Alkohol bázisú vs. Alkoholmentes Fertőtlenítőkendők
Manapság a legtöbb egészségügyi intézmény alkohol bázisú kendőket használ a felületek fertőtlenítésére, mivel hatékonyak, gyorsak és általában megbízhatóak. Az alkohol azonban károsíthatja az erre érzékeny felszíneket, mint például a Plexiüveg® vagy bőrkárpit. A gyártók ennek okán kifejlesztették az alkoholmentes kendőket, melyekről azt állítják, hogy minőségük megegyezik az alkoholos kendőkével.
De igaz ez és hogyan működik valójában az alkoholmentes törlőkendő összehasonlítva alkoholos megfelelőjével?
Kvaterner Ammóniumvegyületek
Ennek megértéséhez először meg kell vizsgálnunk azt az aktív összetevőt, melyet általában alkohol behelyettesítésére használnak. A legtöbb alkoholmentes fertőtlenítő kvaterner ammóniumvegyületen, (angolul röviden: ‘quat’), alapszik, melyek kölcsönhatásba kerülnek a baktériumok, vírusok és gombák negatív töltésű felületeivel. A vegyületek felhalmozódnak a mikroorganizmusok membránjaiban, így azokat károsítva és sejtszivárgást előidézve, végső soron a mikroorganizmusok halálát okozzák. Ilyen fertőtlenítőszerek általában:
- Korlátozottan virucid
Kizárólag olyan burkolt vírusok ellen hatásos, mint a HIV és Hepatitis B, de nem képes inaktiválni az olyan virulens, nem burkolt vírusokat, mint polio-, adeno-, és norovírusok.
- Mikobaktériumok ellen hatástalanok
A mikrobaktérium, mint például az M. tuberculosis, M. avium és M. terrae erős, viaszos sejtfallal rendelkezik, mely megakadályozza egyes ‘quat’ alapú fertőtlenítőszerek penetrációját, még hosszú expozíciós idő mellett is.
A több, mint 1.5 millió jelentett tuberkulózisos halálesettel évente, ezt a korlátot nem hagyhatjuk figyelmen kívül vagy vehetjük könnyedén a ‘quat’ alapú fertőtlenítőszerek érdemi mérlegelésénél. Bár a kvaterner ammóniumvegyületek nem feltétlenül károsítják az érzékeny felületeket, de ez az előny gyorsan megdől avval a rizikóval szemben, melyet hatékonyságuk korlátozott spektruma jelent.
Alkoholok
Ezzel szemben, néhány alkohol bázisú fertőtlenítő hatástalanítja mindkét, burkolt és nem burkolt vírus fajtát, 60 másodperc alatt, és a mikobaktériumok ellen is ugyanolyan hatékony. Ez a fő oka annak, hogy az alkohol bázisú szerek még mindig az eslő helyen vannak, ha fertőtlenítésről van szó. Másrészt, az alkohol bázisú fertőtlenítőszerek anyagkompatibilitását nagyszerűen lehet fejleszteni az összetétel alkohol tartalmának csökkentésével. Ehhez természetesen széleskörű kutatásra és laboratóriumi tesztekre van szükség, de az ilyen típusú anyagok manapság már kaphatók a piacon. Mint például a DENTIRO® Wipes (kendők), az első teljes mértékben virucid fertőtlenítő kendő 50%-kal kisebb alkohol tartalommal. Az új generációs termék több, mint 275 fajta anyaggal kompatibilis a plexiüveget és bőrkárpitot is beleértve. A csökkentett alkoholtartalom nem csökkenti azonban a termék hatékonyságát.
Valójában 101 mikroorganizmussal szemben hatékony — ez az eddigi legnagyobb feljegyzett eredmény.
Érvelés
Az alkoholmentes fertőtlenítőszerek néhány támogatója azzal érvel, hogy az alkohol megkötheti a fehérjéket a rozsdamentes acél felszínekhez, főleg erős organikus szennyeződés esetén, mint a vérzés, de ez nem érvényes, figyelembe véve, hogy a felszín törlése kevesebb, mint 1 perc alatt történik ( az alkoholoknak legaláb 10 percre van szükségük ahhoz, hogy a fehérjéket a rozsdamentes acélfelülethez kössék). A helyes eljárás alkoholos fertőtlenítőkendő használata, kétszeri letörléssel, erős fehérje szennyezettség esetén. Az első kendő hatékonyan eltávolítja a fehérjéket, a második, amennyire csak lehetséges, széles körben pusztítja el a korokozókat (kivéve a nagyon ellenálló spórás baktériumokat).
Összegzés
Következésképpen, az alkoholos törlőkendők nagyobb biztonságot nyújtanak a fertőző betegségekkel szemben, mint az alkoholmentes kendők és mind az egészségügyi dolgozóknak, mind betegeiknek megnyugtató az a tudat, hogy minden olyan felület, amellyel érintkeznek nem lesz egy esetleges fertőzés okozója.