Hívjon minket:
+36-06 1 796 03 94‬
Interjú Dr. Bodrogi Attilával

Interjú Dr. Bodrogi Attilával

Interjú Dr. Bodrogi Attilával
Interjú Dr. Bodrogi Attilával
0 740

DM: Az elmúlt években egyre több hír érkezett arról, hogy a világ legkülönbözőbb pontjain tart előadásokat, gyakorlati kurzusokat. Mesélne arról, ezek milyen témához köthetőek?
BA: Elsőnek az Amerikai Kozmetikai Fogászati Akadémiát említeném, tagjaként (2005 óta) megtanultam a professzionális fogászati fotózást, mely a mai napig kötelező eleme napi munkámnak és kihagyhatatlan része annak a protokolnak, amit a laborral való kommunikáció során alkalmazok. Ugyanitt tanultam meg, hogyan tervezzem eseteimet, melyek eleinte szinte kizárólag smile makeoverek voltak, ma pedig 85 %-ban un. komplex rehabilitációk, teljes szájrendezések.

DM: Úgy tudom, a teljes helyreállítások nem csak esztétikai, kozmetikai megfontolások alapján készülnek…
BA: Így igaz, itt a kulcs a funkció és a forma egysége, harmóniája. Erre még Pete Dawson - a gnatológia napokban elhunyt floridai atyja - által vezetett akadémai kurikuluma tanított meg. Ezeket az elveket alkalmazom minden komplex esetemnél, hiszen a cél a hosszútávú tartósság, kiszámíthatóság és a kudarcok elkerülése.

DM: Hogyan került az implantológia világába?
BA: Az első implantátumot 1996-ban helyeztem be, de volt egy hiányérzetem. Nem láttam az összefüggéseket a sebészi rész és a protetika között. Akkoriban oda tettünk implantátumot, ahol találtunk csontot, majd próbáltuk megoldani a helyzetet… Aztán 2007-ben, néhány év kihagyást követően elkezdtem, majd 2008-ban befejeztem a UCLA Implant Master Programját, ahol kiváló szakemberektől, többek között Dr. Urbán Istvántól és Sasha Jovanovichtól tanultam meg az implantológia egy jelentősen magasabb szintjét. Természetesen ekkor sem volt megállás.

DM: Mi hajtotta tovább?
BA: Az a vágy, hogy szeretnék természetes esztétikájú, stabil szövetekkel körülvett fogászati implantológiát művelni. Ez azt jelenti, ma véleményem szerint elengedhetetlen az ismerete sok olyan technikának, mely az extractio-t követő természetszerű resorptio helyreállítására illetve megelőzésére hivatott. Ezeket összefoglalóan Irányított Csont ill. Szövetregeneráció- nak hívjuk.És ez a felismerés vezetett el oda, hogy csatlakoztam a DentalXP platformjához, ahol ilyen irányú fejlődésem gyorsítósávra került.

DM: Bemutatná nekünk a DentalXP-t?
BA: Ez a csoport egy elsősorban on-line továbbképző platform, éves tagdíj ellenében hozzáférést ad több ezer cikkhez és video előadáshoz a fogászat szinte minden területén, de elsődleges fókusza az mplantológia. Egyedülálló erénye, hogy összegyűjti a világ haladó (forradalmi?) szelemű klinikusait és olyan irányokat indít útjára, mely megváltoztathatja a konvencionális felfogás vezette protokolokat. És én ebben találtam meg, amit kerestem. Hiteles szakemberek, baráti, befogadó közeg, önzetlen tudásmegosztás.

DM: Ha jól tudom, az alapítók a Salama testvérek és David Garber.
BA: És Ronald Goldstein. Ifjúkorom nagy idolja. Könyvein nevelkedtem az egyetemet követően. Ők a TEAM ATLANTA… Megtiszteltetés és nagyon jó érzés,hogy mára - több éves aktív DentalXP-s jelenlétem eredményeként - mind személyes jóbarátaim. Sőt… Meghívtak 2 ízben előadónak a társaság un. Global Symposium- ára Las Vegasba ill. Floridába is.

DM: Mik azok a haladó technikák, melyek új irányokba vihetik az implantológiát?
BA: Ezek első sorban az un. TISSUE PRESERVATION ( szövetmegőrzés) témakörébe tartoznak. Kedvencem un. PET vagy Socket Shield technika, illetve kiemelném az un. osseodensification-t, vagy a PRF alkalmazását, melyek segítségével jelentősen csökenthetjük a gyógyulási időt, a beavatkozások számát, ezzel a páciensek terhelését, de talán még fontosabb, hogy elkerülhetjük a húzást követő csontvesztést is (PET). E technikák ma még nem annyira ismertek, elfogadottak, ezért tartom fontosnak, hogy tanítsuk azokat, és nem csak előadások formájában. Látni, hallani egy dolog, csinálni egy sokkal erőteljesebb tanulási módszer.

DM: Ha jól tudom, akkor létrehozott egy továbbképző központot épp emiatt évekkel ezelőtt.
BA: Valóban, 5 évvel ezelőtt volt az első kurzusunk, esztétikai fogászatból. Mára a témák kiegészültek az implantológia különböző területeivel. Ráadásul idén megkaptam az engedélyt, hogy un. DentalXP Certified Training Center-ként is működjek, ezáltal a New York University (NYU) által diplomával is elismert Clinical Master Programot vezessek itt Budapesten. Ez 6 témában nyújt elméleti és hands on képzést az NYU által meghatározott formában és tartalommal. E 6 speciális témán kívül tartok egyéb, a szívemhez közelálló kurzust is, legutóbb épp a socket shield-ről.

DM: És a másik kedvenc, az esztétikai vonal?
BA: Abban is vannak rendkívüli terveink. Megálmodtunk egy olyan, szintekből álló és egymásra épülő képzési rendszert, mely az esztétikai alapelvekkel, fotózással, tervezéssel indul és fokozatosan lép szintről, szintre, egyre feljebb a komplex esetek megoldása felé. A képzés speciális eleme a sebészi beavatkozásokat (koronahosszabítás, CTG, ajakplasztika…) is magábafoglaló modul, mely sokszor elengedhetetlen eleme egy-egy összetettebb rehabilitációnak. Külön öröm számomra ebben a képzési rendszerben, hogy magam mellett tudhatok olyan fiatal, dinamikus, tehetséges szakembereket és állandó fogtechnikus partneremet is, akik biztosan komoly hozzáadott értékei a tréningeknek.

Implant dentistry from a-z a complete training program for clinical excellence

module 1:
implant placement strategies and extraction site managementmodule 2:
implant prosthetics and soft tissue shapingmodule 3:
critical bone graftingmodule 4:
soft tissue graftingmodule 5:
sinus grafting, minimally invasive approachmodule 6:
digital planning and guided surgery

This clinical program is presented by dr attila bodrogi. each module takes one full day, a didactic and hands-on course:

 

Hasonló bejegyzések
Kisvárosi fogászat, nagyvárosi szinten - Kalmár fogtechnika Kisvárosi fogászat, nagyvárosi szinten - Kalmár fogtechnika
16 éve működő, folyamatossan fejlődő fogtechnika, fiatalos lendülettel.
Részletek
3050
25 éves az Interdental Studio 25 éves az Interdental Studio
Negyedszázados jubileumátünnepeli az idén a Budapesten működő Interdental Studio Fogtechnikai laboratórium és továbbképző központ. Ennek kapcsán beszélgettünk Róth Lajos-al, a cég tulajdonos ügyvezető igazgatójával.
Megosztás
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
3m
Amann girrbach
ANAXDENT
Argen
BEGO
Carl Martin
Cato
Coltene
Diadent
Dürr
EMS
Euronda
G&H
GC
GRAMM DENTAL
Hager & Werken
Hanel
Harvard
Hereaus
Ivoclar ivodent
Jota
Kettenbach
Kuraray
Manfredi
Mani
MGF
Microbrush
MPF
Nordiska Dental
Noritake
OCC
ORANGEDENTAL
PREMIER
REITEL
Renfert
Roeko
Ruthinium
Ultradent
UNIGLOVES
Valplast
VDW
Vertex
Yamahachi
3m
Amann girrbach
ANAXDENT
Argen
BEGO
Carl Martin
Cato
Coltene
Diadent
Dürr
EMS
Euronda
G&H
GC
GRAMM DENTAL
Hager & Werken
Hanel
Harvard
Hereaus
Ivoclar ivodent
Jota
Kettenbach
Kuraray
Manfredi
Mani
MGF
Microbrush
MPF
Nordiska Dental
Noritake
OCC
ORANGEDENTAL
PREMIER
REITEL
Renfert
Roeko
Ruthinium
Ultradent
UNIGLOVES
Valplast
VDW
Vertex
Yamahachi
3m
Amann girrbach
ANAXDENT
Argen
BEGO
Carl Martin
Cato
Coltene
Diadent
Dürr
EMS
Euronda
G&H
GC
GRAMM DENTAL
Hager & Werken
Hanel
Harvard
Hereaus
Ivoclar ivodent
Jota
Kettenbach
Kuraray
Manfredi
Mani
MGF
Microbrush
MPF
Nordiska Dental
Noritake
OCC
ORANGEDENTAL
PREMIER
REITEL
Renfert
Roeko
Ruthinium
Ultradent
UNIGLOVES
Valplast
VDW
Vertex
Yamahachi
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.