Ragaszkodjon az innovációkhoz: A modern adhezívek 5 előnyös tulajdonsága

1198
Ragaszkodjon az innovációkhoz: A modern adhezívek 5 előnyös tulajdonsága

A radioopacitástól kezdve a káriesz-érintett dentinfelszínek lezárásáig a modern univerzális adhezívek széles variációs lehetőségekkel hozakodtak elő, melyek a használatot sokkal hatékonyabbá tudják tenni. Itt az ideje, hogy újra felfedezzük az univerzális adhezíveket és 5 új előnyös tulajdonságot megismerjünk, amin eddig lehet hogy átsiklottunk. 

A demográfiai mutatókból kiindulva, a páciensek elvárásai-, a technika és a filozófia fejlődése miatt vagy az orális egészségről alkotott kép miatt - a fogászat folyamatosan fejlődik. Ezek a változások folyamatosan új innovatív fogászati anyagok megjelenését indukálják, beleértve az adhezíveket is. A gyártók folyamatosan fejlesztik a fogászati adhezíveket hogy megfeleljenek a kezelőorvosok legújabb elvárásainak. Különösen az univerzális adhezívekre koncentrálnak, hogy javítsanak a megjelenésükön és egyszerűsítsék használatukat.
Egy jó univerzális adhezívnek a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie:

  • -Magas kötőerő;
  • -Direkt és indirekt restaurációk ragasztására alkalmas;
  • -Különféle restaurációs anyagokhoz (pl. üveg-kerámia, cikrónium, fémek és kompozitok) való kötődés extra primer igénye nélkül.

Az univerzális adhezívek önmagukban is megfelelnek ezeknek a követelményeknek, de itt van még további öt jellemző, ami még nem keltette fel a figyelmét.

1. Radioopacitás: megkülönbözteti az adhezív réteget a résektől, buborékoktól vagy káriesztől
A legtöbb univerzális adhezív radiolucens. Kifejezetten nehéz megkülönböztetni a röntgenen az adhezív kifolyását, a szekunder kárieszt, a széli réseket, a buborékokat a restauráció alatt, különösen a nehezen ellenőrizhető helyeken. A meglévő restaurációk alatti radiolucens anyagok téves diagnózishoz vezethetnek - potenciális invazív túlkezelés lehet az eredmény. Ennek a hibának a kiküszöbölésére egyes gyártók szervetlen radiopaque töltőanyagot alkalmaznak az adhezív radioopacitásának növelése érdekében. A szervetlen töltőanyagok növelhetik a viszkozitást és kihatással lehetnek a kezelhetőségre, a kezelést még nagyobb kihívás elé állítva. Ezen felül a töltőanyagok egy bizonyos idő után leülepszenek , ami negatív hatással lehet a termék tulajdonságaira, ha az üvegcsét nem rázzuk fel alaposan a használat előtt.

Direkt adhezív-felhalmozás az első osztályú restaurációk alattkihúzott moláris fogak röntgenjei. Az első három bal oldali moláris fogat különböző nem radiopaque univerzális adhezívvel kezeltük, míg a jobb oldali molárisokat 3M™ Scotchbond™ Universal Plus Adhesive-vel. A potenciális problémák elkerülése érdekében egy olyan univerzális adhezív ötlete fogalmazódott meg a fejlesztők fejében, mely a dentinhez hasonló radioopacitással rendelkezik, hozzáadott radiopaque töltőanyagok nélkül. A 3M™ Scotchbond™ Universal Plus Adhesive egy olyan új fejlesztésű radiopaque monomert tartalmaz, mely egyenletesen oszlik el az adhezíven belül és alacsony viszkozitást biztosít.

2. Káriesszel fertőzött dentinfelszínekhez való kötődés: A minimálinvazív technikák támogatója
Egyre több fogorvos alkalmaz minimál invazív technikát és a káriesz eltávolítása során a cél annyi foganyagot megőrizni, amennyit csak lehetséges. A legtöbb esetben ez az üreg alján lévő káriesszel fertőzött, de kemény dentin meghagyását jelenti. A mély üregekben a puha dentin is meghagyható pulpaközelben. Annak érdekében hogy ez az eljárás sikeres legyen, a kárieszes fogszövetek körül szoros lezárásnak kell lennie. A lezárás elvágja a baktériumokat a természetes tápanyag-utánpótlásuktól és meggátolja a szuvasodás terjedését. Ennek köszönhetően továbbra is elköteleződhet minimál invazív technikák mellett és nem kell lemondania az univerzális adhezív használatáról. 3M™ Scotchbond™ Universal Plus Adhesive-t úgy fejlesztették, hogy erősen kötődjön az ép és kárieszes dentinfelszínekhez is, valamint lezárja a káriesz-fertőzött dentint egy tisztán kivehető folytonos hibrid réteg kialakításával. Ez azt jelenti, hogy a kezelőorvos bátran hagyatkozhat az univerzális adhezív előnyös fizikai tulajdonságaira és a munkafolyamattal járó előnyökre, miközben meg is előzi a szekunder káriesz terjedését. 


- A 3M™ Scotchbond™ Universal Plus Adhesive szakítószilárdsága
a caries mediaval fertőzött dentinfelületen az egészséges dentinhez hasonló.

3. BPA származék-mentes készítmény: eloszlatja a páciens aggodalmait
A különböző média platformokon jelentkező Bisphenol körüli egyre terjengő viták a fogorvosokat és a pácienseket olyan eljárásmódok felkutatására késztetik, amelyeknél nem alkalmaznak BPA származékokat, mint pl. a BisGMA. A páciensek fogászati anyagokba vetett maximális bizalma megtartása érdekében nézzen utána az olyan univerzális adhezíveknek, melyek BPA származék mentesek, mint pl. a Scotchbond Universal Plus Adhesive.

4. Primer indirekt restaurációkhoz: növeli a tartósságot, korszerűsíti a munkafolyamatot, redukálja az anyagszükségletet
A legtöbb fogorvos használ bizonyos primert (pl. szilánt) indirekt restaurációk ragasztásához. Ez a lépés elhagyható, amenynyiben a kötőerő növekszik- a megfelelő adhezív használata során. A legtöbb primer általában tartalmaz oldószerrel hígított kötőanyagot - szilánt . A szilán olyan reakcióba lépő csoportokat tartalmaz, amely segíti az olyan szerves és szervetlen anyagok közötti kapcsolódást, mint pl. a foganyag és a restauráció anyaga. A szilán tovább javítható más funkciós csoportokkal, ami növeli az anyag más polimerekkel való kompatibilitását. Scotchbond Universal Plus Adhesive a szilánok optimalizált keverékét tartalmazza, így primerként és adhezívként egyaránt használható. A korábbi 3M™ Scotchbond™ Universal Adhesive metakrilát-funkciós szilántartalma mellett az új összetétel amino-funkciós szilánt is tartalmaz. Ez a kombináció lehetővé teszi a savazott üveg-kerámiához való kötődést is. Számos in-vitro tanulmány kimutatta, hogy a Scotchbond Universal Plus Adhesive kötődése a savazott üveg-kerámiákhoz hasonló erősségű, mint a külön lépésben szilánt is alkalmazó adhezíveké. 


- 3M™ Scotchbond™ Universal Plus Adhesive kötőereje a lítium-diszilikáthoz.

5. Önkötő és duál-kötő: Egyszerűsített munkafolyamat, redukált anyagszükséglet és megnövelt biztonság
Az önsavazó alkotóelemek a modern univerzális adhezívekben sok esetben inkompatibilisek a peroxid/amin iníciátorok kal, mint pl. amit az önkötő és duál-kötő termékek (rezin típusú ragasztócementek, csonkfelépítő anyagok) tartalmaznak. A savasságuk gátolhatja a kötésüket az adhezív érintkezési felületnél. Ezen inkompatibilitásnak kiküszöbölésére egy külön lépésben önkötő vagy duál kötő aktivátorokkal kell keverni az adhezíveket.A Scotchbond Universal Plus Adhesive tartalmaz egy tranzíciós fém-sót, ami kompatibilissé teszi a peroxid/amin iníciátorral, így nincs szükség külön aktivátor alkalmazására. Az adhezívet meg kell világítani polimerizációs lámpával is a maximális kötőerő létrejötte érdekében. A Scotchbond Universal Plus Adhesive-nek van még egy előnye a 3M™ RelyX™ Universal Resin Cement-tel együtt használva: az adhezívet nem kell megvilágítani mivel a rezin cement önkötő mechanizmusa beindítja az adhezív réteg kötését is. Ez azt jelenti, hogy az adhezív egyenletesen eloszlik a restauráció helyre vezetésekor alkalmazott nyomással- így elkerülhetőek azok az illeszkedési problémák, amelyek a megkötött adhezív felhalmozódásából adódnak a restauráció felhelyezése előtt.

Konklúzió:
Az univerzális adhezívek sok előnyös tulajdonsággal bírnak. Ezek az új generációs anyagok specifikus fogászati elvárásoknak felelnek meg, mint pl. a radiológiai követelmények, valamint támogatják a minimál-invazív technikákat. Mindezért érdemes újra tanulmányozni az univerzális adhezíveket, mert az új fejlesztések segítséget tudnak nyújtani a mindennapi munkában.

Autor
Dr. Christoph Thalacker 2001. óta tagja a 3M ESPE/3M Oral Care-nek. Az Adhesives R&D igazgatójaként fő tudományos területe az adhezívek és a kompozitok. Az Ulm-i Egyetem egykori diákjaként 19 publikációt jegyez lektorált folyóiratokban, 26 szabadalmi családdal rendelkezik nemzetközi konferenciákon több, mint 30 témában tartott előadást. Szabadidejében túrázik, kerékpározik, síel, nyelveket tanul, főz, hobbija a lakásfelújítás és a kertészkedés.

Hasonló bejegyzések

Kimagasló erősség a fémmentes kerámiákhoz

Kimagasló erősség a fémmentes kerámiákhoz

RelyX™ Ultimate Adhesive Resin Cement egy innovatív duálkötésű cement a 3M TM ESPE TM,-től.

1810
Az 5 kiváló innováció annak érdekében, hogy a legtöbbet tudja kipréselni az önkeverős fecskendőkből

Az 5 kiváló innováció annak érdekében, hogy a legtöbbet tudja kipréselni az önkeverős fecskendőkből

A kedvelt rezincementek kiszerelései egyre korszerűbbé válnak. Fedezze fel az új önkeverős fecskendőt, amely nem csak csökkenti az anyagveszteséget és műanyaghulladék mennyiségét, de sokkal ergonómikusabb, higiénikusabb és könnyebb...

1008
Új self-adhesive-3M Relyx Universal Resin Cement

Új self-adhesive-3M Relyx Universal Resin Cement

A 3M™ RelyX™ Universal Resin Cement egy két komponensű rezin cement, mely alkalmazható self-adhezív és- amennyiben 3M™ Scotchbond™ Universal Plus Adhesive-vel használjuk-adhezív kettős kötésű cement indikációs területeken. A 3M™ RelyX™...

2073

Hozzászólások

Írjon megjegyzést
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.