Diasztémazárás trükkösen - dr. Varga Orsolya

7676
Diasztémazárás trükkösen - dr. Varga Orsolya

Páciensünk esztétikai okok miatt kereste fel rendelőnket. A legfőbb probléma a két egyes között lévő 4 mm-es diasztéma volt, ami miatt páciensünk beszédben és a mosolygásban is feszélyezett volt (1.kép, 2. kép).

 

Alapos állapotfelmérés és parodontológiai ellátás után teljes körű fogszabályzási kezelést és kerámiahéjakat ajánlottunk fel a diasztémák zárására. Anyagi okok és lakhelye távolsága miatt páciensünk nem fogadta el a felajánlott kezelési tervet, ezért egy alternatív megoldást kínáltunk fel neki, mely elsősorban az esztétikai problémákra koncentrál, harapási rendellenességét nem korrigálja, viszont a későbbiekben is módosítható az idealizált kezelésnek megfelelően. Ez a kezelés két részből állt: egy diasztéma-kit 2 hónapos felhelyezéséből valamint direkt héjak készítéséből.
A mosoly esztétikai helyreállításánál a legnagyobb kihívást a helyelosztás jelentette. A kiindulási állapotban a két egyes közötti diasztéma túl nagy volt ahhoz, hogy a fogak pozíciójának módosítása nélkül bezárjuk a réseket és ne kapjunk túl széles egyes fogakat. A kettesek szélessége esztétikailag nem volt kielégítő, ezért döntöttem amellett, hogy az egyesek közötti rést bezárom és a nyert helyet a kettesek megszélesítésére használom fel a későbbiekben. Erre a célra egy instant diasztéma kitet használtam, mely a fogak palatinális feszínére felhelyezhető két tubusból és abba illeszthető előre hajlított rugócskákból állt (Leone Diastema Kit) (3. kép). Páciensünk távolléte miatt először egy németországi kezelőorvos cserélte a rugókat, majd mikor a fogak közelebb kerültek egymáshoz és a rugó már nem akadhatott ki kompozit gombócok nélkül sem, pácinesünk távirányítással önmagának cserélte a azt hetente 2 hónapon keresztül. Minden héten fotókat kértem tőle a folyamat előrehaladtáról.

Két hónap után a rés szinte teljesen bezárult a terveknek megfelelően, így elegendő helyet nyertünk a kettesek megszélesítésére (4. kép, 5. kép, 6. kép). Lenyomatvétel következett a wax-up elkészítéséhez.

  

Technikusomat arra kértem, hogy az egyesek között lévő középvonal jobbra dőlését korrigálja, az egyes fogak hosszát 1 mm-rel hosszabbítsa a mosolyvonalnak megfelelően, a ketteseket szélesítse meg, de ne hosszabbítsa (7. kép, 8. kép).

 

Emellett kértem egy palatinális sablont a héjak elkészítéséhez.
A megfelelő szín kiválasztása és érzéstelenítés után kofferdámot helyeztem fel az abszolút izolálás érdekében (9. kép)


A meglévő tömések eltávolítása után a fogfelszínek 27 µ-os aluminium-oxidos homokfúvása következett. Miután szikepenge segítségével adaptáltam a sablont a kofferdámkapcsok mellé, annak segítségével először a palatinális hátoldalt építettem fel, melyhez Kerr Harmonize Enamel A2 tömőanyagot használtam (10. kép, 11. kép).

 


Approximális felszínek építése szekcionált matricák segítségével Kerr Harmonize Enamel A2-vel (12. kép).


Dentinrétegek felvitele Kerr Harmonize Dentin A2-vel (13. kép).


Zománcrétegek felvitele (Kerr Harmonize Enamel A2), finírozás, polírozás (14.kép)


Elégedett mosoly (15. kép)


Elkészült héjak (16. kép)


Palatinális oldal (17. kép)

Konklúzió:
A frontfogak közötti diasztéma elég gyakori esztétikai probléma, megoldására számos lehetőség áll rendelkezésünkre az ideálistól az elfogadható kezelési tervekig. Sok esetben tekintetbe kell vennünk páciensünk igényeit és lehetőségeit, így alternatív megoldásokat is fel kell kínálnunk, melyek kielégítő esztétikát biztosítanak, de később módosíthatóak az ideális kezelési formának megfelelően.

Fogorvos: dr. Varga Orsolya
Prodent fogászati rendelő
Szabadka, Kizur István 35.
+381-24-546-629
drursulavarga@gmail.com

Hasonló bejegyzések

Interjú Rátonyi József – Rátonyi Fogtechnikának

Interjú Rátonyi József – Rátonyi Fogtechnikának

Budapesten voltam tanuló 1996 -1999 és ezen évek alatt a Tarpadental-Laborban dolgoztam.

9171
Dr. Gerlóczy Pál - Interjú

Dr. Gerlóczy Pál - Interjú

Dr. Gerlóczy Pál, a Magyar Esztétikai Fogászati Akadémia megalapítója - Interjú. Címzetes egyetemi docens, aktív tagja a Brit Esztétikai Fogászati Társaságnak (British Academy of Aesthetic Dentistry).

9760

Hozzászólások

Írjon megjegyzést
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.