A bond generációk technológiai fejlődésének állomásai

3599
A bond generációk technológiai fejlődésének állomásai

Az új és esztétikusabb fogrestaurációk iránti igény teremtette meg a lehetőséget az adhezív technológia fejlődésére. A kezdeti próbálkozások számos kudarccal jártak, mivel akkoriban a módszertan fókusza - a pulpa védelme érdekében - a zománc savazására irányult. Homogén szerkezetének köszönhetően a zománc előkészítése viszonylag egyszerű volt. Ezzel szemben a smear layerrel fedett, inhomogén dentint nem sikerült megfelelően felhasználni a tömőanyag rögzítésére.
 

Első körben a 3 lépéses totaletch technika segített kiküszöbölni ezeket a kihívásokat. Az ortofoszforsavas maratástól a zománc felszín érdessé válik, a smear layer feloldódik, illetve a dentin kollagénje is képes lesz befogadni a bondrendszer összetevőit. Mivel az előkezelt kollagén kifejezetten érzékeny a szárításra, ezért ezesetben a “nedvesebb” felszín meghagyása kritikusan fontos. Az ezután alkalmazandó primer képes behatolni a dentin tubulusaiba, illetve kollagénjei közé, és előkészíti a felületet az adhezív számára, amely lehetőséget teremt a hidrofób tömőanyag foghoz történő rögzítésére. Ez a több lépéses applikálás teszi lehetővé a kellően erős hybrid réteg létrehozását. Annak ellenére, hogy ez megfelelő kondíciók között máig egy jól funkcionáló rendszer, összetettsége (1. Ábra) számos klinikai hibaforrást rejt magában.
 

A szeparált fiolákban tárolt komponensek integrálásának lehetősége biztosította a következő technológiai előrelépést. Ennek köszönhetően lettek létrehozva a két lépéses total-etch, más néven ötödik generációs bondrendszerek, melyek esetében egy fiolán belül (2. Ábra) megférnek a hidrofil és hidrofób tulajdonságokat mutató összetevők. Annak ellenére, hogy a kémiai vegyítés valamelyest szolidabb kötőerő létrehozását teszi lehetővé, mégis az egyszerűbb felhasználásból adódóan klinikailag jól működő (3. Ábra), máig közkedvelt módszer. Az ismertetett technológiák megoldást jelentettek a kor aktuális problémáira. Azonban a szakembereknek idővel újabb, és újabb kihívásokkal kellett szembesülniük, amik fenntartották az igényt a további fejlesztésekre. Ez eredményezte az önsavazó adhezívek megjelenését, amitől a dentinfelület előkészítésének további optimalizálását remélték (4. Ábra). A korai verziók esetén (6. generáció) a sav és primer egyszerre kerül a fogra, amit külön lépésként az adhezív felhelyezése követ (5. Ábra). A későbbi (7. generáció) megoldásoknál már kivitelezhető az összes kémiai ágens egy időben való applikálása is (6. Ábra). Az innovációval társuló összetettség ez alkalommal is a hybrid interface bizonyos gyengülését hozta magával, azonban klinikai körülmények között ez továbbra sem bizonyult valódi hátránynak (7. Ábra). Ennek egyik oka a kollagén integritásának jobb megőrzésében, illetve a felhasználóbarát protokollban rejlik.
 

Elmondható, hogy az önsavazó bondok optimálisabb kötést biztosítanak a dentinthez, azonban a zománcon elérhető legmagasabb kötőerőt, továbbra is a foszforsavas előkezelés bíztosítja. Ennek a két módszernek a kombinációja révén jött létre a selective-etch technika.

Mindegyik ismertetett megoldás jól működik a tudatos fogszakorvosok kezében. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy számos végfelhasználó számára ez már túlságosan összetett, és nehezen integrálható a mindennapi munkavégzésbe. A már korábban megtanult és gyakorlatban bevállt protokolloktól sok fogorvos nehezebben tud megválni, miközben úgyanúgy szeretné páciensei számára a leginnovatívabb módszereket nyújtani. Többek között erre is kínálnak megoldást bizonyos univerzális adhezívek (pl. Single Bond Universal (8. Ábra), amelyek mindegyik fogelőkészítési stratégiához biztonságosan használhatóak.



Hasonló bejegyzések

Bulk Fill folyékony kompozit

Bulk Fill folyékony kompozit

A Filtek Bulk Fill folyékony kompozit egyetlen - akár 4mm vastagságú - rétegben is tömhető. Filtek Bulk Fill folyékony...

2417
Filtek Bulk Fill Posterior

Filtek Bulk Fill Posterior

A GYORSABB, EGYSZERŰBB POSTERIOR TÖMÉSEKÉRT A Filtek Bulk Fill Posterior Tömőanyag arra lett tervezve, hogy a nagy posterior...

1288

Hozzászólások

Írjon megjegyzést
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.