Minimálinvazív, nem sebészeti parodontális terápia a Vector® Paro Pro ultrahangos eszközzel

868
Minimálinvazív, nem sebészeti parodontális terápia a Vector® Paro Pro ultrahangos eszközzel

Két világszintű munkacsoport 2017-es jelentése szerint - mely a parodontális és periimplantáris állapotok és megbetegedések osztályozásáról szólt- a parodontitis egy krónikus multifaktoriális gyulladásos eredetű megbetegedés, melynek kialakulása a biofilmhez köthető és a fog tartószerkezetének progresszív destrukciója jellemzi. Jellemzői közé tartozik a fogágy tartószöveteinek elvesztése, mely tapadásveszteséggel (CAL, angol: clinical attachment loss), alveoláris csontveszteséggel, parodontális tasakok kialakulásával valamint ínyvérzéssel jár együtt. A parodontitis gyakori előfordulása miatt hatalmas problémát jelent a közegészségügyben: fogvesztéshez vezethet, negatívan hathat a rágásra, esztétikai problémákat okozhat, társadalmi egyenlőtlenségek forrása lehet és ronthatja az életminőséget. A parodontitis az egyik vezető oka a fogatlanságnak és rágási diszfunkcióknak, ami jelentősen megnöveli a fogászati kezelések költségét és negatív hatással van az életminőségre.  

A parodontális terápia célja a kemény és puha supra- és subgingivalis felrakódás (biofilm) eltávolítása a fog gyökeréről, melynek célja a patogén baktériumtörzsek számának csökkentése, így megakadályozható a betegség előrehaladása. A nem sebészeti parodontális terápia, mely magába foglalja a lepedék mechanikai eltávolítását, valamint a gyökérfelszín simítását és polírozását, a parodontitis kezelésének alapja. A nem sebészeti terápiában leggyakrabban használt eszközök a szónikus, ultrahangos gépi végződések, kézi eszközök, valamint kürettek (Gracey kürettek). Számos kutatás hasonló eredményeket mutatott a nem sebészeti terápiát illetően, akár gépi (szónikus-ultrahangos eszközökkel), akár kézi (kürettek) eszközökkel végezték azt. A gépi eszközök használata azonban valamivel jobb eredményeket hozott az I. és II. osztályú bifurkációk kezelése esetében, alkalmazásuk gyorsabb volt. A gépi eszközök használatának hátrányai: posztoperatív érzékenység, a hipomineralizált zománc kavitációja, a pulpa és a marginális gingiva hő általi sérülése, a fertőzés terjedése aerosolok által, interakció a pacemakerekkel. A szónikus és ultrahangos megmunkálás közötti lényegi különbség a végződés csúcsának oszcillációjában rejlik. A szónikus eszközök végződései körkörös és ellipszoid mozgást végeznek és csak a végződés csúcsa dolgozik. Az ultrahangos eszközök esetében a mozgás vízszintes és az eszköznek csak az oldala dolgozik. A munkamódszer lényege a lepedék eltávolításának hatékonyságában, illetve a környező szövetek sérülésének mértékében rejlik, a kellemetlenség és érzékenység kiváltásában a kezelés ideje alatt és után. Vector® Paro piezoelektromos készülék másfajta munkamódszerrel dolgozik, a végződés vertikális irányban rezeg, tehát a fog gyökerével párhuzamosan, a hűtést az eszköz végére irányuló pulzáló folyadéksugár biztosítja. A folyadék 10µm-es hidroxil-apatit részecskéket tartalmaz, melyek növelik az eszköz végződésének hatékonyságát (az ultrahangos kádak működési elve alapján), valamint ezzel egyidőben a részecskék polírozzák is a gyökérfelszínt, így csökkenthető a posztoperatív érzékenység is. Mivel a végződés működési iránya párhuzamos a gyökérfelszínnel, a tisztítás során fellépő kellemetlenségek minimalizálhatók. Mindemellett a fogfelszín megsértése és a foganyag (dentin és cement) eltávolítása is csökkenthető.


Vector® Paro Pro piezoelektromos ultrahangos berendezés.


Vector® Paro Pro működési elv:
vertikálisan oszcilláló végződés ultrahangos frekvenciájának rezgés átvitele a gyűrűn.

A gyökérfelszín megmunkálása során a biofilm, illetve a kemény és puha lepedék teljes mértékű eltávolítása szükséges . A terápiának nem lehet következménye a foganyag túlzott mértékű eltávolítása (dentin, cement). Kishida és munkatársai elektronmikroszkóppal vizsgálták, majd összehasonlították a 3 különböző eljárással (Vector® Paro-val, hagyományos ultrahangos eszközökkel és kürettázszsal) kezelt gyökérfelszíneket.A Vector® Paro végződéssel végzett kezelés esetén az ép foganyag sokkal kisebb mértékben károsodott, a fennmaradó fogkő mennyisége hasonló volt a kürettel végzett tisztítás eredményeihez, a hagyományos ultrahangos eszközöknél sokkal több cement maradt a felszíneken. A megmunkálás után a gyökér felszínre tapadó fibroblasztok száma a Vector® Paro alkalmazása esetén volt a legmagasabb, a hidroxil-apatit folyadék pedig sima gyökérfelszínt eredményezett. Skulean és munkatársai nem találtak különbséget a Vector® és a kézi eszközökkel végzett nem sebészeti parodontális terápia eredményeiben az egy gyökerű és a többgyökerű közepes ( 4-5 mm-es) és nagyobb ( >6mm) tasakmélységű fogak vizsgálatnál. Arra a következtetésre jutottak a hagyományos kézi megmunkálással összehasonlítva, hogy a Vector® ultrahangos végződés használata hasonló eredményekhez vezet a szondázási mélység csökkenésében, a tapadás kialakulásában és a gingivális recessziók tekintetében a nem sebészeti beavatkozások után.


Egy Gyökerű és többgyökerű fogak Vector® Paro-val végzett nem sebészeti kezelésének klinikai esetei
a kiindulási állapotban, valamint 6 hónap elteltével.


Klinikai példa a gyökérfelszín megmunkálásra mély tasak esetén (6mm).
A hidroxiapatit tartalmú folyadék szakaszosan pulzálva jut a végződésre.

A vertikálisan rezgő végződések további előnye I. és II. furkációérintett molárisok megmunkálásánál mutatkozik meg, ahol a speciálisan kialakított végződés hatékonyabban távolítja el a bifurkáció tetején lévő lepedéket. A szűk és mély csontdefektusok esetén a Vector® Paro eléri a defektus legmélyebb részét is, ezáltal megteremthetők a parodontális tasak gyógyulásának előfeltételei.


Különböző formájú végződések, melyek alakja a megmunkálandó felszínhez igazodik.


Kiindulási állapot és 6 hónapos kontroll RTG felvétel
a Vector® Paro-val történt minimálinvazív nem sebészeti terápia (MINST) után

Riberio és társai összehasonlították a minimálinvazív nem sebészeti terápia ( MINST ) és a minimálinvazív sebészeti terápia ( MIST ) eredményeit. A csontdefektusok gyógyulási tendenciájánál 6 hónap elteltével sem mutatkoztak jelentős különbségek. A szondázási mélység (PPD), a tapadás (CAL) és a marginalis gingiva (GM) recessziója a kezelés előtt a MINST esetében: 6.35 mm, 11.25 mm és 4.96 mm, a MIST esetében: 7.07 mm, 10.73 mm és 3.74 mm. 6 hónap elteltével a MINST: 3.21 mm, 8.70 mm és 5.41 mm, a MIST pedig: 3.56 mm, 7.88 mm és 4.22 mm volt. Megállapították, hogy mindkét módszer hatékony az intracostalis defektusok kezelésénél jelentősebb statisztikai különbségek nélkül. Mindemellett a kezeléshez szükséges idő jelentősen kevesebb volt a nem sebészeti beavatkozások alkalmazásánál.

Figyelembe véve, hogy a nem sebészeti parodontális kezelések a parodontitises páciensek kezelésének alapját képezik, valamint megelőzik a kezelés sebészi fázisait, maximális figyelmet kell fordítani rájuk, hogy az eredmény a lehető legjobb legyen, ezáltal a sebészeti beavatkozásokat is redukálhatjuk.

Autor:
Ivan Ćatović, Dr. dent. med., parodontológus szakorvos, MSc in Oral Implantology.
2021-től KOL lett a Dürr dental számára a Vector® és a MyLunos® fogápolási rendszerek számára.
 ↓ MŰSZAKI ADATOK 

Töltse le a "Műszaki adatok" pdf-et (angolul) az alábbi kérdőív kitöltése után.

  Kérdőív:

Hasonló bejegyzések

Egyszerűsített mérés, azonnnali dokumentáció és mentés a pa-on-nnal!

Egyszerűsített mérés, azonnnali dokumentáció és mentés a pa-on-nnal!

A parodontális státusz mérése egyszerűvé válik. A parodontális státusz felvétele része a leletezésnek és a mérése egyre inkább beletartozik a dentálhigiénikusi feladatkörbe. Viszonylag korán felfedezheti a fogágybetegségeket és minimalizálhatja...

1150
OXYSAFE®- Aktív oxigénen alapuló innovációs technológia a parodontális megbetegedések kezelésére

OXYSAFE®- Aktív oxigénen alapuló innovációs technológia a parodontális megbetegedések kezelésére

A szájüregben leggyakrabban előforduló megbetegedés a szuvasodás mellett a fogágybetegség. Egyes becslések szerint a populáció 70%-át érinti. A parodontitis kiváltó okai a nem megfelelő szájhigiénia, a dohányzás és az örökletes tényezők. A...

998
Lézer alkalmazása a jóindulatú vaszkuláris eredetű elváltozások kezelésében

Lézer alkalmazása a jóindulatú vaszkuláris eredetű elváltozások kezelésében

A száj nyálkahártyáján vagy a bőrön egyidejűleg jelentkező jóindulatú elváltozásoknak sokféle megjelenése lehet (1). A jóindulatú elváltozások kezelésének fő célja az agresszív sebészeti terápia megelőzése, a pszichoszociális stressz...

580

Hozzászólások

Írjon megjegyzést
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.