Elektroforming a protetikában, illúzió vagy valóság?

2716
Elektroforming a protetikában, illúzió vagy valóság?

Az implantátumra készülő restaurációk sokkal magasabb áron érhetők el, magas esztétikai igényeket képesek kielégíteni, ezzel szemben a klasszikus fogsorok sokkal olcsóbbak és kevésbé esztétikusak. Létezik azonban egy alternatíva, mellyel az implantátumos munkák precizitása és esztétikája költéséghatékony és elegáns módszerekkel ötvözhető. A mágikus recept a galvanizált teleszkóp.


Mik a galvanizált teleszkópkoronák?

A meglévő fogak vagy implantátumok elláthatók nem nemesfém vagy cirkónium teleszkópkoronával. Ezek a sapkák jelképezik a pótlás rögzített részét.

Akrilát teljes protézis vagy részleges protézis is tervezhető ezeknek a sapkáknak a borítására. Az galvanizált szekunder koronák- melyek az akrilát részbe vannak beragasztva- kötik össze a rögzített primer részt a kivehető akilát fogsorral. Az ilyen jellegű pótlásokat kivehető hidaknak is nevezhetjük, csak elegendő számú pillérfogon megfelelő kiterjesztés esetén működőképesek. Két vagy három hiányzó fog esetén tökéletes leplezés érhető el (lásd 1. ábra). Ez azt jelenti, hogy kisszámú implantátumra is készülhet ilyen jellegű pótlás (lásd 2. ábra).
 

Hogyan készülnek?

Először a fogorvos cilindrikusan vagy kónikusan preparálja a pillérfogakat 0°-2° összetéréssel, enyhe vállal. Ezek a fogak primer koronákkal lesznek ellátva (lásd 3. ábra).
 


Ezután a primér koronák rákerülnek a pillérfogakra (lásd 4. ábra). Ezek készülhetnek nem nemesfém ötvözetből párhuzamos marástechnikával, vagy CAD/CAM rendszerek segítségével készülő cirkon tömbökből. E módszerek között csak az esztétikai megjelenésben van különbség. Mindegy milyen módszerrel készül is, a kivehető pótlás ráhelyezése után észrevehetetlen lesz az esztétkiai különbség. Ezután a teleszkóp koronákat direkt módon galvanizálják a primer részekre (lásd 5. ábra). A galvanizált arany primér koronákra rétegzése felülmúlhatatlan precíziós illeszkedéshez vezet.

A fémből készült substruktúra alátámasztja és stabilizálja a kivehető akrilát részt (tercier konstrukció) (lásd 6. ábra). A fogtechnikus ezután felállítja az akrilát fogakat a hagyományos technikáknak megfelelően (lásd 7. ábra).
 

 

Milyen felszerelésre van szükség?

Minden technikai labor rendelkezik a mintakészítéshez szükséges anyagokkal és berendezésekkel. Így tehát a munkafolyamat ezen része semilyen problémát nem okoz, figyelembe véve az anyagok elérhetőségét és ismert használatát. A galvanizáló készülék kis befektetést igényel és nem foglal nagy helyet, valamint nem igényel különleges munkafeltételeket. Fontos a galvanizáló készülék területének tisztántartása. Az egyedüli költséges tényező a galvanizálható arany. Viszont a 0.8g-os fogyasztással az aranyfogyasztás relatív alacsony marad teleszkópkoronánként.

Ha szándékozik befektetni ebbe a rendeszerbe, szüksége lesz egy CAD/CAM gépre is, hogy luxusminőségű primér cikon elemeket tudjon készíteni, ennek a rendszernek viszont magas beruházási költésgei vannak. A magas befektetési költéségek ellenére a primer elemek esztétikai előnyei nem érvényesülnek, mivel ezek az elemek láthatatlanok a fogsor felhelyezése után.

Az akrilát megmunkálásához figyelembe kell venni azon anyagok használati feltételeit, melyek már rendelkezésre állnak a laboratóriumban.

Mitől képes helyben maradni egy ilyen protézis?

Az egymillió dolláros kérdés: Mitől képes helyben maradni egy teleszkóp korona? A mandibula esetében elég egyértelműnek tűnik a válasz, mivel a gravitáció támogatja a protézis helybenmaradását. Viszont a felső állcsont esetén is ugyanannyira masszívan kell állni a fogsornak, mint a mandibula esetében.

Tegyünk egy kis kitérőt a fizikai tényezők jobb megértése érdekében, lássuk, mi is az az “adhézió”. Képzeljük el, hogy két üveglap fekszik egymáson egy filmszerű vízréteggel közöttük. Annak ellenére, hogy kis erőkifejtéssel is viszonylag könnyű őket mozgatni egymáson, szinte lehetetlennek tűnik a szétválasztásuk egymástól csak pusztán az egyik üveglap felemelésével. Ugyanezek az adhéziós erők tartják helyben a galvanizált teleszkópkoronákat (lásd 8. és 9. ábra).
 

Előnyök a fogorvosok számára

Ennek a rendszernek az előnyei a fogorvosok számára abból adódnak, hogy nincs szükség új preparációs technikák eljsajátítására, a hagyományos vállas preparációs forma bizonyult a legideálisabbnak a teleszkópkoronák számára.

További előny a galvanizált teleszkópkorona közvetlen ragaszthatósága szájban, mely teljesen feszülésmentes pótlást eredményez.

Tekintetbe véve a kulcsszavat “passzív illeszkedés”, a páciens számára kétfajta előnnyel is járnak ezek a pótlások. Egyrészt a pótlás könnyen behelyezhető és könnyen eltávolítható. Másrészt az ilyen típusú pótlások rendkívül tartósak abból az okból kifolyólag, hogy a pótlás mentes a belső feszülésektől. Számos hosszútávú kutatás bizonyította ezt (lásd 10. ábra), melyek során galvanizált teleszkópokat vizsgáltak évtizedeken keresztül.

Előnyök a fogtechnikusok számára

A fogtechnikusok számára leginkább a teleszkóp koronák széles körű alkalmazhatósága jelent nagy előnyt. Részleges és teljes protézisek egyaránt készülhetnek ezzel a technikával. Lehetőség van akár a saját fogakon, akár implantátumokon való elhorgonyzásra, valamint rövidebb vagy hosszabb foghiányok is pótolhatók vele. Arra is lehetőség van, hogy egy részleges protézist kiterjesszünk ha a későbbiekben szükség lesz rá (lásd 11. ábra).

Gazdasági szempontból nézve a fogtechnikai laboratóriumnak csupán a galvanizáló készülékbe kell beruháznia (lásd 12. ábra). Minden labor rendelkezik a többi szükésges felszereléssel. Tehát a laborok különösebb problémák nélkül kezdhetik el alkalmazni ezt az új eljárást.
 

 

Előnyök a páciensek számára

Mint ahogyan korábban is említettük, a páciens esztétikus fogakat kaphat, nem csak olcsó fogsorokat, a galvanizált teleszkópkoronák tartósak és könnyen kezelhetőek.

A jó funkció nem veszik el könnyű behelyezhetőséggel és eltávolíthatósággal. A fogpótlásnak biztosítania kell a zavartalan rágást és beszédet. Ebben a tekintetben, a galvanizált teleszkópkoronák nagy előnyökkel járnak. Egyrészt a teleszkópos esetek nem túldimenzionáltak a finom galvanizált részeknek köszönhetően, melyeknél lehetőség van az anatómikus tervezésre. Másrészt, a kényelmetlen nagy összekötő rész elhagyható, a szájpadlás szabadon maradhat (lásd 13. ábra).

Továbbá a galvanizált teleszkópos pótlásokat könnyű tisztítani, mivel kivehetőek.

Összegzés

A galvanizált teleszkópos pótlások két okból kifolyólag is a legjobbak. Egyrészt az implantátumokhoz hasonló precizitást és esztétikát nem nélkülözik, másrészt egy kapcsos protézis stabilitásával bírnak. Mindez elérhető áron készíthető el, és hosszú távon tartós megoldásnak bizonyul.
 

Hasonló bejegyzések

A GAMMAT Optimo2 bemutatása

A GAMMAT Optimo2 bemutatása

A GAMMAT Optimo2 készülék a „felhasználóbarát“ gépek közé tartozik, mivel egyszerű a használata. Az aranyfogyasztása - amely felolvad az elektrolitban- optimális, a végtermékek kiváló kémiai és mechanikus tulajdonságokkal rendelkeznek.

2048
A GAMMAT® optimo2 – 20 éves galvanoplasztikai tapasztalat alapján

A GAMMAT® optimo2 – 20 éves galvanoplasztikai tapasztalat alapján

A Gramm Technik cég, a GAMMAT® optimo2 készüléket, a galvanoplasztikai termékek prémium kategóriájában jegyzi. A GAMMAT® gépek jólismert erényei következetesen átgondolt fejlesztések eredményei.

2488

Hozzászólások

Írjon megjegyzést
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.