Megbízható és pontos lenyomatanyag - Identium

1380
Megbízható és pontos lenyomatanyag - Identium

A Catapult Education Review az Identiumnak ítélte a Catapult Education Vote of Confidence díjat.
Az Identium egy 3-as viszkozitású, addíciós, elasztomer lenyomatanyag. Alapja egy vinil-sziloxán-éter. A vinil-sziloxán-éter az Identiumot poliéterek és az A-szilikon lenyomatok  előnyeivel ruházzák fel. A poliéter anyagok dimenzióstabilak és nedvességtűrők. Az A-szilikonok pedig magas elasztikus formavisszanyerő képességgel rendelkeznek, elasztikusságuknak köszönhetően könnyű eltávolítani őket a szájból és mindemellett az ízük is kellemes.
A legnagyobb kihívást jelentő  fogászati munkafolyamatok közé tartozik a rögzített pótlásokhoz szükséges megfelelő lenyomatvétel. A pontos lenyomat előfeltétele a precíz marginális preparáció, a környező ínyszövet kezelése, a lenyomatanyag tulajdonságainak beható ismerete és a lenyomatkanalak helyes alkalmazása.

Felmérés
Fogtechnikai laboratóriumok által nemrégiben lefolytatott vizsgálat szerint megállapítható, hogy a korona és híd lenyomatok 86%-a legalább egy észlelhető hibával rendelkezett. Az esetek 55%-ban volt fellelhető a preparációs határt érintő kritikus hiba.  Nagyon fontos a jó minőségű, megbízható lenyomatanyag. A lenyomatok újbóli levétele idő- és anyagigényes és olyan kiadást jelent, amit ha lehet, minimalizálni kell.  A felhasználók szerint első helyre rangsorolt hiba, ami miatt a lenyomatok újravétele szükségessé válhat, a nem egyértelmű preparációs határ. A buborékok/zárványok, szakadásból eredő hibák, elhúzódások követik a hibás preparációs határokat a rangsorban. Ezen kívül említésre kell kerülnie: sorjáknak, redőknek, kontaminációs hibáknak, a lenyomatanyag és lenyomatkanál közötti elválásoknak, a többfázisú lenyomatok közötti keverési idő nem megfelelő megválasztásának, illetve a nem megfelelő kanál választásnak. A hibás lenyomatok rosszul illeszkedő pótlásokhoz, majd ennek következtében azok elvesztéséhez vezetnek.
A bírálók nagy többsége az Identiumot “jobb vagy sokkal jobb” lenyomatanyagnak tartotta az átala alkalmazott lenyomatanyagnál. A tesztelőknek tetszett a light body viszkozitása, a kanál billenésmentes illeszkedése, az anyag könnyű applikálhatósága, a többfázisú lenyomatok keverési ideje, a kanál megtölthetősége és tesztelőink külön kiemelték, hogy a preparációs szél minden alkalommal olvasható volt.
A kezelőorvosok a lenyomatanyag tulajdonságait tekintve összehasonlították: a gingivális szélek minőségét, a lenyomat részletgazdagságát, a zárványok és buborék megjelenését, a szulkuszpenetráló-képességet, a subgingivális preparációs szél részleteit és a lenyomat eltávolíthatóságát. Mindezeket figyelembe véve az Identiumot jobbnak találták az általuk használtnál. 
Az Identium kiválóan alkalmazható implantátumos lenyomatvételnél, többfázisú lenyomatokhoz, nehezen izolálható esetekben, illetve szubgingivális preparációknál.


(1. ábra) Rosszul záró restauráció miatt kialakult szekunder káriesz nem megfelelő lenyomatvétel miatt.
(2. ábra) Pontos, olvasható szélek egyfázisú Identium lenyomaton.
(3. ábra) Az Identium elegendő kezelhetőségi időt és pontosságot biztosít többfázisú lenyomatvétel során is. 

Összefoglalás
A Catapult bírálóinak nagy többsége egyetértett abban, hogy az Identium jobb tulajdonságokkal rendelkezik az általuk alkalmazott lenyomatanyagokhoz képest. A  bírálók 79%-a saját praxisában is alkalmazná az anyagot. Az Identium vinil-sziloxán-éterrel megbízható és pontos lenyomatok készíthetőek. Kiváló választás összetétel és ár-érték tekintetében.
A termékismertetőt Dr. Susan McMahon írta

Hasonló bejegyzések

Veneer restoration

Veneer restoration

Initial situation: The 40 year old female patient presented because she was not satisfied with the appearance of her front teeth (Figs. 1 – 2).

1074
3M ESPE(Soft) Monophase Poliéter lenyomatanyag

3M ESPE(Soft) Monophase Poliéter lenyomatanyag

Az új 3M™ ESPE™ (Soft) Monophase Poliéter lenyomatanyag világos színe javítja a lenyomat olvashatóságát....

2246
Variotime® A lenyomatvétel szabadsága

Variotime® A lenyomatvétel szabadsága

Variotime® termékekkel a szabadság kéznél van. Variotime® illik az Ön egyéniségéhez.

2392

Hozzászólások

Írjon megjegyzést
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.