Q & A és Rik Jacobs - A digitális fogászat felemelkedése

1489
Q & A és Rik Jacobs - A digitális fogászat felemelkedése

Rik Jacobs vezeti a 3D Systems’ dental csapatát, mint a cég alelnöke, aki egyben vezérigazgatója a fogászati részlegének. Több évtizetes tapasztalatával, Rik tekintélyes belátással bír a fogászati kereskedelemre a NextDent társalapítójaként. Ez a vállalat egy fogászati anyagokat fejlesztő cég, a 3D nyomtatható anyagok széles portfóliójával rendelkezik. A cég 2017. januárja óta a 3D Systems-hez tartozik.
 

 

Mióta képezik részét a digitális technológiák a fogászati munkafolyamatoknak és mi ösztönöz a folyamatos bevezetésükre?

Rik Jacobs: Több, mint egy évtizede, a számítógépes technológiák és digitális formátumok szerves részei lettek a modern életnek, ez alól a fogászati szakma sem kivétel.

A fogászati szakemberek évek óta figyelemmel kísérik a 3D-s technológiákat. Tisztában vannak vele, hogy ezek a technológiák hatalmas előnyökkel járnak az időtakarékosság és a költséghatékonyság tekintetében, nagyobb pontosságot nyújtanak a hagyományos technológiákkal összehasonítva és  eredményeik hosszú távon garantáltak. Az intraorális szkennerek segítségével pédául sokkal gyorsabb, pontosabb és kényelmesebb az információgyűjtés, mint korábban. Véleményem szerint a fogászati iparban a marástechnika, mint alapértelmezett eljárás elfogadása egyengette az útját a 3D nyomtatásnak, mely szintén 3D-s adatokra támaszkodik, viszont összehasonlítva az előbbivel sokkal gyorsabb és költséghatékonyabb.

Számomra az jelentette a következő lépést az additív fogászat befogadásánál, hogy a 3D nyomtatási anyagok elérhetőbbek lettek, és immár biztonságosabban használhatóak intraoralis körülmények között. Ezen anyagok alkotóelemei álltak a cégem, NextDent kutatásainak fókuszában, mely széles portfólióját fejlesztette ki a szabadalmaztatott anyagoknak  nagyszámú alkalmazási területen. A 3D Systems-szel történt összeolvadásunk óta egyesítettük a vezető anyagainkra vonatkozó eredményeinket a 3D Systems' újításaival az additív gyártási technológiák területén. Egyesítve a NextDent anyagait a 3D Systems’ Figure 4 technológiájával gyors és megbízható termékeket garantáló gyártást tudunk biztosítani, valamint versenyképes alternatíváját kínáljuk a marásnak.

Úgy gondolom, ha lehetővé tesszük mindenki számára az idő és a pénz hatékonyabb kihasználását, akkor valamit jól csinálunk, ezért fejlődnek a 3D technológiák.
 

Mik azok a tényezők, amelyek akadályozzák az új technológiák bevezetését a hagyományos fogászatba?

Rik Jacobs: Egy új munkafolyamat bevezetése mindig új befektetésekkel jár a felszerelésbe, időbe és gyakorlásba. Ha bárkit szeretnénk rávenni egy új módszer alkalmazására, meg kell győzni arról, hogy a befektetés megéri. Amint ezt a lépcsőfokot megugrottuk, márcsak a kívánt változtatások végrehajtása marad.

Az additív gyártás bevezetésének a fogászati területre egy pár követelménynek meg kell felelnie annak érdekében, hogy az átállás a lehető legfájdalommentesebb legyen:

  • Univerzális alkalmazhatóság. Az intraorális szkennelés kielégíti ezeket az igényeket, mivel a 3D szkenner több páciensnél is alkalmazható. Ugyanez mondható el a 3D nyomtatásra is, melynél a gép kompatibilis számos anyaggal, melyek intraorális használatra alkalmasak és számos indikációt kielégítenek. Mint az additív gyártásban egyáltalán, általában az anyagok befogadása jelenti a legnagyobb akadályt. Szerencsére a fogászat számára a 3D Systems NextDent-es anyagai fogorvosok és fogtechnikusok  bevonásával végzett közös és folyamatos munka eredményei és széleskörű fogászati alkalmazási lehetőségeket nyújtanak 
  • A kivitelezés egyszerűsége. A szoftvernek a lehető legegyszerűbbnek kell lennie ahhoz, hogy megkönnyítse az alkalmazott tanulási folyamatát. A Figure 4 –ben ezt az elvet tartottuk a legfontosabbnak, hogy a gépkezelést a minél jobban egyszerűsítsük le. Folyamatosan figyelembe vesszük és beépítjük ügyfeleink észrevételeit a felhasználói élmény növelése érdekében.
  • A folyamatok automatizálódása.  Ez szorosan összefügg az egyszerű használattal, fontos hogy biztosítsuk a hatékonyságot egy rendelő vagy labor gyártási folyamatainál. A szoftvernek és a hardvernek megbízhatóan együtt kell működnie biztos összeköttetéssel az új munkafolyamatokban, hogy hozzájáruljon a üzleti fejlődéshez, és ne hátráltassa azt.
  • Elfogadás a területen. Ha megnézzük az újítások befogadásának példáit, mindig ott vannak az újítók és az újítások első befogadói, akik kitapossák az utat a nagy többségnek. Akármelyik új technológia vagy munkafolyamat befogadását nézzük, mindegyiknek klinikai térhódításra van szüksége. Hosszú utat jártunk be az anyagaink kifejlesztésével és intraoralis használatuk lehetővétételével. Hiszek abban, hogy az elérhető minőséges gyártás felgyorsul és a lehetőségek száma megtöbbszöröződik, ha a korai befogadást szorgalmazzuk a nagy többség számára is.
     

Mit jelent a digitális megközelítés a páciens számára?

Rik Jacobs: A páciens érdeklődésének középpontjában az áll, amit csinálunk, és minden vásárlónk szenvedélyesen küzd azért, hogy a kezelésben résztvevő pácienseknek minőségi terméket kínáljon. A páciens szemszögéből nézve a digitális fogászati megközelítés kevesebb várakozási időt, pontosabb illeszkedést és gyorsabb kivitelezést jelent. Egy additív technikával készült fogászati megoldásnál kevesebb időre van szükség pl. egy fogszabályzó készülék vagy egy protetikai munka elkészítéséhez, ami azt jelenti, hogy a pácienst gyorsabban kezelhetjük, kevesebb székidővel és egy végleges munkával láthatjuk el, ami tökéletes összhangban van a 3D-s szkennelt adatokkal.  A jobb illeszkedésnek és pontosságnak köszönhetően bizonyos fogászati alkalmazási lehetőségek olcsóbban ajánlhatók fel.
 

Mi az elképzelése, milyen irányba fog továbbfejlődni a digitális fogászat?

Rik Jacobs: Reménykedem abban, hogy a folyamatosan fejlődő és egyre hatékonyabb fogászati technológiákkal tágíthatjuk a látókörünket és újabb tapasztalatokat gyűjthetünk. Így a szakemberek és a páciensek is elégedettebbek lehetnek a különféle kezelésekkel. Mindenekelőtt a fogászati ellátás jobbátétele a cél.

Hasonló bejegyzések

NextDent 5100-A legjobb a kategóriájában az elérhető technológiai eredmények terén 2018-ban

NextDent 5100-A legjobb a kategóriájában az elérhető technológiai eredmények terén 2018-ban

Ezt a tekintélyes elismerést a fogászati eszközök gyártóinak adományozzák. A NextDent™ 5100-at egy innovatív technológiát alkalmazó cég, amely megreformálja a digitális fogászatot.

1823
3D nyomtató NextDent™ 5100

3D nyomtató NextDent™ 5100

Köszönhetően a Figure 4™ technológiának, a NextDent 5100 megkönnyíti a nagy sebességű 3D nyomtatást a fogászati készülékek és próba öntvények számára.

7722

Hozzászólások

Írjon megjegyzést
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.