Az 5 kiváló innováció annak érdekében, hogy a legtöbbet tudja kipréselni az önkeverős fecskendőkből

1034
Az 5 kiváló innováció annak érdekében, hogy a legtöbbet tudja kipréselni az önkeverős fecskendőkből

A kedvelt rezincementek kiszerelései egyre korszerűbbé válnak. Fedezze fel az új önkeverős fecskendőt, amely nem csak csökkenti az anyagveszteséget és műanyaghulladék mennyiségét, de sokkal ergonómikusabb, higiénikusabb és könnyebb használni. 

A rezincementek egyik legnépszerűbb kiszerelése az önkeverős fecskendő. Konzisztens, magas minőségű keveréket ad, és lehetővé teszi a cement applikációját közvetlenül a restaurációra vagy a preparációra. A hatékonyságra vonatkozó előnyök bizonyos kompromisszumokkal járnak együtt, az új fejlesztések sokkal jobb kezelhetőséget tesznek lehetővé, emellett minimalizálható a ragasztáshoz felhasznált anyag és a műanyag hulladék mennyisége is. Tekintse meg az önkeverős fecskendők 5 legújabb fejlesztését, amelyek segíthetnek a ragasztási folyamatok kivitelezésében.

1. fejlesztés: Keverőcsőrök, melyek minimalizálják az anyagveszteséget
Az önkeverő fecskendők statikus keverőspirálokat tartalmaznak a keverőcsőr végén, ami összekeveri a két alkotóelemet (bázis- és katalizátor) egyetlen homogén pasztává. A dizájn miatt bizonyos mennyiségű paszta a keverőcsőrben marad. A hagyományos keverőrendszerek esetében ez a mennyiség kb. 0.35 g, miközben egy korona ragasztásához átlagosan mindössze 0.16 g anyag szükségeltetik. Magyarán a szükséges anyag majdnem duplája marad a keverőcsőrben! Az anyagveszteség csökkentése érdekében a 3M kifejlesztett és szabadalmaztatott egy fecskendőt és hozzá tartozó mikro keverőcsőrt a 3M™ RelyX™ Universal Resin Cement (1. ábra) számára. A rövidebb keverőcsőr 0.07 g-ra csökkenti az anyagveszteséget - 80%-os redukció-, emellett kiváló keverési minőséget biztosít. Így a fecskendő 3.4 g rezincement mennyisége sokkal több applikációra elegendő, mint a hasonló rendszerek cementjei.


1. ábra: Hagyományos keverőcsőrök hagyományos önkeverő fecskendők számára ill. a 3M™ RelyX™ Universal Cement Micro Mixing Tip (jobbra).

2. fejlesztés: ergonómikus, henger alakú önkeverő fecskendő
A 3M™ RelyX™ Universal Resin Cement Micro Mixing Tip anyagfelhasználás mennyiségének drasztikus csökkentése azt jelenti, hogy sokkal kevesebb rezin cement fogy el 15 db applikációnál, ami egy önkeverő fecskendőnél elvárás. Az anyagmegtakarítás lehetőséget adott a 3M-nek, hogy újragondolja a keverőfecskendő dizájnját. A hosszú kettős henger alakú fecskendő helyett egy számos ergonómiai előnnyel bíró rövidebb, kisebb  dizájn mellett döntött, ami a folyékony kompozitokéhoz hasonló fecskendőre hasonlít. A RelyX Universal Resin Cement önkeverő fecskendő két pasztájának tartályai elkülönülnek egy teljesen zárt hengerformában, amely egy kényelmes ujjtámaszba torkollik bele. Ez a forma lehetővé teszi, hogy a fecskendőt bármilyen szögből megragadhassuk, és könnyedén elérjük az applikációs területet. (2. ábra). A fecskendő kis mérete miatt a kéz és a keverőcsőr vége közötti távolság kisebb, ami az anyag pontosabb eloszlatását teszi lehetővé. A  fecskendő dizájnja elnyerte  a  rangos Red Dot Design Award-ot 2021-ben.


2. ábra: 3M™ RelyX™ Universal Resin Cement Automix Syringe.

3. fejlesztés: A műanyag hulladék képződés a felére csökkenthető
A fogászati  rendelőkben a hulladék képződése jelentős mértékű. 3M azok a  cégek közé tartozik, melyek a tudományt használják fel a világszerte  képződő hulladék csökkentése érdekében, támogatja a fogászati rendelők környezetbarát anyagfelhasználását. A 80%-os anyag-megtakarításnak, a kisebb keverőcsőrnek és a redukált méretű  RelyX Universal Resin Cement  fecskendőnek köszönhetően a műanyag-szemét  mennyisége applikációnként 50%-kal csökkent. Az új fecskendő dizájnnak köszönhetően idejétmúlttá válik a zárókupak használata (még kevesebb műanyag kerül a szemétbe).


3. ábra: A 3M™ RelyX™ Universal Resin Cement fecskendő mérete és 15 db keverőcsőr  térfogata (balról) összehasonlítva a hagyományos önkeverős fecskendőkével.

4. fejlesztés: Jobb higiéniai kontroll
A hagyományos fecskendőkkel összehasonlítva, melyek szögletekkel és kiöblösödésekkel rendelkeznek, a  RelyX Universal Resin Cement fecskendőjének  felületi dizájnja sokkal letisztultabb, így könnyebb a tisztítása is. Továbbá a használat során a fecskendő végére teljes mértékben rázár a keverőcsőr, védve a fecskendő nyílását a kontaminációtól. A hagyományos önkeverő fecskendők cement-komponenseinek  tartályai teljesen nyitottak és általában az elhasznált keverőcsőrrel kell őket lezárni a következő használatig. A RelyX Universal Resin Cement kialakítása ettől eltérő. Egy szelep-mechanizmussal van ellátva, mely higiénikusan lezárja a fecskendőt, így az a használt végződés megtartása nélkül tárolható (4. ábra). A keverőcsőr kulcsként funkcionál, mely nyitja és zárja a szelepmechanizmust, ahogyan az 5. ábrán látható.


4. ábra: 3M™ RelyX™ Universal Resin Cement fecskendő elülső nézete lezárt állapotban, szelepekkel a végén


5. ábra: 3M™ RelyX™ Universal Cement fecskendő végének nagyítása lezárt szelepekkel (fent balra, A). A szelepek és a fecskendőtest részletes nézete két nyílással a paszta kiáramlására (jobbra fent, B). A keverőcsőr rászerelve a zárt állapotú szelepre (C1), a keverőcsőr derékszögű eltekerésével megnyílnak a szelepek (C2), így a nyitott állapotban kinyomható a paszta (C3). A keverőcsőr eltávolítása az alapállapotba való tekeréssel lehetséges, ami zárja a szelepeket. 

5. fejlesztés: Könnyebb használat, kevesebb alkotóelem
A hagyományos önkeverő rendszerekhez egyenes-  vagy “normál” keverőcsőröket gyártanak, szélesebb végződéssel ellátva, ehhez csatlakoztatható kétféle elemmel, intraorális  és endodonciai applikációhoz. Ez 4 olyan elem, melynek mindig kéznél kell lennie és állandó raktárkészlet fenntartását igényli (6. ábra).


6. ábra:  4 db különböző keverőcsőr kiegészítő elem hagyományos keverőcsőrökhöz (balra) és a 3M™ RelyX™ Universal Resin Cement 2 db keverőcsőr eleme

A RelyX Universal Resin Cementnél összesen 2 elemre van szükség: egy keverőcsőrre és egy hosszabbító végződésre. A RelyX Universal Micro Mixing Tip-nek  rövid, hajlított végződése van, mellyel a cement könnyen applikálható a restaurációba és a preparált fogra. A hosszabbító végződés közvetlen módon csatlakoztatható ehhez. Mindezzel felére csökkenthető a szükséges kiegészítő elemek száma, leegyszerűsítve a folyamatokat.


7. ábra: A hagyományos hosszabbító végződés (balra) és a RelyX Universal Micro Mixing Tip hosszabbító végződésse (jobbra)

További előnye a rendszernek, hogy a hosszabbító végződés, mely illeszkedik a RelyX Universal Micro Mixing Tip-re, hosszabb és vékonyabb, mint a hagyományos társai, így a csatornán belüli használata egyszerűbb (7. ábra).

Összefoglalás
A RelyX Universal Resin Cement 5 lenyűgöző újítással bír az anyagtakarékosság, a műanyag hulladék mennyiségének csökkentése, az ergonómia, higiénia és a könnyített használat terén. Ezek az újítások kiküszöbölik a mai önkeverő fecskendők hiányosságait és segítenek az önkeverő rezincementek megjelenését egy magasabb szintre emelni.


Szerző:  Andreas Boehm

Mechanikai mérnök, az Alkalmazott  Tudományok Egyetemén végzett  1994-ben, Münchenben.  22 éve  foglalkozik egészségügyi eszközök fejlesztésével és tervezésével. A 3M céghez 2006-ban csatlakozott. Termékfejlesztő a kiszerelési és adagolórendszerek fogászati részlegében. A következő termékek  fejlesztésében vett részt: Intra Oral Syringe, Scotchbond™ Universal Flip Cap, Bulk fill Composite Capsule, Quick Mix Capsule, Ketac™ Universal Aplicap, Automix Syringe for RelyX™ Universal, Scotchbond ™ Universal Plus new Flip Cap.

Hasonló bejegyzések

Ragaszkodjon az innovációkhoz: A modern adhezívek 5 előnyös tulajdonsága

Ragaszkodjon az innovációkhoz: A modern adhezívek 5 előnyös tulajdonsága

A radioopacitástól kezdve a káriesz-érintett dentinfelszínek lezárásáig a modern univerzális adhezívek széles variációs lehetőségekkel hozakodtak elő, melyek a használatot sokkal hatékonyabbá tudják tenni. Itt az ideje, hogy újra felfedezzük az...

1235
Veneer restoration

Veneer restoration

Initial situation: The 40 year old female patient presented because she was not satisfied with the appearance of her front teeth (Figs. 1 – 2).

1091
Új self-adhesive-3M Relyx Universal Resin Cement

Új self-adhesive-3M Relyx Universal Resin Cement

A 3M™ RelyX™ Universal Resin Cement egy két komponensű rezin cement, mely alkalmazható self-adhezív és- amennyiben 3M™ Scotchbond™ Universal Plus Adhesive-vel használjuk-adhezív kettős kötésű cement indikációs területeken. A 3M™ RelyX™...

2108

Hozzászólások

Írjon megjegyzést
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.