GC Tooth Mousse Portfolió

5896
GC Tooth Mousse Portfolió

A 2002-es év végi ausztráliai és új-zélandi bemutatkozása óta a GC Tooth Mousse hamar kedvenccé vált a fogorvosok körében, mint a fogak helyi védelmének eszköze számtalan indikációs területtel.

A GC Tooth Mousse alkalmazásának számtalan új lehetôsége látott napvilágot, ezért úgy gondoltuk, hasznos lenne a gyakoribbakat egyetlen füzetbe összegyûjteni.

Ha már használja a GC Tooth Mousse-t, reméljük a klinikai eseteket átolvasva talál néhány új alkalmazási területet. Amennyiben még nem próbálta ki ezt a figyelemreméltó terméket, remélhetôleg a klinikai esettanulmányok növekvô száma felbátorítja önt, hogy kipróbálja.

Néhány gyakori kérdés, melyeket kétség kívül fel fog tenni...

Miért van szükségem erre a kezelésre?

  • Mennyibe fog kerülni?
  • Hogyan alkalmazzam a GC Tooth Mousse-t?
  • Meddig tart a hatása?

Az elsô két kérdés egyszerûnek mondható, míg a harmadik és negyedik igencsak részletes és bonyolult választ igényel, melyeknek kifejtésekor kényelmetlenül érzheti magát.
 

Hogyan applikáljam a GC Tooth Mousse-t?

Használata egyszerû. A GC Tooth Mousse-t éjjel vagy a reggeli fogmosást követôen alkalmazzuk - a krém fogakra helyezéséhez használja az ujját, egy vattadarabot vagy egy mélyhúzott sínt - 2-5 perc behatási idôre.

Meddig tart a hatása a kezelés befejeztével?

“Nos, ...mindez annak függvénye, hogy milyen alaposan mos fogat, hogy milyen a nyála és hogy mennyire savas a felhalmozódó lepedéke”, ez talán kielégítô válasz lehet, sajnálatos mód pontosan a tartósság kérdését kikerülve. Egy másik válasz lehet: “Ha folyamatosan és gondosan mossa a fogát, rendszeresen eltávolítja az összes lepe-déket, és a nyála egészséges, akkor X év várható. Azonban alá kell vetnie magát egy évenkénti ellenôrzési programnak, melynek keretében mi rendszeresen ellenôrizzük a nyálát, a lepedékképzôdését csakúgy, mint a lepedékének savasságát. Ez az ön számára a lehetô leghosszabb hatást nyújtja, számunkra pedig lehetôvé teszi, hogy amennyiben bármiféle potenciális problémát fedezünk fel, még idôben egy megelôzô programot kínáljunk az ön számára. Az évenkénti ellenôrzô program X-Ft ba kerül. Akarja folytatni...?”

“Meddig kell használnom a GC Tooth Mousse-t?”

Ez egy másik gyakran feltett kérdés... Az adott klinikai esettôl és a GC Tooth Mousse felírásának okától függôen a válasz a következô lehet: “Szeretném, ha minden nap lefekvés elôtt alkalmazná. Ezt követôen X héttel jöjjön vissza, hogy ellenôrizhessük a nyálát és a lepedékét, ily módon eldöntsük szükség van-e a további alkalmazásra. Ilyenkor a nyál vagy a lepedék tesztje plusz költségként jelentkezik.”

Fogérzékenység

A 10 éves Emma felsô metszôfogának palatinális felszíni érzékenységére panaszkodott. A foganyag elvesztésének egy jellegzetes esetét mutatták ki, oldódás a gyomor tartalmával történô kapcsolat következtében. A fogelôtörés a többi területen érintetlen, normális képet mutatott. Az általános egészségi állapota kielégítõ volt, habár közepesen súlyos asztmában szenvedett, mely egy bizonyos mennyiségû gyógyszer napi alkalmazását vonta maga után. 140 mg/nap mérsékelt cola jellegû dítõitalokból származó koffeinbevitele volt. Napi vízfogyasztása alacsony volt, kerülte a hidegvíz fogyasztását mivel az hasfájást okozott neki. A körültekintô kikérdezés fedte fel, hogy Emma néhány éve gasztro-özofagiális refluxtól szenved, mely rendszeresen az asztmával párosul. Megfigyelte, hogy refluxa kevésbé volt súlyos azokon a napokon, amikor nem ivott semmilyen cola jellegû üdítôitalt.

Emma nyáltesztje alacsony nyugalmi nyáltermelést, savas pH-t mutatott ki, ugyanakkor normális stimulált paramétereket. Az alacsony pH részben a negatív folyadék egyensúllyal magyarázható (a koffein vizelethajtó hatásából adódóan), illetve a gyógyszerei nyáltermelést csökkentô hatásával. Azt javasolták neki, hogy hagyja abba a cola üdítõital fogyasztását, mivel a koffein ösztönzi a gyomorsav termelõdését és súlyosbíthatja a gyomor reflux mûködést. Továbbá azt tanácsolták Emmának, hogy igyon meleg vizet lassan, ezáltal minimalizálva a puffadás okozta gyomorsav kiválasztást. A háziorvosához irányították, aki beállította a használni kívánt H-2 receptor blokkoló gyógyszer mennyiségét, hogy visszafogja a gyomorsav termelését. Emmának azt tanácsolták, hogy alkalmazza a GC Tooth Mousse-tközvetlenül az erodált palatinális felszíneken, melynek következtében az érzékenység gyorsan enyhült. Két héttel késôbb az erodált dentint vékony GC Fuji II LC réteggel fedték, valamint kompozit rezinnel a további védelem érdekében.


Fogszabályozás

A Recaldent CPP-ACP megdöbbentô hatást mutat a fehér foltokon, különösképpen a fogszabályzó kezelésen átesô páciensek esetében. Ezt a klinikai fényképsorozatot egy fogszabályzó szakorvos biztosította számunkra, aki egy 5% Recaldent CPP-ACP tartalmú pasztát használt a brackettek eltávolítását követôen.


Annak érdekében, hogy a fehér foltok kialakulását megelôzzük, a GC Tooth Mousse napi kétszeri alkalmazása ajánlott a brackettek viselésének teljes ideje alatt, valamint kivehetô készülék alkalmazásakor.

 

Xerostomia

Az 55 éves iskolaigazgató, Helen több fogának gyökérfelszínén jelentkezô erôteljes hô és levegô iránti érzékenységre panaszkodott. Hat hónappal ezelôtt kezdôdtek ezek a problémák, de azóta súlyosbodtak. A gyökérfelszín néhány területén kavitációt is tapasztalt. Mindezzel együtt fokozódó szem és szájszárazságot is észlelt. Általános egészségi állapota jó, semmilyen más egészségügyi problémája nincs. A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy felsô álkapcsának védtelen gyökérfelszínei erózió hatásának vannak kitéve, így a levegôre, valamint a hôingerekre fokozottan érzékenyek. Alsó anterior fogain gyökérfelszíni szuvasodások találhatók. A nyálteszt savas pH értéket mutatott, nyugalmi és stimulált állapotban egyaránt, ugyanakkor nyálának pufferkapacitása is gyenge. Az életvitel-analízis kimutatta, hogy Helen nem fogyaszt koffeint vagy alkoholt, és több mint 2 liter a napi vízbevilete. Az ilyen korú nôi betegnél a depresszív nyál jellemzôk és a szemszárazság kombinációja Sjögren szindrómára utal. A szerológiai teszt és a labiális nyálmirigy biopszia megerôsítette ezt a feltételezett klinikai diagnózist. A meglévô szuvasodási és eróziós problémái ismeretében Helen otthoni ápolási programja magába foglalt napi kétszeri nyálhelyettesítést a GC Tooth Mousse-szal, valamint hetente egyszer klórhexidin-géles erápiát a káros baktériumok eltávolításának érdekében. A szuvas részek GC Fuji Triage-al (vagy alternatív megoldásként GC Fuji Triage és kompozit rezin kombinációjával) történô helyreállítását követôen Helent felvették egy háromhavonta esedékes ellenôrzési programba, hogy ily módon biztosítsák állapotának rendszeres felmérését, illetve hogy ezen alkalmakkor fluoridos lakkal fedjék a kritikus fogfelszíneket.

Hasonló bejegyzések

Klinikai eset: Másodosztályú restauráció  3M™ Filtek™ Supreme Flowable és 3M™ Filtek™ One Bulk Fill tömőanyagok segítségével

Klinikai eset: Másodosztályú restauráció 3M™ Filtek™ Supreme Flowable és 3M™ Filtek™ One Bulk Fill tömőanyagok segítségével

A páciens cserélendő amalgámtömésekkel érkezett, melynek szélein töredezést, elszíneződést és secunder kárieszt figyeltünk meg. A páciens hideg- és ráharapási érzékenységről számolt be. A kezelési terv egy MOB direkt restauráció elkészítése volt....

729
Adhese Universal

Adhese Universal

Az Adhese Universal fényre keményedő, egykomponensű fogászati ragasztóanyag zománchoz és dentinhez, amely VivaPen eszközben és palackban kerül forgalmazásra a ragasztóanyag ismételt adagolásához.

2458
Esetbeszámoló: Enamelast fluorid tartalmú lakk

Esetbeszámoló: Enamelast fluorid tartalmú lakk

A mindennapi stressz kiváltotta csikorgatás és szorítás miatt kialakuló fogkopások egyre gyakrabban fordulnak elő a populációban. Ebből kifolyólag a kopott, fájó/érzékeny fogak vagy a kifejezett fognyaki érzékenység gyakori panaszok a fogorvosi...

671

Hozzászólások

Írjon megjegyzést
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.