Hívjon minket:
+36-06 1 796 03 94‬
Monolitikustestvérek

Monolitikustestvérek

Monolitikustestvérek
Monolitikustestvérek
0 801

Individualizált monolitikus fogpótlások készítése IPS e.max CAD LS2 és Zenostar ZrO2 felhasználásával.

Azok a páciensek, akik mosolyuk helyreállítását várják fogorvosuktól, azt szeretnék, ha mindez gyorsan, hatékonyan, komplikációk nélkül történne.

A fogív és az okkluzális magasság esztétikai és funkcionális helyreállítása egyetlen nap alatt elvégezhető az IPS e.max® CAD lítium-diszilikát kerámia (LS2) és a CAD/CAM technológia együttes alkalmazásával (itt a német Sirona CEREC° rendszerét használtuk). Az artikuláció kiértékeléséhez a T-Scan®° technológiát (Tekscan, USA) használjuk, ezzel az eljárással kiváló eredményt érhetünk el.

Mindeddig időbeli problémát jelentett számunkra, ha oldalsó régióban kellett megszüntetni a foghiányt, és a páciens elzárkózott az implantátumos terápiától. Az ilyen esetekre a cirkónium-dioxid hidak kínálják a megoldást. A kezelési eljárás gyorsításának vagy egyszerűsítésének lehetőségeit kutattuk annak érdekében, hogy rövid idő alatt, de legfeljebb 48 órán belül el tudjuk látni pácienseinket. Figyelembe véve azoknak a tudományos kutatásoknak az eredményeit, amelyek a különböző polírozott, monolitikus ZrO2 fogpótlások felszíni jellemzőit és kopását vizsgálták, úgy döntöttünk, hogy Wieland Zenotec ® CAD/CAM rendszere lesz a legmegfelelőbb erre a célra. Ezzel a rendszerrel akár kiterjedt hidakat is kicsiszolhatunk cirkónium-dioxidból. 

 

Esetbemutatás

A páciens jelen esetben egy 60 éves hölgy volt, akinek a fogazatát frontfog régióban fémkerámia koronákkal, posterior tartományban pedig hidakkal pótolták. Fő gondja a fogak színével és hosszával volt. Fogai beszéd és mosolygás közben teljességgel láthatatlanok voltak (1-3. kép). A hölgy ragyogó, „Hollywood fehér” mosolyra vágyott. A posterior régió hiányainak implantátummal való pótlását elutasította, ezért fémmentes kerámia-híd mellett döntöttünk. Úgy terveztük, hogy hidat készítünk a 23-26-os fogakra, szabad végű hidat a 33-35-os fogakra, pillérrel a 36-os fogon, és egy hidat a 45-47-es fogakra.

Ez egy meglehetősen szokatlan kezelési terv, különös tekintettel arra, hogy manapság az ilyen esetek kezelésére többnyire az implantátumos eljárást választják.

Az ínyszövet elég rossz állapotban volt, ami elsősorban a fémkerámia fogpótlásoknak volt betudható. A 4. képen jól látható, hogy szükség volt a harapási magasság emelésére.


Anyagválasztás

A bleach színkulcs alapján a páciens a BL2 fehérített árnyalat mellett döntött, és nem akarta, hogy azt sötétebb tónusú anyaggal árnyaljuk. Ezért úgy döntöttünk, hogy színezetlen változatot használunk a Zenostar® hidak készítéséhez, és IPS e.max CAD LT tömböket BL2 bleach árnyalatban (5. kép). Az IPS e.max CAD anyagot általában háromtagú hidak készítéséhez használjuk a második kisőrlőig. A jelen esetben azonban négy tagból álló hídra volt szükség, és egy szabad végű hídra a posterior régióban; IPS e.max CAD nem felel meg ehhez az indikációhoz.Klinikai eljárás

A meglévő fogpótlások eltávolítása után a 21, 23, 35, 44 és 45 fogakba üvegszállal erősített FRC Postec® kompozit gyökércsapot illesztettünk, majd ezt követően MultiCore®Flow csonkfelépítő kompozit elhelyezésére került sor.Ezután mindegyik szóló fogpótlást IPS e.max CAD anyagból készült koronával helyettesítettük,
amihez a CEREX MXCL CAD/CAM rendszert használtuk, valamint az IPS e.max CAD LT tömböket BL2 színben (festési technika). Ugyanezen a napon megemeltük a harapási magasságot, amit ideiglenesen Telio®CAD hidakkal stabilizáltunk. Az alsó frontfogakat IPS e.max CAD-ból készült rétegelt héjakkal láttuk el (festési technika). Mielőtt a Telio CAD hidakat Telio CS Link segítségével behelyeztük, azt megelőzően lenyomatokat készítettünk (Virtual® 380). Az új harapási magasság regisztrálásához Virtual CADbite szilikon anyagot alkalmaztunk. A hidak elkészítéséhez Wieland® szkennert és Zenotec mini csiszoló egységet vettünk igénybe. A fogpótlásokat a 3Shape® szoftverrel terveztük meg (6-8. kép). A 23-tól 26-ig terjedő híd tervezésénél az első kvadráns szemfoga és első két kisőrlője lett tükrözve, miközben az első nagyőrlőt a 3Shape könyvtárából nyert adatok alapján szerkesztettük meg. A nagyőrlő körvonala elsőre is jól kivehető és részletes volt. A fisszúrák utólagos, manuális kiigazítására nem volt szükség. A fogpótlásokat kifrézeltük, Programat® S1 kemencében szintereltük, majd a Zenostar Art Module festékeinek felhordásával, festési technikát alkalmazva individualizáltuk. Végezetülsor került az okkluzális kontaktpontok polírozására (9. kép). 

 

Végső behelyezés 

A második napon eltávolítottuk az ideiglenes Telio CAD hidakat, a fogakat pedig klórhexidin tartalmú Cervitex® Liquid öblítővel tisztítottuk meg. A bepróbálás problémamentesen zajlott; utólagos igazításra nem volt szükség. A fogpótlások tisztítása Ivoclean®, ezt követő szilanizálása Monobond® Plus anyaggal történt. A preparált fogak előkezelését Multilink®Automix Primer A + B anyaggal végeztük, behelyezésükhöz Multilink Automix ragasztó kompozitot (sárga) használtunk. Miután a ragasztó kompozitot Bluephase® polimerizációs lámpával keményítettük és eltávolítottuk a felesleget, a lámpa Turbo módjának többszöri aktiválásával helyükre cementeztük a fogpótlásokat. T-Scan segítségével ellenőriztük az artikulációt és az okkluzális kontaktpontokat, majd políroztuk az okkluzális felszínt (10. és 11. kép).

 

Összefoglalás

A Zenostar cirkónium-dioxid híd és az IPS e.max CAD koronák között észlelhető némi világosságbeli különbség. Mai tudásunkkal a Zenostar váz színét Zenostar Color Zr színező oldattal finomítanánk szinterezés előtt, így egyenlítenénk ki a világosságot az ilyen esetekben. Alternatíva lehetne még az előre színezett tömb használata, ahelyett, hogy később festési technikával kelljen beállítani a helyes színt. 

A ragyogó új mosoly a páciens számára egy kívánság megvalósulását jelentette (12. és 13. kép). A mi szempontunkból a 3Shape szoftver a munka hatékony megvalósítását tette lehetővé. A fogak formáját nagyon könnyű volt másolni. Az oldalfogak okkluzális felszínének tervezéséhez az első javaslat azonnal rendelkezésre állt, és gyorsan, megjósolható eredménnyel alkalmazható volt. A fogpótlások sima felszíne és egyértelmű kontúrjai a képernyőn és a 4 tengelyes frézgéppel végzett megmunkálás után egyaránt jól láthatók voltak. A fogpótlásokat azonnal be tudtuk helyezni, mivel nem igényeltek további igazítást. A monolitikus cirkónium-dioxid fogpótlások hasonló, vagy akár alacsonyabb szintű kopást idéztek elő az antagonista zománcán, mint más kerámia fogpótlások a klinikai alkalmazásban. Monolitikus fogpótlások használatával bizonyos eseteket képesek vagyunk egyetlen nap alatt ellátni. Ha azokat az aktuális tanulmányokat tekintjük, amelyek monolitikus cirkónium-dioxid koronáknak és egyéb kerámia anyagoknak a zománc kopására gyakorolt hatását vizsgálják, és összehasonlítjuk ezeket az eredményeket a zománc természetes antagonista által okozott kopásával, akkor megállapíthatjuk, hogy funkcionálisan jó és érzékeny megoldás mellett döntöttünk [Enamel wear caused by monolithic zirconia crowns after 6 months of clinical use – T. Stober, J. L. Bermejo, P. Rammelsberg, M. Schmitter].

Hasonló bejegyzések
FabPro1000 tökéletes belépő fogászati alkalmazásra FabPro1000 tökéletes belépő fogászati alkalmazásra
FabPro 1000 - Az belépő kategóriás fogászati megoldások a NextDent anyagokkal a fogászati modellek készítésére és a biokompatibilis sebészeti sablononok és fogszabályzó splintek készítésére.
Digitálisan megtervezve és különös alapossággal megvalósítva Digitálisan megtervezve és különös alapossággal megvalósítva
Fémmentes kerámia fogpótlások az alsó és felső állcsonton, az okklúzió vertikális...
Megosztás
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
3m
Amann girrbach
ANAXDENT
Argen
BEGO
Carl Martin
Cato
Coltene
Diadent
Dürr
EMS
Euronda
G&H
GC
GRAMM DENTAL
Hager & Werken
Hanel
Harvard
Hereaus
Ivoclar ivodent
Jota
Kettenbach
Kuraray
Manfredi
Mani
MGF
Microbrush
MPF
Nordiska Dental
Noritake
OCC
ORANGEDENTAL
PREMIER
REITEL
Renfert
Roeko
Ruthinium
Ultradent
UNIGLOVES
Valplast
VDW
Vertex
Yamahachi
3m
Amann girrbach
ANAXDENT
Argen
BEGO
Carl Martin
Cato
Coltene
Diadent
Dürr
EMS
Euronda
G&H
GC
GRAMM DENTAL
Hager & Werken
Hanel
Harvard
Hereaus
Ivoclar ivodent
Jota
Kettenbach
Kuraray
Manfredi
Mani
MGF
Microbrush
MPF
Nordiska Dental
Noritake
OCC
ORANGEDENTAL
PREMIER
REITEL
Renfert
Roeko
Ruthinium
Ultradent
UNIGLOVES
Valplast
VDW
Vertex
Yamahachi
3m
Amann girrbach
ANAXDENT
Argen
BEGO
Carl Martin
Cato
Coltene
Diadent
Dürr
EMS
Euronda
G&H
GC
GRAMM DENTAL
Hager & Werken
Hanel
Harvard
Hereaus
Ivoclar ivodent
Jota
Kettenbach
Kuraray
Manfredi
Mani
MGF
Microbrush
MPF
Nordiska Dental
Noritake
OCC
ORANGEDENTAL
PREMIER
REITEL
Renfert
Roeko
Ruthinium
Ultradent
UNIGLOVES
Valplast
VDW
Vertex
Yamahachi
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.