Klinikai eset Dr. Kovács Tamás:Funkcionális - esztétikai rehabilitáció

5065
Klinikai eset Dr. Kovács Tamás:Funkcionális - esztétikai rehabilitáció

Klinikai eset: Funkcionális-esztétikai rehabilitáció többféle kerámia és csiszolási technika kombinálásával

Páciensnő (50): elsősorban esztétikai okok miatt jelentkezett, de természetesen funkciós problémák okán is, mély szubgingivális fraktúra a 24-es fognál, illetve korábban eltávolított oldalsó fogak.

Célok és elvárások: minél szebb, természetesebb mosolyrehabilitáció. Semmiképp sem elfogadható a műfog kinézet, még akkor sem ha a forntfogak válaszott színe A1, az oldalsóké pedig A2!

Tervezés: minden fázist DSD (digital smile design)-nal terveztünk meg a teljes funckionális-esztétikai wax-uptól az ez alapján készülő ideiglenes pótlásokig.

Anyagok és módszerek: az alsó frontfogak (33-43) horizontális technikával lettek előkészítve az IPS e.max Press (MT BL4 ingot - Ivoclar Vivadent) cut – back technikával készült héjakhoz, az összes többi fog vertikális technikával lett előkészítve cirkónium (Ceramill ZI A1 - Amann Girrbach) szóló koronákhoz és hidakhoz (15 és 24 ovate pontic kialakítású). A leplezéshez használt anyag Creation ZI CT.

Ragasztás: a cirkónium pótlások ragasztás előtt kizárólag Ivoclean (Ivoclar Vivadent)-nel lettek előkészítve, ugyanígy a héjak az első fázisban. Ezután a héjak 5%-os folyavval lettek kezelve (Ivoclar Vivadent) 20 mp-ig, a felesleges sókat 35%-os foszforsavval távolítottuk el (Ultraetch - Ultradent) min. 30 mp-ig alkalmazva. Ezután alapos mosás és szárítás következett, majd MonoBond Plus (Ivoclar Vivadent)-t alkalmaztunk 60 mp-ig. A kerámia héjak 55 fokra melegített kompozittal lettek ragasztva (Micerium Enamel HFO UD1) adhezív protokollt követve (Clearfil SE Bond - Kuraray) kofferdám izolálás alatt (Nictone Hard), a cirkónium pótlások pedig műgyantával erősített GIC-tel (GC FujiCem2).

Összefoglalás: A részletesen megtervezett kezelés és az odaadás a fogorvos/technikus részéről mindig a páciens és a csapat elégedett mosolyához vezet.

Megjegyzés: minden a cikkben használt anyag személyes választáson alapul és nem szolgál semmilyen promóciós célokat.

Hasonló bejegyzések

Exkluzív interjú Hiroki Goto-val!

Exkluzív interjú Hiroki Goto-val!

Kurzus egy kiváló fogtechnikussal, Hiroki Goto-val, árpilis 25. és 26.-án. Az iskolai éveiről, és az USA-ban szerzett élettapasztalatokról valamint a fogászati ipar jövőjéről olvashatunk a DM News-nak adott interjújából.

1406
Teljeskörű megoldást kínálunk a legmagasabb minőségben - Dürr Dental

Teljeskörű megoldást kínálunk a legmagasabb minőségben - Dürr Dental

A Dürr Dental AG-t 1941-ben alapította Karl és Vilhelm Dürr Gehingen-ből a Fekete Erdőben. A cég székhelye Bietigheim-Bissingen-ben található, ahol közel 400 embert foglalkoztatnak a gyártásban, kutatásban, fejlesztésben illetve az eladásban és...

1559
Interjú Dr. Bodrogi Attilával

Interjú Dr. Bodrogi Attilával

OKTATÁS / BEMUTATJUK - “LÁTNI, HALLANI, EGY DOLOG. CSINÁLNI, EGY SOKKAL ERŐTELJESEBB TANULÁSI MÓDSZER”

3488

Hozzászólások

Írjon megjegyzést
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.