Alkohol bázisú vs. Alkoholmentes Fertőtlenítőkendők

2330
Alkohol bázisú vs. Alkoholmentes Fertőtlenítőkendők

Manapság a legtöbb egészségügyi intézmény alkohol bázisú kendőket használ a felületek fertőtlenítésére, mivel hatékonyak, gyorsak és általában megbízhatóak. Az alkohol azonban károsíthatja az erre érzékeny felszíneket, mint például a Plexiüveg® vagy bőrkárpit. A gyártók ennek okán kifejlesztették az alkoholmentes kendőket, melyekről azt állítják, hogy minőségük megegyezik az alkoholos kendőkével.

De igaz ez és hogyan működik valójában az alkoholmentes törlőkendő összehasonlítva alkoholos megfelelőjével? 

Kvaterner Ammóniumvegyületek

Ennek megértéséhez először meg kell vizsgálnunk azt az aktív összetevőt, melyet általában alkohol behelyettesítésére használnak. A legtöbb alkoholmentes fertőtlenítő kvaterner ammóniumvegyületen, (angolul röviden: ‘quat’), alapszik, melyek kölcsönhatásba kerülnek a baktériumok, vírusok és gombák negatív töltésű felületeivel. A vegyületek felhalmozódnak a mikroorganizmusok membránjaiban, így azokat károsítva és sejtszivárgást előidézve, végső soron a mikroorganizmusok halálát okozzák. Ilyen fertőtlenítőszerek általában:

  • Korlátozottan virucid

Kizárólag olyan burkolt vírusok ellen hatásos, mint a HIV és Hepatitis B, de nem képes inaktiválni az olyan virulens, nem burkolt vírusokat, mint polio-, adeno-, és norovírusok.

  • Mikobaktériumok ellen hatástalanok

A mikrobaktérium, mint például az M. tuberculosis, M. avium és M. terrae erős, viaszos sejtfallal rendelkezik, mely megakadályozza egyes ‘quat’ alapú fertőtlenítőszerek penetrációját, még hosszú expozíciós idő mellett is.

A több, mint 1.5 millió jelentett tuberkulózisos halálesettel évente, ezt a korlátot nem hagyhatjuk figyelmen kívül vagy vehetjük könnyedén a ‘quat’ alapú fertőtlenítőszerek érdemi mérlegelésénél. Bár a kvaterner ammóniumvegyületek nem feltétlenül károsítják az érzékeny felületeket, de ez az előny gyorsan megdől avval a rizikóval szemben, melyet hatékonyságuk korlátozott spektruma jelent.


Alkoholok

Ezzel szemben, néhány alkohol bázisú fertőtlenítő hatástalanítja mindkét, burkolt és nem burkolt vírus fajtát, 60 másodperc alatt, és a mikobaktériumok ellen is ugyanolyan hatékony. Ez a fő oka annak, hogy az alkohol bázisú szerek még mindig az eslő helyen vannak, ha fertőtlenítésről van szó. Másrészt, az alkohol bázisú fertőtlenítőszerek anyagkompatibilitását nagyszerűen lehet fejleszteni az összetétel alkohol tartalmának csökkentésével. Ehhez természetesen széleskörű kutatásra és laboratóriumi tesztekre van szükség, de az ilyen típusú anyagok manapság már kaphatók a piacon. Mint például a DENTIRO® Wipes (kendők), az első teljes mértékben virucid fertőtlenítő kendő 50%-kal kisebb alkohol tartalommal. Az új generációs termék több, mint 275 fajta anyaggal kompatibilis a plexiüveget és bőrkárpitot is beleértve. A csökkentett alkoholtartalom nem csökkenti azonban a termék hatékonyságát.

Valójában 101 mikroorganizmussal szemben hatékony — ez az eddigi legnagyobb feljegyzett eredmény.

Érvelés

Az alkoholmentes fertőtlenítőszerek néhány támogatója azzal érvel, hogy az alkohol megkötheti a fehérjéket a rozsdamentes acél felszínekhez, főleg erős organikus szennyeződés esetén, mint a vérzés, de ez nem érvényes, figyelembe véve, hogy a felszín törlése kevesebb, mint 1 perc alatt történik ( az alkoholoknak legaláb 10 percre van szükségük ahhoz, hogy a fehérjéket a rozsdamentes acélfelülethez kössék). A helyes eljárás alkoholos fertőtlenítőkendő használata, kétszeri letörléssel, erős fehérje szennyezettség esetén. Az első kendő hatékonyan eltávolítja a fehérjéket, a második, amennyire csak lehetséges, széles körben pusztítja el a korokozókat (kivéve a nagyon ellenálló spórás baktériumokat).

Összegzés

Következésképpen, az alkoholos törlőkendők nagyobb biztonságot nyújtanak a fertőző betegségekkel szemben, mint az alkoholmentes kendők és mind az egészségügyi dolgozóknak, mind betegeiknek megnyugtató az a tudat, hogy minden olyan felület, amellyel érintkeznek nem lesz egy esetleges fertőzés okozója.

Hasonló bejegyzések

A fogorvos által elkövetett 10 halálos infekciókontrollos hiba!

A fogorvos által elkövetett 10 halálos infekciókontrollos hiba!

Még ha meg is van győződve arról, hogy ez nem jellemző önre, olvasson tovább, hogy lássa, ténytleg nem követ-e el figyelmetlenségből egyet sem ebből a 10 halálos infekciókontrollos hibából.

3630
 10 Keveset emlegetett tény a  fogászati eszkőzők fertőtlenítéséről!

10 Keveset emlegetett tény a fogászati eszkőzők fertőtlenítéséről!

Habár az eszközfertőtlenítés és sterilizálás standard folyamatnak számít,a fogorvosok és az asszisztensek közül sokan nincsenek tisztában egyes kulcselemekkel.Ebben a cikkben a fogászati eszközök tisztításának 10keveset emített tényével fogunk...

3063

Hozzászólások

Írjon megjegyzést
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.