Hogyan változtathatja meg páciense életét az orvosi és kozmetikai fogfehérítés

1031
Hogyan változtathatja meg páciense életét az orvosi és kozmetikai fogfehérítés

Anamnézis:
"30 éves nőpáciens jelentkezett rendelőnkben sürgős fogászati ellátásra. Panasza az elszíneződött középső metszőfogára irányult, ami miatt nem mert mosolyogni. Elmagyarázta, pontosan mi az, ami zavarja és érdekelte, hogyan tudnánk segíteni helyzetén.
Sokféle kezelési lehetőséget ismertettem, a fogpótlástól kezdve a konzervatívabb megoldásokig-beleértve a gyökérkezelt bal középső metszőfog belsőfogfehérítését is. Annak érdekében hogy homogén fogszínt érjünk el, teljes fogfehérítést ajánlottam az alsó és felső fogíven. Elmagyaráztam, hogy a kezelés első lépése mindenképp a fogfehérítés kell, hogy legyen, így a későbbi restauráció színe illeszkedni fog az új fogszínhez. Mindemellett javasoltam a meglévő nem megfelelő restaurációk cseréjét és a szuvas fogak ellátását.
Az első konzultáció és a tervezett fogfehérítési időpont között kiderült, hogy a páciens állapotos. Mivel a terhesség és a szoptatás abszolút kontraindikációja a fogfehérítésnek, így a kezelést elhalasztottuk.
Míg a páciens szoptatott, egy régebbi front tömés kitört és így egyértelműen láthatóvá vált a barna szuvasság a fogközökben. Mindez a pácienst arra késztette, hogy a szoptatást abbahagyva azonnal belekezdjen a kezelésbe."


A terhesség utáni helyzet, több szuvas lézió és szekunder káriesz az anterior régióban. A 21-es fog szürke elszíneződése gyökértömés miatt.

Kezelési terv: 
"A sikeres fehérítés előfeltétele a tökéletesen gyökérkezelt fog, mely nem okoz klinikai tüneteket és a róla készült röntgenfelvételen semmilyen elváltozás nem mutatható ki. Annak érdekében, hogy kiderüljön, hogy a fog alkalmas-e belső fehérítésre, intraorális vizsgálatot , kopogtatási tesztet végeztem, valamint röntgent készítettem. A röntgenen semmilyen elváltozás nem volt fellelhető, így a kezelést elkezdhettük.
Hozzáférési nyílás kialakításával kezdtem a kezelést, eltávolítottam a régi palatinális restaurációt, hogy hozzáférhessek a meglévő gyökértöméshez. A gyökértömés koronai harmadát Gates fúróval távolítottam el, 2-3mm-rel a gigivális vonal alatt. Ez után 2 mm vastag üveg-ionomert helyeztünk be cervikális zárás gyanánt. Opalescence™ Endo fogfehérítő gélt helyeztünk a kavitásba az üveg-ionomer zárás kötése után.


Gyökértömés a fog megnyitása után a korábbi trepanációs nyíláson keresztül és a gyökértömés felső egyharmadának eltávolítása.

Opalescence Endo 35% fogfehérítő gél alkalmazása a fogban.

Annak érdekében, hogy az anyag helyben maradjon és kifejthesse hatását, a hidrogén-peroxidot habszivaccsal fedtük, majd ideiglenes cementtel zártuk.


A kavitás ideiglenes zárása ideiglenes cementtel.

A kezelés végén azt tanácsoltam a páciensnek, hogy folyamatosan figyelje a kezelt fog színét. Amennyiben lehetséges, a belső fehérítéseket igyekszem nem péntekre időzíteni, mivel a kezelésre adott válaszreakciók igen eltérőek lehetnek.
A kívánt eredmény sok esetben 24 óra alatt is elérhető. Amennyiben a fehérítés hétvégén történik, lehetetlen a fehérítőanyagot időben eltávolítani még mielőtt a kezelt fog jelentősen világosabbá válna a környező fogaknál.
Ennél az esetnél páciensünk értesített minket, hogy a kezelt fog másnap elérte a szomszédos fogak színét. Elhatároztam, hogy a fehérítő gélt még 72 óráig a fogban tartom, hogy a kezelt fog kissé világosabbá váljon a környező fogak színéhez képest.
Az Opalescence Endo fehérítőt 72 óra múlva távolítottuk el a fogból. A fogat ezután ideiglenesen zártuk. Az újonnan készülő restauráció színe már illeszkedhet az új fogszínhez


A gyökérkezelt fog belső fehérítése Opalescence Endo-val. A fog kicsit világosabbnak tűnik, mivel a korábbi tömés és káriesz elszínezi a fogat.

A felső és alsó fogív fehérítésére egyéni síneket készítettünk kis vesztibuláris rezervoárokkal. Elmagyaráztuk a páciensnek, hogyan alkalmazza az Opalescence™ PF 10%-os fehérítő gélt hat-nyolc éjszakán keresztül. A 10% karbamid- peroxid gél oxidálta az elszínező molekulákat a páciens fogaiban hat éjszakán keresztül és kiváló eredményt értünk el: A1-es fogszínt.


Egyéni fogfehérítő sínek kis rezervoárokkal. A páciens 6 éjszakán keresztül viselte ezeket Opalescence PF 10% -os fehérítő anyaggal töltve.

Felső és alsó fogív fehérítése egyéni sínekkel Opalescence PF 10% -os karbamid-peroxid géllel.

Az A1-es fogszín elérése után a mosoly nem egységes, esztétikai megjelenése még mindig nem kielégítő. A régi tömésszélekre (szekunder és iniciális káriesz) a fehérítés nem volt kihatással. További restaurációs ellátás javasolt.


Az Opalescence Endo fogfehérítő gél alkalmazása a 21-es fogon, valamint a felső-alsó fogív fehérítése - a régi tömések cseréje és a konzervatív ellátás előtt.

A helyreállító kezelés a fogfehérítés után leghamarabb két hét elteltével kezdődhet . Mindez garantálja, hogy az oxigén, amely a fogfehérítés közben felszabadul, nem zavarja az adhezív kötődést. 


A régi tömések cseréje.

Végül a páciens nem megfelelő tömései és kárieszes fogai helyreállításra kerültek, ragyogó mosolyt kölcsönözve arcának. Később lelkesen újságolta, hogy újra tud mosolyogni és nem fél megmutatni fogait. A kezelés egyértelműen sikeresnek mondható. Számos kolléga és rokon figyelt fel a sikeres fogfehérítés eredményére és kommentálta is azt. A páciens nagyon boldog az új ragyogó mosolyával."


A páciens ragyogó mosolya a kezelés végén.

A szerzőről:
Dr. Clarissa Jänig, Germany

  • A Bonn-i Egyetem Fogászati Karán végzett
  • Általános fogászatban praktizál 2012 óta
  • Fogszabályzásra specializál

Hasonló bejegyzések

Opalescence Go: A Revolutionary Paradigm in Whitening

Opalescence Go: A Revolutionary Paradigm in Whitening

Never a “me too” brand, Opalescence has, from the beginning, sought out new, different, and better ways to make whitening faster, more effective,...

1007
Opalescence Boost - Még csak az anti lámpa működik igazán!

Opalescence Boost - Még csak az anti lámpa működik igazán!

A fogfehérítésnek nincs ezer módja: vagy a fogorvosi székben, vagy otthon végezzük. Az ambuláns technika...

4058
Gyors és egyszerű módszer a csillogó fehér fogakért! - Opalescence GO!

Gyors és egyszerű módszer a csillogó fehér fogakért! - Opalescence GO!

Az Opalescence Go™ előtöltött fogfehérítő sín ötvözi a professzionális fehérítést a páratlan kényelemmel! A forradalmian új UltraFit™ kiválóan illeszkedik a fogívhez, és azonnal alkalmas a használatra a kicsomagolás után. Gyors, egyszerű,...

1262

Hozzászólások

Írjon megjegyzést
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.