Hívjon minket:
+36-62 55 40 80
Inetrjú Árvai Róberttel-Két világot egyesítettem, a tudományt és a technikát

Inetrjú Árvai Róberttel-Két világot egyesítettem, a tudományt és a technikát

Inetrjú Árvai Róberttel-Két világot egyesítettem, a tudományt és a technikát
Inetrjú Árvai Róberttel-Két világot egyesítettem, a tudományt és a technikát
0 1614

Bemutatjuk Árvai Róbertet, a svájci fogtechnikust, nemzetközi előadót, az Ardenta fogtechnikai laboratórium tulajdonosát Churból Svájcból.


A DM News-nak adott interjújában olvashat a tanulmányairól, a Cendres + Metaux cégről, a tudományos hozzáállás és a fogászat iránti szenvedély egyesítéről, a fogászati ipar jövőjéről stb.


1. DM: Kezdetnek árulja el, hogyan került a Cendres + Métaux céghez?
Robert: Svájci fogtechnikusként, aki a középiskolát és egyéb tanulmányait is itt fejezte be, lehetetlen megkerülni a Cendres + Métaux céget. Ez a cég a világon létező két legrégebbi vállakozás közül az egyik a fogászati medicina és technika területén. Sokan nem tudják, de a termékeik 1885. óta jelen vannak a fogászati medicinában. A kapcsolatom ezzel a céggel 1996.-ban kezdődött még a középiskolában, amikor különböző cégeket látogattunk meg, a fiatal technikusok számára szervezett rendszeres képzéseken vettünk részt.

2. DM: Kérem, meséljen a Cendres + Métaux cégről!
Robert: A Cendres + Métaux története 1885.-ben az óraiparban a nemesfémek feldolgozásával keződött. A 19. század elején az első nemesfémből készült elemek gyártásra majd eladásra kerültek a fogászatban. A Cendres + Métaux a magas minőségű fogászati fémek gyártója, úttörő az attechmenekben, jelentős mértékben meghatározó a protetikai ágazatban. Az ötvenes években Dr. Dolder feltalálta a protetikai stéget (Dolder féle stég), Gerber professzorral együtt megerősítette a Gerber-féle gyökérsapkák horgonylatát. A Dalbo-féle gombocskát a Cendres + Métaux cég fejlesztette ki szoros együttműködéssel dr. Dalla Bona fogorvossal Bielben, ahol ma a Cendres + Métaux székhelye található. A gömb alakú ankert sokan másolták és még 60 év után is közkedvelt a fogászatban ma már a Dalbo-PLUS prémium modellen. A nagy hatékonyságú Pekkton polimerrel és kerámiával/préselt Livento és a szinterezhető Soprano °10 kerámiával a Cendres + Métaux-nak teljes a portfóliója fémmentes és az esztétikus termékek területén is. A fogtechnikában a trendek már régóta ismertek, a legegyszerűbb felismerni az aktuális trendeket, amikor látjuk hogy a nemzetközi fémmel és fém-felszerelésekkel foglalkozó cégek polimerekkel és kerámiákkal kezdenek foglalkozni. Mint ahogy Ivo Andrić is mondta „ezek azok a jelek, amiket fel kell ismernünk“. A Cendres + Métaux cég különböző precíziós elemeket gyárt az óraiparnak valamint ismert világmárkákat képviselő aranyművesek is a CM-nél gyártatják le félkész elemeiket. Mindemellett „rejtett játékosok“ az implantátum és implatátumos attechmenek gyártásban sok más cég számára. Az implatátumok területén  a felületkezelésben szerzett tudásukkal és a technikai lehetőségeikkel egyedülálló gyártási vonalat valósítottak meg. Amikor legközelebb becsomagolt implantátumokat vagy attachmeneket, titánium alapokat, csavarokat lát, 45% esély van rá, hogy a termék svájcban készült a CM-nél, ezt nagyon kevesen tudják.

3. DM: Mi a véleménye a Cendres + Métaux anyagokról a konkurens cégek anyagaival összehasonlítva?
Robert: Szakmai véleményem szerint a mai globalizált világban nincs túl sok innováció. Nagyon sok anyagot vagy felszerelést csak másolnak, vagy a régi technológiákat élesztik újjá. A legutolsó jelentős innováció a 3D nyomtatás volt. A CAD-CAM önmagában nem innovatív és nem is új, sokkal azelőtt, hogy bevezetésre került volna a fogászati medicinába és fogtechnikába, ez a technológia már létezett a kereskedelemben más igényeket kielégítendő. A CAM technológia bevezetésével jöttek a cikónikum restaurátumok, ez szintén innovációs lépésnek számít az utóbbi 25 évben. Gondoljunk bele, hogy a cirkónium nélkül a CAD-CAM technológia ma már nem létezne. A Cendres + Métaux, mint nemzetközi meghatározó cég a technikusok és fogorvosok számára igyekszik teljes palettát nyújtani. Számukra világos, hogy a technikusok és a fogorvosok valamint a fogorvosi ipar szimbiózisa nélkül a fogászat nem tud azon a nívós szinten maradni, amit tőlünk fogtechnikusoktól elvárnak, és amit fogorvosok és mi fogtechnikusok éveken keresztül az iskolákban és kurzusokn megtanulunk. Az anyagoknak hihetetlen feltételeknek kell megfelelni a mai kereskedelemben. Változnak a rendszerek tanúsítványrendszerei és sok változtatás jön tőlünk felhasználóktól is. 2020-tól  az anyagok csoportosítása teljesen megváltozik és a feltételek szigorúbbá válnak még mielőtt az anyag a piacra kerülne. A Cendres + Métaux-szal együttműködve ezen változtatásokkal nap, mint nap találkozom, és bizton állíthatom Önöknek, hogy a CM egy azok a cégek közül, amelyik már ma kielégíti a jövő igényeit az anyagok szabadalmaztatása terén. A svájci óráknak megfelően pontos és finom, mint a svájci csokoládé, ez a cég arrra törekszik, hogy a termékeit mindig egy szinttel magasabbra helyezze. Ez önmagában is sokat mond az anyagok és a cég minőségéről.

4.DM: Mik az előnyei annak a technikának, amit képvisel?
Robert: A kidolgozási technikámmal és a tudományos hozzáállással 2 világot egyesítettem: a tudományt és a technikát és ezzel a fogorvosnak és a technikusnak is alapot adtam a zökkenőmentes munkavégzéshez a fémmentes kerámiával, valamint a különféle kompozitokhoz és polimerekhez. A tudományos alapokon nyugvó protokollokkal ismerkedő és kurzusokon résztvevő technikus sokszor először hall fontos információkat és felismeri a mindennapos hibákat a laboratórium munkafolyamataiban. Törekszem arra, hogy hidat képezzek a technikusok és fogorvosok között, és a technikusok tudását ugyanarra a szintre fejlesszem az anyagismeretet illetően, mint amilyen tudással a frissen végzett fogorvosok rendelkeznek. Azt gondolom, hogy a technikusoknak és a fogorvosoknak is ugyanolyan képzésben kell részesülniük az anyagismeretet illetően, hogy ugyanazt a nyelvet beszélhessék. Sajnos ez ma még sehol a világban nincs így. Ezt a világ számos országában dolgozva és együttműködve különféle egyetemek fogorvosaival történt beszélgetésekből figyeltem meg.  Az exkluzív Bio-Emulation csoportba való belépéssel felnyíltak a szemeim és a tudáshoz való hozzáférés korlátlan lett. Bármilyen kérdésem van, biztosan akad valaki a csoportban a világban, aki tudja a választ vagy lehetősége van fontos információkkal ellátni vagy a figyelmembe ajánlani képzéseket,  könyveket, amik az aktuálisan engem érdeklő tematikával foglalkoznak. Ez hatalmas kincs és előny. Nagyon büszke vagyok a csoportra és a lehetőségre, amit nekem nyújt. Tudatosult bennem, hogy mennyi mindent nem tudunk mi technikusok, sok fekete lyukat fedeztem fel az ismereteinkben. Ezen lehetőségek segítségével határoztam meg azokat az irányelveket, amik segítenek a fogtechnikusoknak és fogorvosoknak tudásuk egyesítésében és ezzel jobb,gyorsabb, szebb eredményeket érhetnek el, melyek végeredményben a pácienseiket juttatja hatalmas előnyökhöz.

5. DM: Mennyi idő takarítható meg az adott technikával?
Robert: Nagyon érdekes kérdés, amire nem könnyű válaszolni, mert a válasz nagyon szubjektív. Vannak technikusok, akik különösen szép koronát képesek készíteni nagyon rövid idő alatt is, mondjuk akár 1.5 óra alatt A-tól Z-ig. Ugyanígy léteznek technikusok, akiknek ugyanehhez a munkához 3-5 órára van szükségük. A hibrid, teljes és kombinált protetikáról nem is beszélve. Pontosan a rutinnal növekvő anyagtudás teszi lehetővé azt, hogy kiskapukat találjunk és gyorsabban és minőségesebben végezzünk a munkával hibák és ismétlések nélkül, ami nagyon sok időt vesz el. Az általam kifejlesztett technikával olyan alaptudást adok, amivel állítom, hogy 20 vagy 30% idő is megtakarítható. Minden ugyanarra vezethető vissza- az anyagismeretre és a hibák ismeretére, amit a gyártás során elkövetünk. Amikor az elkövethető hibák számát minimálisra csökkentjük és a tudásunkat egy magasabb szintre emeljük és megértjük, hogy mi miért történik, akkor fedezzük fel azokat a kiskapukat, amik a gyorsabb, pontosabb gyártáshoz vezetnek.

6. DM: Hogyan képzi önmagát?
Robert: A folyamatos tanulás elengedhetetlen manapság. Nem akarat és elhivatottság kérdése, egyszerűen követelmény. Ahogy minden tanítványomnak a  főiskolán lehetőséget nyújtok a maximális tudás megszerzésére, úgy magam is törekszem arra, hogy metaláljam azokat a kurzusokat, blogokat, csoportokat, tanulócsoportokat, amik lehetőséget nyújtanak a saját tudásom feljesztésére. Furcsa utakon jutok az információkhoz. Ezek olyan lehetőségek, amiket fel kell ismerni és élni velük. Meg vagyok győződve arról hogy aki a saját szakmájában profi akar lenni, csakis örökös diák lehet. Az elhivatottságom vezetett egyes banális kérdések megoldásához a laboratóriumban. Például egy új dolog, ami ezen kutatások eredménye: az új frézek kifejlesztése a litium-diszilikát-kompozitokhoz-magas minőségű polimerekhez és nem nemesfémekhez, mint pl. a titán ötvözet. Tehát a teljes munkafolyamat biztosított mindenféle felület megmunkálásához.

7. DM: Még mindig elhivatott a munkájában?
Robert: Csak a 2018-as évben 73 napot töltöttem képzéseken és kurzusokon világszerte. Elhivatottság és szenvedély nélkül nem lenne lehetőségem és erőm tartani a tempót a mindennapokban és össszehangolnom a családomat a továbbképzésekkel, a loboratóriummal, ahol a mai napig dolgozom kollégáimmal.

8. DM: Mik a tervei a jövőre nézve?
Robert: Erre két idézettel tudnék válaszolni, amik számomra sokat jeletenek, és bennük rejlik a válaszom is
Schiler egy alkalommal azt mondta: “A jövő lassan jön, a jelen elrepül és a múlt rendületlenül áll.”
Ebben az idézetben a fogászathoz és a fogtechnikához való viszonyomat vélem felfedezni, és úgy értelmezem, hogy minden ami egykor létezett, ma még mindig érvényes, csak mi a jelenünkben elfelejtettük és újra kell tanulnunk ezt a jövőre vonatkozóan.
Hasonlóképpen fontos számomra Petar Lazić idézete a rádiószínházból, amit nagyon szerettem és rendszeresen hallgattam minden szombaton, Lazić úr azt mondja: “ Tudjuk, milyen a fényes jövő, habár abból az időből még nincs írásos emlék. És ismerjétek el, kinek az ötlete volt a fényes jövőbe való belépés a múlt alapos ismerete nélkül”.


9. DM: Hogy tetszett a bieli kurzuson eltöltött idő?
Robert: Ez a kurzus, amit együtt csináltunk végig a magyarországi, horvátországi, szerbiai és szlovéniai technikusokkal, nagyon fontos volt számomra. Mint technikus, sose tudhatod, mire vállalkozol és pontosan ki ül be a kurzusodra. Igazán  sosem vagy elég felkészült, mint instruktur tudod, hogy szakmabeli emberek jönnek, de sose tudhatod igazán mi vár rád. Köszönettel tartozom a szervezésért és a színes tehetséges csapatért, akit a kurzusra elhívtak. Sok ügyes kezet láttam sokféle szakterületről. Mélyen magamban remélem, hogy meg tudtam felelni az elvárásoknak. Az igaz, hogy intenzív volt, de minőséges is, mert a tervezettnél több területet érintettünk. Ez sokat mond a csapat felkészültségéről, nem vesztegettünk időt a szakmánkban maguktól érthetődő dolgok megmagyarázására.

Árvai Róbert tudományos cikkek szerzője, amiket a Quintessence Dental Magazine, a Dental Laboratory és számos magazin publikált világszerte. 2013 óta aktív konzulense és trénere svájci és nemzetközi cégeknek a fogászati iparban.

Hasonló bejegyzések
PEEK VS. PEKK PEEK VS. PEKK
PAEK egy magas minőségű termoplasztikus anyag, a széles hőmérséklettartománynak köszönhetően nagy szilárdságú, rigiditású és ellenáll a hidrolízisnek, extrém igények esetén is alkalmazható.
Részletek
2129
A polimerek legújabb generációja - Pekkton® ivory! A polimerek legújabb generációja - Pekkton® ivory!
Magas minőségű polimer végleges esztétikus implantátumos restaurátumok készítésére.
Részletek
3961
Megosztás
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
3D SYSTEMS 3M Amann girrbach ANAXDENT Argen BEGO BIEN AIR Carl Martin Cato CENDRES+METAUX Coltene Diadent Dürr EMS Euronda G&H GC Hager & Werken Hanel Harvard HEIMERLE + MEULE Ivoclar Jota Kettenbach KOMETA BIO KULZER Kuraray Manfredi Mani MGF Microbrush MPF Nordiska Dental Noritake OCC ORANGEDENTAL PREMIER REITEL Renfert Roeko Ruthinium Sagemax SCHEU-DENTAL Septodont Ultradent UNIGLOVES Valplast VDW Vertex VP INNOVATO WASSERMANN Yamahachi 3D SYSTEMS 3M Amann girrbach ANAXDENT Argen BEGO BIEN AIR Carl Martin Cato CENDRES+METAUX Coltene Diadent Dürr EMS Euronda G&H GC Hager & Werken Hanel Harvard HEIMERLE + MEULE Ivoclar Jota Kettenbach KOMETA BIO KULZER Kuraray Manfredi Mani MGF Microbrush MPF Nordiska Dental Noritake OCC ORANGEDENTAL PREMIER REITEL Renfert Roeko Ruthinium Sagemax SCHEU-DENTAL Septodont Ultradent UNIGLOVES Valplast VDW Vertex VP INNOVATO WASSERMANN Yamahachi 3D SYSTEMS 3M Amann girrbach ANAXDENT Argen BEGO BIEN AIR Carl Martin Cato CENDRES+METAUX Coltene Diadent Dürr EMS Euronda G&H GC Hager & Werken Hanel Harvard HEIMERLE + MEULE Ivoclar Jota Kettenbach KOMETA BIO KULZER Kuraray Manfredi Mani MGF Microbrush MPF Nordiska Dental Noritake OCC ORANGEDENTAL PREMIER REITEL Renfert Roeko Ruthinium Sagemax SCHEU-DENTAL Septodont Ultradent UNIGLOVES Valplast VDW Vertex VP INNOVATO WASSERMANN Yamahachi
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.