az érzékenységen túl minden fogorvos azt szeretné, hogy a kemény munkája minél hosszabb ideig megmaradjon. Azonban a helyreállítás sikeressége az adhéziós kötés erejétől függ. Amikor a kötés meghibásodik, mind a fogorvosok, mind a páciensek megszenvedik a következményeket. Szerencsére az univerzális adhézívok arany standard ragasztást biztosítanak számos fogászati és helyreállító anyagon, csökkentve az időveszteséget és költséget, amelyek az elrontott helyreállításokkal járnak. Ez nemcsak megvédi a pácienseket és a hírnevét, hanem segít megtakarítani a meghiúsult helyreállításokkal járó időt és költséget.


Ábra 1: Egy 3M területi értékelés eredményei. 120 fogorvos több mint 8 500 közvetlen alkalmazásban mérte a posztoperatív érzékenység előfordulását a 3M™ Scotchbond™ Universal adhézívval.¹

Összefoglalás

Az adhéziós fogászat számos fejlődésen ment keresztül kezdete óta, és minden változással találtunk új módokat a folyamatok egyszerűsítésére, a problémák megoldására és annak biztosítására, hogy a pácienseink a legjobb eredményeket érjék el. Habár minden anyagnak más előnyei vannak, az univerzális adhézívok egy további előnyt nyújtanak: egy erős klinikai háttértörténetet. A fogászati szakemberek olyan termékekre vágynak, amelyekre biztonsággal és az elvárásoknak megfelelően számíthatnak, és ez idővel és teszteléssel jár. A részletes tudományos dokumentáció, a pozitív tapasztalati beszámolók és - ami a legfontosabb - a hosszú távú klinikai tanulmányok elérhetősége jó jelzője annak, hogy egy termék hogyan teljesít évek során.2,3

Például az 3M™ Scotchbond™ Universal Adhézív nemcsak a világ első univerzális adhézívja, hanem az iparág leginkább kutatott és klinikailag igazolt univerzális adhézívja is - több mint 4500 publikált áttekintéssel, laboratóriumi vizsgálatokkal és klinikai tanulmányok eredményeivel rendelkezik. Ráadásul a Scotchbond Universal Adhézív az első univerzális adhézív, amelynek ötéves eredményei nyilvánosságra kerültek a klinikai tanulmányokban. Utódja, a Scotchbond Universal Plus Adhézív (2020-ban piacra dobva) még magasabb szintre emeli az univerzális adhézívokat. Megőrzi az eredeti előnyöket, miközben még nagyobb irányíthatóságot és előrejelzést biztosít - mert egy jó adhézívet nem csak a kötőerő alapján kell mérni. Mindezeket figyelembe véve az univerzális adhézívok klinikailag bizonyított fogászati adhézívok, amelyek az innovatív tudományt használják fel az egyszerűség, sokoldalúság és megbízhatóság biztosításához - és egyszerűen nem hagyhatók figyelmen kívül.

1 R. Guggenberger, B. Cerny, C. Thalacker, K. Wiggins, and A. B. Soares: Postoperative Sensitivity with a New Universal Adhesive. IADR 2012, Brazil. Abstract #186
A. A. Robles, N. C. Lawson, C. Fu, D. A. Givan, and J. O. Burgess: Clinical Evaluation of Universal and Two Bottle Total Etch Adhesives at 5 Years. AADR 2018, Fort Lauderdale, FL, USA. Abstract #1491
3 A. D. Loguercio, et al.: A new universal simplified adhesive: 36-Month randomized double-blind clinical trial. Journal of Dentistry September 2015, 43 (Issue 9), 1083-1092

Hasonló bejegyzések

Kimagasló erősség a fémmentes kerámiákhoz

Kimagasló erősség a fémmentes kerámiákhoz

RelyX™ Ultimate Adhesive Resin Cement egy innovatív duálkötésű cement a 3M TM ESPE TM,-től.

1705
Ragaszkodjon az innovációkhoz: A modern adhezívek 5 előnyös tulajdonsága

Ragaszkodjon az innovációkhoz: A modern adhezívek 5 előnyös tulajdonsága

A radioopacitástól kezdve a káriesz-érintett dentinfelszínek lezárásáig a modern univerzális adhezívek széles variációs lehetőségekkel hozakodtak elő, melyek a használatot sokkal hatékonyabbá tudják tenni. Itt az ideje, hogy újra felfedezzük az...

1050
Klinikai eset: Másodosztályú restauráció  3M™ Filtek™ Supreme Flowable és 3M™ Filtek™ One Bulk Fill tömőanyagok segítségével

Klinikai eset: Másodosztályú restauráció 3M™ Filtek™ Supreme Flowable és 3M™ Filtek™ One Bulk Fill tömőanyagok segítségével

A páciens cserélendő amalgámtömésekkel érkezett, melynek szélein töredezést, elszíneződést és secunder kárieszt figyeltünk meg. A páciens hideg- és ráharapási érzékenységről számolt be. A kezelési terv egy MOB direkt restauráció elkészítése volt....

642

Hozzászólások

Írjon megjegyzést
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.