Opalescence Boost - Még csak az anti lámpa működik igazán!

4056
Opalescence Boost - Még csak az anti lámpa működik igazán!

A fogfehérítésnek nincs ezer módja: vagy a fogorvosi székben, vagy otthon végezzük. Az ambuláns technika időt és számos előkészületet igényel mind az orvos, mind a beteg részéről. A fogorvosi székben történő fogfehérítés egy, legfeljebb két ülésben történik, és lehetővé teszi az elvárt eredmény azonnali elérését. Az első technika egyszerű és veszélytelen, mert csekély koncentrációjú karbamid-peroxidot használ. A rendelőben történő fehérítéshez jelentős koncentrációjú hidrogén-peroxidot tartalmazó termékekre van szükség. Ez a módszer kifinomultabbnak tűnhet, mivel óvintézkedéseket kell tenni a lágy szövetek védelmére. Ezen kívül nagyobb a kockázata a postoperatív érzékenységnek és nehezebben prognosztizálhatók az eredmények. Jóllehet, ezeknek a termékeknek az aktiválására szolgáló lámpák tudományosan nem bizonyítottak, a gyártók akkora marketingtevékenységet fejtettek ki, hogy jelenleg számos orvos meg van győződve azok hasznosságáról. Mindenesetre a kétség bennünk van, mert többségében nehezen tudunk elképzelni megvilágítás nélkül hatékony módszert a rendelőben.

Mégis javaslom az amerikai Ultradentet, amely a fogfehérítési termékek piacvezetője. Ez a gyártó mindig ellenállt annak a kísértésnek, hogy ilyen célra lámpákat értékesítsen. Néhány évvel ezelőtt kipróbáltam egyik – az Opalescence Xtra rendszerüket – a rendelőben. Az elért eredmények csak mérsékelten győztek meg. A jelenleg kapható Opalescence Boost már egy jobban kidolgozott termék. Ellentétben az elődjével, ezt a 38 % hidrogén - peroxidot tartalmazó gélt a felhasználás pillanatában kell aktiválni.


Egy valóban komplett garnitúra

Az egy beteghez szolgáló készlet szépen elrendezetten van csomagolva. Mindent tartalmaz, ami a munka elvégzéséhez szükséges: két dupla fecskendőt a gél elkészítéséhez, egy további 1,2 ml-es fecskendőt polimerizálható folyékony gáttal (Opal Dam), egy applikátor-csúcsokat tartalmazó tasakot, egy zöld műanyagból készült mini harapásblokkot az állkapcsok támasztásához és a nyelv befogadásához a kezelés során. Már csak az ajakterpesz hiányzik, ami elengedhetetlen az ajkak távtartásához és a beavatkozási terület feltárásához. A termék kiszerelésének gondossága a csomagolásban is megjelenik: fémfóliás kartonban levő hőszigetelt doboz, amelynek címkéjén szerepel, hogy a terméket az átvétel után azonnal hűtőbe kell tenni. A feldolgozás a gél előkészítésével kezdődik: ez a kónuszával összefordított két fecskendőben van. Az első sötét piros, a második átlátszó. Ez utóbbi a két tartályt elválasztó két dugattyút tartalmaz. A külső dugattyút kell nyomni ahhoz, hogy a két rekesz tartalma érintkezésbe kerüljön. A végleges keveréket úgy nyerjük, hogy az egyik fecskendő tartalmát 20-25 alkalommal oda-vissza töltjük egyikből a másikba. Ha elolvassuk az utasítást, mondhatjuk, hogy ez az oda-vissza mozdulatsor gyorsan végbe megy. A művelet egyébként rendkívül egyszerű, szinte szórakoztató, és mindössze egy percig tart.

Miután a keveréket áttöltöttük a piros fecskendőbe, a kónuszára egy applikátort helyezünk: ez tompa végű tű formájú, hasonló a kompozit folyadékokhoz használt applikátorokhoz, azonban a végén egy kis pompon van. Ennek a tartozéknak köszönhetően nagyon könnyű felvinni, majd eloszlatni a terméket a fogak felületének kenegetésével. A beavatkozás máris megkezdődhet, amint a beteg elhelyezkedett, fogsorai között a műanyag ékkel, a szájpeckek be vannak helyezve a vestibulumba, tamponokkal együtt a nyál felszívása érdekében. A beavatkozás az Opal Dam fogínyre történő körültekintő felvitelével kezdődik a fognyak és az ízlelőbimbóknak a nagyon agresszív géltől való védelme érdekében: elég egy gombostűfejnyit az ujjhegyre tenni ahhoz, hogy meggyőződjünk ennek korrozív hatásáról. A gél rövid idő alatt fehérít. A továbbfejlesztett folyékony kompozitból álló folyékony gátnak az alkalmazása egy klasszikus tompa kis tűvel történik. Ezt a gyöngyfehér anyagot hihetetlenül kellemes bedolgozni. Alig folyik és felvitele után tökéletesen a helyén marad. A polimerizáció egy szokásos lámpa segítségével meg végbe. Kikeményedése után félrideg, tökéletesen vízzáró réteget képez.


Egyszerű, hatékony és gyors

A fehérítő gél végül a premoláris fogakra egyenként felvitelre kerül a vestibuláris felületre. Konzisztenciája nagyon kellemes: a tű végén folyamatosan és erőlködés nélkül kilépő gél piros gyümölcspépre emlékeztet, nem túl folyékony és nagyon stabil. A gyártó a hatás fokozása érdekében a fogak felületén a „termék átmozgatását” ajánlja 5 percenként. Ezért erősen ajánlott egy időmérő használata. Mintegy húsz perc elteltével el kell távolítani a gélt és egy újabb felvitellel kell folytatni.

A balesetek elkerülése érdekében a terméket nem szabad öblíteni, hanem le kell szívatni egy vékony sebészeti kanüllel. Az egyes fecs-kendők egy fogsor két, egymást követő kezeléséhez elegendő gélt tartalmaznak. Ha a termék térfogata elegendő az alsó fogsorhoz, akkor minden bizonnyal elegendő lesz a felső fogsorhoz is, ahol a kezelendő felület láthatóan jelentősebb. A kezelés végeztével alapos öblítéssel el kell távolítani a gél minden maradékát. A fogínyvédelem a spatula nyomására leválik és egy darabban eltávolítható minden nehézség nélkül. Nyilvánvalóan a betegnek tanácsoljuk, hogy a beavatkozás után néhány óráig tartózkodjon a dohányzástól, étel vagy színezett italok fogyasztásától. Egyes esetekben az elért eredmények számomra
nem voltak meggyőzőek. Ugyanakkor a fehérítés mindent összevetve szép lett, a betegek nagy megelégedésére. Legnagyobb meglepetésemre a beavatkozást követő néhány nap elteltével a hatás határozott mértékű volt, míg egy hét után igazán jelentős. Mindössze egyetlen beteg esetében egy fognál tapasztaltam az érzékenység csekély mértékű növekedését. Azt meg kell mondani, hogy az összes kezelt személy esetében cariestől mentes volt a száj-üreg. A termék erőteljes hatását figyelembe véve nem ajánlható rossz minőségű restaurációkat hordozó fogakon való alkalmazása. Ezzel a módszerrel egy kezelés általában 2 órát vesz igénybe: egy órát a felső, egy órát pedig az alsó fogsor esetében. A betegek így láthatják a két fogsor közti különbséget az első ülés során. A termék első ízben történt alkalmazásával járó aggodalmak elmúltával kijelenthetjük, hogy a teljes fogazat kezelése elvégezhető egy ülésben. Mindössze jó szervezésre van szükség: az alsó fogsor kezelése alatt dolgozhatunk a felső állkapoccsal, és így tovább. Annak ellenére, hogy elég problémásnak véltem ezt a technikát, kijelenthetem, hogy egyszerűen alkalmazható és nincs szükség költséges és terjedelmes lámpa beszerzésére. Az eljárás hatékony, összességében kevesebb időt igényel, mint az ambuláns módszer: nem kell mintát levenni és kiönteni, nem kell síneket elkészíteni és a beteg is hamarabb kibocsátható.



Opalescence Boost

Előnyök

  • Alkalmazása rendkívül egyszerű és praktikus
  • Nagyon kielégítő eredmények
  • Teljes kezelés kevesebb, mint 2 óra alatt
  • Nincs szükség lámpára

Hátrányok

  • Csak egészséges vagy tökéletesen restaurált fogakhoz alkalmas
  • Az eredmény nem irányítható
  • A fehérítés tartóssága?


Prof. Dr Jürgen Manhart

Hasonló bejegyzések

FOGFEHÉRÍTÉS- a kezelési forma, melyben nagy potenciál rejlik

FOGFEHÉRÍTÉS- a kezelési forma, melyben nagy potenciál rejlik

A fogfehérítés egész évben aktuális kezelési forma, mégis a nyár közeledtével a páciensek fokozottabb érdeklődést mutatnak iránta. Biztosan a saját rendelőjében is tapasztalta ezt. Megfelelően ki tudja-e használni ebben a kezelésben lévő...

1673
NexxZr T Multi tömbökből készült kiváló esetek

NexxZr T Multi tömbökből készült kiváló esetek

Ivan Unfeter Fogtechnikus, Szerbia Andrea Dalla Costa Fogtechnikus, Olaszország Mark Bultmann Fogtechnikus mester, Németország

919

Hozzászólások

Írjon megjegyzést
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.