Hívjon minket:
+36-06 1 796 03 94‬
Inetrjú Árvai Róberttel-Két világot egyesítettem, a tudományt és a technikát

Inetrjú Árvai Róberttel-Két világot egyesítettem, a tudományt és a technikát

Inetrjú Árvai Róberttel-Két világot egyesítettem, a tudományt és a technikát
Inetrjú Árvai Róberttel-Két világot egyesítettem, a tudományt és a technikát
0 780

Bemutatjuk Árvai Róbertet, a svájci fogtechnikust, nemzetközi előadót, az Ardenta fogtechnikai laboratórium tulajdonosát Churból Svájcból.


A DM News-nak adott interjújában olvashat a tanulmányairól, a Cendres + Metaux cégről, a tudományos hozzáállás és a fogászat iránti szenvedély egyesítéről, a fogászati ipar jövőjéről stb.


1. DM: Kezdetnek árulja el, hogyan került a Cendres + Métaux céghez?
Robert: Svájci fogtechnikusként, aki a középiskolát és egyéb tanulmányait is itt fejezte be, lehetetlen megkerülni a Cendres + Métaux céget. Ez a cég a világon létező két legrégebbi vállakozás közül az egyik a fogászati medicina és technika területén. Sokan nem tudják, de a termékeik 1885. óta jelen vannak a fogászati medicinában. A kapcsolatom ezzel a céggel 1996.-ban kezdődött még a középiskolában, amikor különböző cégeket látogattunk meg, a fiatal technikusok számára szervezett rendszeres képzéseken vettünk részt.

2. DM: Kérem, meséljen a Cendres + Métaux cégről!
Robert: A Cendres + Métaux története 1885.-ben az óraiparban a nemesfémek feldolgozásával keződött. A 19. század elején az első nemesfémből készült elemek gyártásra majd eladásra kerültek a fogászatban. A Cendres + Métaux a magas minőségű fogászati fémek gyártója, úttörő az attechmenekben, jelentős mértékben meghatározó a protetikai ágazatban. Az ötvenes években Dr. Dolder feltalálta a protetikai stéget (Dolder féle stég), Gerber professzorral együtt megerősítette a Gerber-féle gyökérsapkák horgonylatát. A Dalbo-féle gombocskát a Cendres + Métaux cég fejlesztette ki szoros együttműködéssel dr. Dalla Bona fogorvossal Bielben, ahol ma a Cendres + Métaux székhelye található. A gömb alakú ankert sokan másolták és még 60 év után is közkedvelt a fogászatban ma már a Dalbo-PLUS prémium modellen. A nagy hatékonyságú Pekkton polimerrel és kerámiával/préselt Livento és a szinterezhető Soprano °10 kerámiával a Cendres + Métaux-nak teljes a portfóliója fémmentes és az esztétikus termékek területén is. A fogtechnikában a trendek már régóta ismertek, a legegyszerűbb felismerni az aktuális trendeket, amikor látjuk hogy a nemzetközi fémmel és fém-felszerelésekkel foglalkozó cégek polimerekkel és kerámiákkal kezdenek foglalkozni. Mint ahogy Ivo Andrić is mondta „ezek azok a jelek, amiket fel kell ismernünk“. A Cendres + Métaux cég különböző precíziós elemeket gyárt az óraiparnak valamint ismert világmárkákat képviselő aranyművesek is a CM-nél gyártatják le félkész elemeiket. Mindemellett „rejtett játékosok“ az implantátum és implatátumos attechmenek gyártásban sok más cég számára. Az implatátumok területén  a felületkezelésben szerzett tudásukkal és a technikai lehetőségeikkel egyedülálló gyártási vonalat valósítottak meg. Amikor legközelebb becsomagolt implantátumokat vagy attachmeneket, titánium alapokat, csavarokat lát, 45% esély van rá, hogy a termék svájcban készült a CM-nél, ezt nagyon kevesen tudják.

3. DM: Mi a véleménye a Cendres + Métaux anyagokról a konkurens cégek anyagaival összehasonlítva?
Robert: Szakmai véleményem szerint a mai globalizált világban nincs túl sok innováció. Nagyon sok anyagot vagy felszerelést csak másolnak, vagy a régi technológiákat élesztik újjá. A legutolsó jelentős innováció a 3D nyomtatás volt. A CAD-CAM önmagában nem innovatív és nem is új, sokkal azelőtt, hogy bevezetésre került volna a fogászati medicinába és fogtechnikába, ez a technológia már létezett a kereskedelemben más igényeket kielégítendő. A CAM technológia bevezetésével jöttek a cikónikum restaurátumok, ez szintén innovációs lépésnek számít az utóbbi 25 évben. Gondoljunk bele, hogy a cirkónium nélkül a CAD-CAM technológia ma már nem létezne. A Cendres + Métaux, mint nemzetközi meghatározó cég a technikusok és fogorvosok számára igyekszik teljes palettát nyújtani. Számukra világos, hogy a technikusok és a fogorvosok valamint a fogorvosi ipar szimbiózisa nélkül a fogászat nem tud azon a nívós szinten maradni, amit tőlünk fogtechnikusoktól elvárnak, és amit fogorvosok és mi fogtechnikusok éveken keresztül az iskolákban és kurzusokn megtanulunk. Az anyagoknak hihetetlen feltételeknek kell megfelelni a mai kereskedelemben. Változnak a rendszerek tanúsítványrendszerei és sok változtatás jön tőlünk felhasználóktól is. 2020-tól  az anyagok csoportosítása teljesen megváltozik és a feltételek szigorúbbá válnak még mielőtt az anyag a piacra kerülne. A Cendres + Métaux-szal együttműködve ezen változtatásokkal nap, mint nap találkozom, és bizton állíthatom Önöknek, hogy a CM egy azok a cégek közül, amelyik már ma kielégíti a jövő igényeit az anyagok szabadalmaztatása terén. A svájci óráknak megfelően pontos és finom, mint a svájci csokoládé, ez a cég arrra törekszik, hogy a termékeit mindig egy szinttel magasabbra helyezze. Ez önmagában is sokat mond az anyagok és a cég minőségéről.

4.DM: Mik az előnyei annak a technikának, amit képvisel?
Robert: A kidolgozási technikámmal és a tudományos hozzáállással 2 világot egyesítettem: a tudományt és a technikát és ezzel a fogorvosnak és a technikusnak is alapot adtam a zökkenőmentes munkavégzéshez a fémmentes kerámiával, valamint a különféle kompozitokhoz és polimerekhez. A tudományos alapokon nyugvó protokollokkal ismerkedő és kurzusokon résztvevő technikus sokszor először hall fontos információkat és felismeri a mindennapos hibákat a laboratórium munkafolyamataiban. Törekszem arra, hogy hidat képezzek a technikusok és fogorvosok között, és a technikusok tudását ugyanarra a szintre fejlesszem az anyagismeretet illetően, mint amilyen tudással a frissen végzett fogorvosok rendelkeznek. Azt gondolom, hogy a technikusoknak és a fogorvosoknak is ugyanolyan képzésben kell részesülniük az anyagismeretet illetően, hogy ugyanazt a nyelvet beszélhessék. Sajnos ez ma még sehol a világban nincs így. Ezt a világ számos országában dolgozva és együttműködve különféle egyetemek fogorvosaival történt beszélgetésekből figyeltem meg.  Az exkluzív Bio-Emulation csoportba való belépéssel felnyíltak a szemeim és a tudáshoz való hozzáférés korlátlan lett. Bármilyen kérdésem van, biztosan akad valaki a csoportban a világban, aki tudja a választ vagy lehetősége van fontos információkkal ellátni vagy a figyelmembe ajánlani képzéseket,  könyveket, amik az aktuálisan engem érdeklő tematikával foglalkoznak. Ez hatalmas kincs és előny. Nagyon büszke vagyok a csoportra és a lehetőségre, amit nekem nyújt. Tudatosult bennem, hogy mennyi mindent nem tudunk mi technikusok, sok fekete lyukat fedeztem fel az ismereteinkben. Ezen lehetőségek segítségével határoztam meg azokat az irányelveket, amik segítenek a fogtechnikusoknak és fogorvosoknak tudásuk egyesítésében és ezzel jobb,gyorsabb, szebb eredményeket érhetnek el, melyek végeredményben a pácienseiket juttatja hatalmas előnyökhöz.

5. DM: Mennyi idő takarítható meg az adott technikával?
Robert: Nagyon érdekes kérdés, amire nem könnyű válaszolni, mert a válasz nagyon szubjektív. Vannak technikusok, akik különösen szép koronát képesek készíteni nagyon rövid idő alatt is, mondjuk akár 1.5 óra alatt A-tól Z-ig. Ugyanígy léteznek technikusok, akiknek ugyanehhez a munkához 3-5 órára van szükségük. A hibrid, teljes és kombinált protetikáról nem is beszélve. Pontosan a rutinnal növekvő anyagtudás teszi lehetővé azt, hogy kiskapukat találjunk és gyorsabban és minőségesebben végezzünk a munkával hibák és ismétlések nélkül, ami nagyon sok időt vesz el. Az általam kifejlesztett technikával olyan alaptudást adok, amivel állítom, hogy 20 vagy 30% idő is megtakarítható. Minden ugyanarra vezethető vissza- az anyagismeretre és a hibák ismeretére, amit a gyártás során elkövetünk. Amikor az elkövethető hibák számát minimálisra csökkentjük és a tudásunkat egy magasabb szintre emeljük és megértjük, hogy mi miért történik, akkor fedezzük fel azokat a kiskapukat, amik a gyorsabb, pontosabb gyártáshoz vezetnek.

6. DM: Hogyan képzi önmagát?
Robert: A folyamatos tanulás elengedhetetlen manapság. Nem akarat és elhivatottság kérdése, egyszerűen követelmény. Ahogy minden tanítványomnak a  főiskolán lehetőséget nyújtok a maximális tudás megszerzésére, úgy magam is törekszem arra, hogy metaláljam azokat a kurzusokat, blogokat, csoportokat, tanulócsoportokat, amik lehetőséget nyújtanak a saját tudásom feljesztésére. Furcsa utakon jutok az információkhoz. Ezek olyan lehetőségek, amiket fel kell ismerni és élni velük. Meg vagyok győződve arról hogy aki a saját szakmájában profi akar lenni, csakis örökös diák lehet. Az elhivatottságom vezetett egyes banális kérdések megoldásához a laboratóriumban. Például egy új dolog, ami ezen kutatások eredménye: az új frézek kifejlesztése a litium-diszilikát-kompozitokhoz-magas minőségű polimerekhez és nem nemesfémekhez, mint pl. a titán ötvözet. Tehát a teljes munkafolyamat biztosított mindenféle felület megmunkálásához.

7. DM: Még mindig elhivatott a munkájában?
Robert: Csak a 2018-as évben 73 napot töltöttem képzéseken és kurzusokon világszerte. Elhivatottság és szenvedély nélkül nem lenne lehetőségem és erőm tartani a tempót a mindennapokban és össszehangolnom a családomat a továbbképzésekkel, a loboratóriummal, ahol a mai napig dolgozom kollégáimmal.

8. DM: Mik a tervei a jövőre nézve?
Robert: Erre két idézettel tudnék válaszolni, amik számomra sokat jeletenek, és bennük rejlik a válaszom is
Schiler egy alkalommal azt mondta: “A jövő lassan jön, a jelen elrepül és a múlt rendületlenül áll.”
Ebben az idézetben a fogászathoz és a fogtechnikához való viszonyomat vélem felfedezni, és úgy értelmezem, hogy minden ami egykor létezett, ma még mindig érvényes, csak mi a jelenünkben elfelejtettük és újra kell tanulnunk ezt a jövőre vonatkozóan.
Hasonlóképpen fontos számomra Petar Lazić idézete a rádiószínházból, amit nagyon szerettem és rendszeresen hallgattam minden szombaton, Lazić úr azt mondja: “ Tudjuk, milyen a fényes jövő, habár abból az időből még nincs írásos emlék. És ismerjétek el, kinek az ötlete volt a fényes jövőbe való belépés a múlt alapos ismerete nélkül”.


9. DM: Hogy tetszett a bieli kurzuson eltöltött idő?
Robert: Ez a kurzus, amit együtt csináltunk végig a magyarországi, horvátországi, szerbiai és szlovéniai technikusokkal, nagyon fontos volt számomra. Mint technikus, sose tudhatod, mire vállalkozol és pontosan ki ül be a kurzusodra. Igazán  sosem vagy elég felkészült, mint instruktur tudod, hogy szakmabeli emberek jönnek, de sose tudhatod igazán mi vár rád. Köszönettel tartozom a szervezésért és a színes tehetséges csapatért, akit a kurzusra elhívtak. Sok ügyes kezet láttam sokféle szakterületről. Mélyen magamban remélem, hogy meg tudtam felelni az elvárásoknak. Az igaz, hogy intenzív volt, de minőséges is, mert a tervezettnél több területet érintettünk. Ez sokat mond a csapat felkészültségéről, nem vesztegettünk időt a szakmánkban maguktól érthetődő dolgok megmagyarázására.

Árvai Róbert tudományos cikkek szerzője, amiket a Quintessence Dental Magazine, a Dental Laboratory és számos magazin publikált világszerte. 2013 óta aktív konzulense és trénere svájci és nemzetközi cégeknek a fogászati iparban.

Hasonló bejegyzések
PEEK VS. PEKK PEEK VS. PEKK
PAEK egy magas minőségű termoplasztikus anyag, a széles hőmérséklettartománynak köszönhetően nagy szilárdságú, rigiditású és ellenáll a hidrolízisnek, extrém igények esetén is alkalmazható.
A polimerek legújabb generációja - Pekkton® ivory! A polimerek legújabb generációja - Pekkton® ivory!
Magas minőségű polimer végleges esztétikus implantátumos restaurátumok készítésére.
Részletek
1824
Megosztás
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
3m
Amann girrbach
ANAXDENT
Argen
BEGO
Carl Martin
Cato
Coltene
Diadent
Dürr
EMS
Euronda
G&H
GC
GRAMM DENTAL
Hager & Werken
Hanel
Harvard
Hereaus
Ivoclar ivodent
Jota
Kettenbach
Kuraray
Manfredi
Mani
MGF
Microbrush
MPF
Nordiska Dental
Noritake
OCC
ORANGEDENTAL
PREMIER
REITEL
Renfert
Roeko
Ruthinium
Ultradent
UNIGLOVES
Valplast
VDW
Vertex
Yamahachi
3m
Amann girrbach
ANAXDENT
Argen
BEGO
Carl Martin
Cato
Coltene
Diadent
Dürr
EMS
Euronda
G&H
GC
GRAMM DENTAL
Hager & Werken
Hanel
Harvard
Hereaus
Ivoclar ivodent
Jota
Kettenbach
Kuraray
Manfredi
Mani
MGF
Microbrush
MPF
Nordiska Dental
Noritake
OCC
ORANGEDENTAL
PREMIER
REITEL
Renfert
Roeko
Ruthinium
Ultradent
UNIGLOVES
Valplast
VDW
Vertex
Yamahachi
3m
Amann girrbach
ANAXDENT
Argen
BEGO
Carl Martin
Cato
Coltene
Diadent
Dürr
EMS
Euronda
G&H
GC
GRAMM DENTAL
Hager & Werken
Hanel
Harvard
Hereaus
Ivoclar ivodent
Jota
Kettenbach
Kuraray
Manfredi
Mani
MGF
Microbrush
MPF
Nordiska Dental
Noritake
OCC
ORANGEDENTAL
PREMIER
REITEL
Renfert
Roeko
Ruthinium
Ultradent
UNIGLOVES
Valplast
VDW
Vertex
Yamahachi
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.