Hívjon minket:
+36-62 55 40 80
Interjú Rátonyi József – Rátonyi Fogtechnikának

Interjú Rátonyi József – Rátonyi Fogtechnikának

Interjú Rátonyi József – Rátonyi Fogtechnikának
Interjú Rátonyi József – Rátonyi Fogtechnikának
0 7209

Budapesten voltam tanuló 1996-1999 és ezen évek alatt a Tarpadental-Laborban dolgoztam.

 

Kis régimódi labor volt, ahol megtanultam a korrekt protézisek, fémkerámiák (vázak és a rétegezés), részleges fémlemezek és egyéb hagyományos restaurációk készítését. Ennek köszönhetően sokoldalú szakember lettem. Abban az időben nem volt különösebb tervem, csak a szakmámban szerettem volna elhelyezkedni.
 

DM: Hogyan fejleszti magát folyamatosan?

Rátonyi József: 2000-ben a törökbálinti SF-laborban, a labor vezetőjeként kezdtem. Állandóan kerestem a gyakorlati továbbképzéseket, konferenciákat és minden olyan fórumot, ahol az újdonságokkal találkozhatok, és további tudásra tehetek szert.

DM: A fogtechnikának melyik területét részesíti előnyben?

Rátonyi József: Akkoriban természetesen, mint mindenkit, engem is a kerámia és fémmentes kerámia munkák és kurzusok érdekeltek! Amikor 2003-ban megalapítottam a saját fogtechnikai laboromat Ráckevén, abban a kisvárosban, ahol élek, az érdeklődésem az esztétikailag és funkcionálisan is tökéletes teljes fogsorokra irányult. Egy nagyon érdekes kurzussal kezdődött Sopronban, a DentavantgArt szervezésében. Candulor gyakorlati képzés volt, mely megadta a lökést a fogsorok irányába. Több kurzus elvégzése után, (itthon, Németországban és Svájcban) részt vettem a Candulor cég ’KustZahnWerk’ 2015-ben meghirdetett versenyén. 100 mestermunka közül az enyém a 7. helyezést érte el!

DM: Hány ember dolgozik a csapatában és mi a feladatuk?

Rátonyi József: Két nagyon tehetséges alkalmazottal dolgozom együtt, akik vázakat és kerámiát csinálnak. A közelmúltban lettem az Ivoclar Vivadent magyarországi BPS demonstrátora, BPS fogsorokat készítek egy nagyon letisztult technológiával, melynek teljes munkafolyamatát mutatom be fogorvosoknak is, természetesen nekik pácienssel és fotódokumentációval. Az eredményt, valamint a munkafolyamat komplett leírását megosztom a Facebook oldalamon: Rátonyi Fogtechnika. A teljes gyártásmenet elérhető képekkel együtt ezen az oldalon! Használok több másik metódust, a Gerber, vagy a Candulor fiziológiás rendszerének megfelelő módszert is. Minden esetben a legcélravezetőbbet.

DM: Van-e a fogászati szakmából példaképe?

Rátonyi József: Van néhány példakép előttem a szakmában, akik nagyon tehetségesek és óriási tudással rendelkeznek, mint például Max Bosshart Svájcból, Carl Fenwick Angliából, Yuitchi Matsumaru és Kenji Iwaki Japánból, valamint Richard Greenlees Új-Zélandról!

DM: Még mindig fűti a szenvedély a munkájában?

Rátonyi József: Természetesen! Nagyon sok páciens van, akinek nincs elég pénze, vagy csontja hogy implantátumrögzítésű restaurációt kaphassanak! Vagy a beültetés egy betegség miatt lehetetlen. Ezekben az esetekben az egyetlen és biztonságos út egy megfelelően működő fogsor, amely hozzájárul ahhoz, hogy 100%-os életet élhessenek! A BPS is egy ilyen komplett rendszer, mely minden olyan szükséges eszközt és anyagot, valamint alapvető tudást tartalmaz, mely egy valóban jól működő kivehető fogsor elkészítéséhez elengedhetetlen!

DM: Hogyan alakítja ki az egyensúlyt a család, a klinika és a gyakorlati munka között?

Rátonyi József: Sajnos túl sokat dolgozok, 12-24 órát egy nap, (oktatás, előadások, fogsorkészítés) 6 napot egy héten. A családom elfogadja ezt és ezért külön köszönet a feleségemnek! Két csodálatos lányom van, akiknek több velem eltöltött időre lenne szükségük.

DM: Mik a jövőbeni tervei?

Rátonyi József: Kicsit lassítani szeretnék a jövőben, csak az oktatásra és a családomra koncentrálni.

DM: Van-e bármilyen tanácsa a karrierjük elején álló fogtechnikusoknak?

Rátonyi József: Mit tanácsolok a kezdőknek? Tanulni, tanulni, tanulni! Soha nem elég! Válasszanak ki egy területet a szakmájukban és váljanak a specialistájává! Ám nagyon fontos ismerni a teljes szakmát és minden reszort munkafolyamatát. Képzelje el, hogy megalapítja a saját laborját mindenre kiterjedő tudás nélkül! Lehetetlen vállalkozás ! És gyakorolni! Mindig! Amikor ötletem támad, azonnal rohanok a laborba kipróbálni! Képzeljék csak el, ha pont éjjel száll meg az ihlet…

DM: Esetleg foglalkoztatja még valami a jövőben?

Rátonyi József: A terveim között szerepel, egy Art laboratórium kizárólag csúcsminőségű termékekkel, illetve a protetikai találmányaimat szeretném továbbfejleszteni, valamint ezeket kifejleszteni néhány nagyon érdekes és hasznos, vadonatúj termékké, de ez most még maradjon titok…

 

 

Hasonló bejegyzések
TORNADO X turbina a Bien Air Dental-tól TORNADO X turbina a Bien Air Dental-tól
60 éves tapasztalat és elhivatottság a titka a Bien-Air, mely ma kivételesen megbízható termékeket kínál. Fedezze fel az új TORNADO X turbina kidolgozott részleteit. 60 éves tapasztalatával kimagasló minőségű termékeket kínál és garantálja azok minőségét
Részletek
2691
Exkluzív interjú Hiroki Goto-val! Exkluzív interjú Hiroki Goto-val!
Kurzus egy kiváló fogtechnikussal, Hiroki Goto-val, árpilis 25. és 26.-án. Az iskolai éveiről, és az USA-ban szerzett élettapasztalatokról valamint a fogászati ipar jövőjéről olvashatunk a DM News-nak adott interjújából.
Részletek
1058
Megosztás
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
3D SYSTEMS 3M Amann girrbach ANAXDENT Argen BEGO BIEN AIR Carl Martin Cato CENDRES+METAUX Coltene Diadent Dürr EMS Euronda G&H GC Hager & Werken Hanel Harvard HEIMERLE + MEULE Ivoclar Jota Kettenbach KOMETA BIO KULZER Kuraray Manfredi Mani MGF Microbrush MPF Nordiska Dental Noritake OCC ORANGEDENTAL PREMIER REITEL Renfert Roeko Ruthinium Sagemax SCHEU-DENTAL Septodont Ultradent UNIGLOVES Valplast VDW Vertex VP INNOVATO WASSERMANN Yamahachi 3D SYSTEMS 3M Amann girrbach ANAXDENT Argen BEGO BIEN AIR Carl Martin Cato CENDRES+METAUX Coltene Diadent Dürr EMS Euronda G&H GC Hager & Werken Hanel Harvard HEIMERLE + MEULE Ivoclar Jota Kettenbach KOMETA BIO KULZER Kuraray Manfredi Mani MGF Microbrush MPF Nordiska Dental Noritake OCC ORANGEDENTAL PREMIER REITEL Renfert Roeko Ruthinium Sagemax SCHEU-DENTAL Septodont Ultradent UNIGLOVES Valplast VDW Vertex VP INNOVATO WASSERMANN Yamahachi 3D SYSTEMS 3M Amann girrbach ANAXDENT Argen BEGO BIEN AIR Carl Martin Cato CENDRES+METAUX Coltene Diadent Dürr EMS Euronda G&H GC Hager & Werken Hanel Harvard HEIMERLE + MEULE Ivoclar Jota Kettenbach KOMETA BIO KULZER Kuraray Manfredi Mani MGF Microbrush MPF Nordiska Dental Noritake OCC ORANGEDENTAL PREMIER REITEL Renfert Roeko Ruthinium Sagemax SCHEU-DENTAL Septodont Ultradent UNIGLOVES Valplast VDW Vertex VP INNOVATO WASSERMANN Yamahachi
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.