Monolitikustestvérek

2357
Monolitikustestvérek

Individualizált monolitikus fogpótlások készítése IPS e.max CAD LS2 és Zenostar ZrO2 felhasználásával.

Azok a páciensek, akik mosolyuk helyreállítását várják fogorvosuktól, azt szeretnék, ha mindez gyorsan, hatékonyan, komplikációk nélkül történne.

A fogív és az okkluzális magasság esztétikai és funkcionális helyreállítása egyetlen nap alatt elvégezhető az IPS e.max® CAD lítium-diszilikát kerámia (LS2) és a CAD/CAM technológia együttes alkalmazásával (itt a német Sirona CEREC° rendszerét használtuk). Az artikuláció kiértékeléséhez a T-Scan®° technológiát (Tekscan, USA) használjuk, ezzel az eljárással kiváló eredményt érhetünk el.

Mindeddig időbeli problémát jelentett számunkra, ha oldalsó régióban kellett megszüntetni a foghiányt, és a páciens elzárkózott az implantátumos terápiától. Az ilyen esetekre a cirkónium-dioxid hidak kínálják a megoldást. A kezelési eljárás gyorsításának vagy egyszerűsítésének lehetőségeit kutattuk annak érdekében, hogy rövid idő alatt, de legfeljebb 48 órán belül el tudjuk látni pácienseinket. Figyelembe véve azoknak a tudományos kutatásoknak az eredményeit, amelyek a különböző polírozott, monolitikus ZrO2 fogpótlások felszíni jellemzőit és kopását vizsgálták, úgy döntöttünk, hogy Wieland Zenotec® CAD/CAM rendszere lesz a legmegfelelőbb erre a célra. Ezzel a rendszerrel akár kiterjedt hidakat is kicsiszolhatunk cirkónium-dioxidból. 

 

Esetbemutatás

A páciens jelen esetben egy 60 éves hölgy volt, akinek a fogazatát frontfog régióban fémkerámia koronákkal, posterior tartományban pedig hidakkal pótolták. Fő gondja a fogak színével és hosszával volt. Fogai beszéd és mosolygás közben teljességgel láthatatlanok voltak (1-3. kép). A hölgy ragyogó, „Hollywood fehér” mosolyra vágyott. A posterior régió hiányainak implantátummal való pótlását elutasította, ezért fémmentes kerámia-híd mellett döntöttünk. Úgy terveztük, hogy hidat készítünk a 23-26-os fogakra, szabad végű hidat a 33-35-os fogakra, pillérrel a 36-os fogon, és egy hidat a 45-47-es fogakra.

Ez egy meglehetősen szokatlan kezelési terv, különös tekintettel arra, hogy manapság az ilyen esetek kezelésére többnyire az implantátumos eljárást választják.

Az ínyszövet elég rossz állapotban volt, ami elsősorban a fémkerámia fogpótlásoknak volt betudható. A 4. képen jól látható, hogy szükség volt a harapási magasság emelésére.


Anyagválasztás

A bleach színkulcs alapján a páciens a BL2 fehérített árnyalat mellett döntött, és nem akarta, hogy azt sötétebb tónusú anyaggal árnyaljuk. Ezért úgy döntöttünk, hogy színezetlen változatot használunk a Zenostar® hidak készítéséhez, és IPS e.max CAD LT tömböket BL2 bleach árnyalatban (5. kép). Az IPS e.max CAD anyagot általában háromtagú hidak készítéséhez használjuk a második kisőrlőig. A jelen esetben azonban négy tagból álló hídra volt szükség, és egy szabad végű hídra a posterior régióban; IPS e.max CAD nem felel meg ehhez az indikációhoz.Klinikai eljárás

A meglévő fogpótlások eltávolítása után a 21, 23, 35, 44 és 45 fogakba üvegszállal erősített FRC Postec® kompozit gyökércsapot illesztettünk, majd ezt követően MultiCore®Flow csonkfelépítő kompozit elhelyezésére került sor.Ezután mindegyik szóló fogpótlást IPS e.max CAD anyagból készült koronával helyettesítettük,
amihez a CEREX MXCL CAD/CAM rendszert használtuk, valamint az IPS e.max CAD LT tömböket BL2 színben (festési technika). Ugyanezen a napon megemeltük a harapási magasságot, amit ideiglenesen Telio®CAD hidakkal stabilizáltunk. Az alsó frontfogakat IPS e.max CAD-ból készült rétegelt héjakkal láttuk el (festési technika). Mielőtt a Telio CAD hidakat Telio CS Link segítségével behelyeztük, azt megelőzően lenyomatokat készítettünk (Virtual® 380). Az új harapási magasság regisztrálásához Virtual CADbite szilikon anyagot alkalmaztunk. A hidak elkészítéséhez Wieland® szkennert és Zenotec mini csiszoló egységet vettünk igénybe. A fogpótlásokat a 3Shape® szoftverrel terveztük meg (6-8. kép). A 23-tól 26-ig terjedő híd tervezésénél az első kvadráns szemfoga és első két kisőrlője lett tükrözve, miközben az első nagyőrlőt a 3Shape könyvtárából nyert adatok alapján szerkesztettük meg. A nagyőrlő körvonala elsőre is jól kivehető és részletes volt. A fisszúrák utólagos, manuális kiigazítására nem volt szükség. A fogpótlásokat kifrézeltük, Programat® S1 kemencében szintereltük, majd a Zenostar Art Module festékeinek felhordásával, festési technikát alkalmazva individualizáltuk. Végezetülsor került az okkluzális kontaktpontok polírozására (9. kép). 

 

Végső behelyezés 

A második napon eltávolítottuk az ideiglenes Telio CAD hidakat, a fogakat pedig klórhexidin tartalmú Cervitex® Liquid öblítővel tisztítottuk meg. A bepróbálás problémamentesen zajlott; utólagos igazításra nem volt szükség. A fogpótlások tisztítása Ivoclean®, ezt követő szilanizálása Monobond® Plus anyaggal történt. A preparált fogak előkezelését Multilink®Automix Primer A + B anyaggal végeztük, behelyezésükhöz Multilink Automix ragasztó kompozitot (sárga) használtunk. Miután a ragasztó kompozitot Bluephase® polimerizációs lámpával keményítettük és eltávolítottuk a felesleget, a lámpa Turbo módjának többszöri aktiválásával helyükre cementeztük a fogpótlásokat. T-Scan segítségével ellenőriztük az artikulációt és az okkluzális kontaktpontokat, majd políroztuk az okkluzális felszínt (10. és 11. kép).

 

Összefoglalás

A Zenostar cirkónium-dioxid híd és az IPS e.max CAD koronák között észlelhető némi világosságbeli különbség. Mai tudásunkkal a Zenostar váz színét Zenostar Color Zr színező oldattal finomítanánk szinterezés előtt, így egyenlítenénk ki a világosságot az ilyen esetekben. Alternatíva lehetne még az előre színezett tömb használata, ahelyett, hogy később festési technikával kelljen beállítani a helyes színt. 

A ragyogó új mosoly a páciens számára egy kívánság megvalósulását jelentette (12. és 13. kép). A mi szempontunkból a 3Shape szoftver a munka hatékony megvalósítását tette lehetővé. A fogak formáját nagyon könnyű volt másolni. Az oldalfogak okkluzális felszínének tervezéséhez az első javaslat azonnal rendelkezésre állt, és gyorsan, megjósolható eredménnyel alkalmazható volt. A fogpótlások sima felszíne és egyértelmű kontúrjai a képernyőn és a 4 tengelyes frézgéppel végzett megmunkálás után egyaránt jól láthatók voltak. A fogpótlásokat azonnal be tudtuk helyezni, mivel nem igényeltek további igazítást. A monolitikus cirkónium-dioxid fogpótlások hasonló, vagy akár alacsonyabb szintű kopást idéztek elő az antagonista zománcán, mint más kerámia fogpótlások a klinikai alkalmazásban. Monolitikus fogpótlások használatával bizonyos eseteket képesek vagyunk egyetlen nap alatt ellátni. Ha azokat az aktuális tanulmányokat tekintjük, amelyek monolitikus cirkónium-dioxid koronáknak és egyéb kerámia anyagoknak a zománc kopására gyakorolt hatását vizsgálják, és összehasonlítjuk ezeket az eredményeket a zománc természetes antagonista által okozott kopásával, akkor megállapíthatjuk, hogy funkcionálisan jó és érzékeny megoldás mellett döntöttünk [Enamel wear caused by monolithic zirconia crowns after 6 months of clinical use – T. Stober, J. L. Bermejo, P. Rammelsberg, M. Schmitter].

Hasonló bejegyzések

IPS Style - The first metal-ceramic containing patented oxyapatite

IPS Style - The first metal-ceramic containing patented oxyapatite

A brief look at metal-ceramicsMetal-ceramics systems are used 365 days of the year. They are a constant companion in the dental lab.

1293
Customize dental CAD with “add-ons“ for dental technology

Customize dental CAD with “add-ons“ for dental technology

In the March, 2016. edition of Renfert Flashlight this column covered the topic of how analog and digital design/fabrication options link up. On the one...

975

Hozzászólások

Írjon megjegyzést
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.