Hívjon minket:
+36-62 55 40 80
SZÁJHIGIÉNIA A GYEREKEKNÉL- dr. Željana Matošić

SZÁJHIGIÉNIA A GYEREKEKNÉL- dr. Željana Matošić

SZÁJHIGIÉNIA A GYEREKEKNÉL- dr. Željana Matošić
SZÁJHIGIÉNIA A GYEREKEKNÉL- dr. Željana Matošić
0 307

Gyakran felmerülő kérdés a szülőknél, hogyan és mikor kezdjenek hozzá a szájápoláshoz a gyerekeknél. A válasz rendkívül egyszerű.

A babák fogait közvetlenül az előtörésük (kb. 6 hónapos kor)  után már érdemes ápolni, ez a szülők feladata a gyermek kb. 6-9 éves koráig. A fogkefe használata egy összetett motorikus mozgás, a gyerekek egyedül képtelenek mechanikusan eltávolítani a plakkot a fogaikról.
A szülőknek ez után is még pár éven keresztül érdemes felügyelnie a fogmosás minőségét.
A fogmosás minőségét plakkindikátorokkal lehet ellenőrizni, melyek jelzik az ételmaradékok és baktériumok jelenlétét a fogakon. Erre a célra használható a szájban oldódó Mira-2-Ton lila színű tabletta vagy a Plaque Agent folyadék. A Mira-2-Ton tabletta feloldódása után kékre (amennyiben a plakk már korábbi) vagy rózsaszínre (ha a plakk újabb) színezi a fogakat.
A gyerekeknél elegendő fél tabletta szétrágása, a nyálban feloldódott tablettát a szájban a nyelvvel el kell oszlatni, majd kiköpni. Ha a fogak jól meg vannak mosva, a kék és a rózsaszín pigment nem fogja megszínezni őket. Az elszíneződések alapos fogmosással eltávolíthatóak.

A Plaque Agent egy olyan szájöblögető folyadék, mely nem tartalmaz eritrozint.
Használata: a gyermek 10 ml folyadékkal 30 mp-en keresztül öblöget, majd kiköpi. A plakkot kékre színezi, melyet fogkefével és fogkrémmel el lehet távolítani. Amennyiben a gyermek jól mosott fogat, a plakk elszíneződése nem történik meg. A folyadék rágógumi ízű, emiatt közkedvelt a gyerekek körében, ez segíthet megértetni a mindennapi fogápolás fontosságát.
A szülői gondoskodás további lépéseként alkalmazható még a Miradent Mundspiegel tükör, mellyel láthatóvá válnak a fogak belső felszínei. A tükör kialakítása miatt szögben megtörik, és segítségével láthatóvá válnak azok a felszínek, amelyek normál esetben nem figyelhetőek meg szabad szemmel.

A kisgyerekeknél három hónapos kor után javallott az Infant-O-Brush használata, ez a fogkefe egyedi kialakítású: játékra hasonlít, a végén pedig háromszög alakú kefe található. A kefe rendkívül puha, a nyele az íny masszírozására is használható az előtörés során. Az Infant-O-Brush mérete akkora, hogy biztonsággal alkalmazható, a lenyelés veszélye nem áll fenn. A formája és játékos kinézete miatt könnyebben elfogadható a gyerek számára, mint más hagyományos eszköz. 2 éves kor felett a Kid's Brush alkalmazása javasolt, melynek feje kisebb, így alkalmazkodik a gyermek szájméretéhez. A kefe higiénikus védőkupakkal is rendelkezik.    A kefére ráírható a gyermek neve. Annak érdekében hogy az eszköz egyenesen tudjon állni, az alján speciális talppal rendelkezik. Létezik egy a fogkefék számára kialakított Funny Animal tartó, mely bármilyen sík felületre rögzíthető. Számos állatos formában elérhető (tehén, elefánt, zebra, oroszlán, malac és kutya). A tartón levegőztető nyílás is található a nedvesség felhalmozódásának megakadályozására.

A Miradent Sanduhr vagy karóra segítségével figyelhető a fogmosás ideje, ami arra motiválja a gyerekeket, hogy a fogmosás legalább 2 percig tartson. A karóra könnyedén felcsatolható a fogkefe sima felületére és így segítséget nyújt a jó szájhigiéniás szokások kialakításában. A termékek között találhatók még különleges dobozok kivehető fogszabályzó készülékek számára, a láthatatlan fogszabályzóknak (alignerek) vagy a kivehető retenciós készülékeknek (essix). A dobozok fehér, kék és rózsaszín színekben kaphatók, sárga csíkkal a szélükön. A tárolódobozok biztonságosak, ellenálló zárral rendelkeznek. A kis nyílások lehetővé teszik a szellőzést. 

Gyermekkorban elég nagy a fogak sérülésének kockázata. Ezek leggyakoribb okai az esések, közlekedési balesetek, verekedések és a sport. Az idő kulcsfontosságú a fog replantációjának (visszahelyezésének) sikeressége szempontjából. Erre a célra létezik egy  törött darabok vagy kiesett fogak szállítására szolgáló speciális doboz, a Miradent SOS Dentobox. Ez a doboz azonnal alkalmazható, a kiesett fogak vagy fogdarabok 48 órán át biztonságosan tárolhatóak benne. A dobozban lévő szabadalmaztatott folyadék tápláló anyagokat tartalmaz, melyek védik a fog sejtjeit. A gyártó javasolja a folyadék raktározását óvodáknak, iskoláknak, sportlétesítményeknek, uszodáknak vagy akár otthon  illetve autóban is érdemes tartani.


AUTOR

Željana Matošić
dr.med.dent., fogszabályozás specialistája

Hasonló bejegyzések
Klinikai eset: Másodosztályú restauráció  3M™ Filtek™ Supreme Flowable és 3M™ Filtek™ One Bulk Fill tömőanyagok segítségével Klinikai eset: Másodosztályú restauráció 3M™ Filtek™ Supreme Flowable és 3M™ Filtek™ One Bulk Fill tömőanyagok segítségével
A páciens cserélendő amalgámtömésekkel érkezett, melynek szélein töredezést, elszíneződést és secunder kárieszt figyeltünk meg. A páciens hideg- és ráharapási érzékenységről számolt be. A kezelési terv egy MOB direkt restauráció elkészítése volt. A tömésnél total etch technikát alkalmaztunk, valamint 3M™ Scotchbond ™ Universal Plus adhezívet,  3M™ Filtek™ Supreme folyékony kompozitot és  3M™ Filtek™ One Bulk Fill tömőnyagot használtunk. A fogszín A1 volt, a tömést  ‘Snow Plow” technikával készítettük el  3M™ Sof-Lex™ gyémánt polírozó rendszerrel.
Esetbeszámoló: Enamelast fluorid tartalmú lakk Esetbeszámoló: Enamelast fluorid tartalmú lakk
A mindennapi stressz kiváltotta csikorgatás és szorítás miatt kialakuló fogkopások egyre gyakrabban fordulnak elő a populációban. Ebből kifolyólag a kopott, fájó/érzékeny fogak vagy a kifejezett fognyaki érzékenység gyakori panaszok a fogorvosi látogatások során.

Azonban nem minden esetben szükséges invazív beavatkozással kezelni a hiperérzékeny fogakat. Ez azokra az esetekre érvényes, ahol nem keletkeztek ékszerű defektusok vagy nem lép fel olyan mértékű foganyag-veszteség, ami igazolná a fog töméssel való ellátásának létjogosultságát.

Olyan esetekben, ahol  a minimál-invazív tömés nem célravezető, a fluorid tartalmú lakk megoldást jelenthet...
Megosztás
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
3D SYSTEMS 3M Amann girrbach ANAXDENT Argen BEGO BIEN AIR Carl Martin Cato CENDRES+METAUX Coltene Diadent Dürr EMS Euronda G&H GC Hager & Werken Hanel Harvard HEIMERLE + MEULE Ivoclar Jota Kettenbach KOMETA BIO KULZER Kuraray Manfredi Mani MGF Microbrush MPF Nordiska Dental Noritake OCC ORANGEDENTAL PREMIER REITEL Renfert Roeko Ruthinium Sagemax SCHEU-DENTAL Septodont Ultradent UNIGLOVES Valplast VDW Vertex VP INNOVATO WASSERMANN Yamahachi 3D SYSTEMS 3M Amann girrbach ANAXDENT Argen BEGO BIEN AIR Carl Martin Cato CENDRES+METAUX Coltene Diadent Dürr EMS Euronda G&H GC Hager & Werken Hanel Harvard HEIMERLE + MEULE Ivoclar Jota Kettenbach KOMETA BIO KULZER Kuraray Manfredi Mani MGF Microbrush MPF Nordiska Dental Noritake OCC ORANGEDENTAL PREMIER REITEL Renfert Roeko Ruthinium Sagemax SCHEU-DENTAL Septodont Ultradent UNIGLOVES Valplast VDW Vertex VP INNOVATO WASSERMANN Yamahachi 3D SYSTEMS 3M Amann girrbach ANAXDENT Argen BEGO BIEN AIR Carl Martin Cato CENDRES+METAUX Coltene Diadent Dürr EMS Euronda G&H GC Hager & Werken Hanel Harvard HEIMERLE + MEULE Ivoclar Jota Kettenbach KOMETA BIO KULZER Kuraray Manfredi Mani MGF Microbrush MPF Nordiska Dental Noritake OCC ORANGEDENTAL PREMIER REITEL Renfert Roeko Ruthinium Sagemax SCHEU-DENTAL Septodont Ultradent UNIGLOVES Valplast VDW Vertex VP INNOVATO WASSERMANN Yamahachi
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.