Új ragasztó kompozit - Variolink Estetic

1517
Új ragasztó kompozit - Variolink Estetic

A Variolink Esthetic, fényrekötő és kettős kötésű ragasztó kompozit magas esztétikájú kerámia és kompozit restaurációk adhezív rögzítését teszi lehetővé, rugalmas és jól strukturált Effect árnyalat koncepciójának köszönhetően. Az előpolimerizált anyagfelesleg hatékonyan és könnyen eltávolítható.


A ragasztó cementek tartós kötést hoznak létre a fogszerkezete és a restaurátum anyaga között és ezért jelentősen hozzájárulnak az indirekt restaurációk hosszú távú sikeréhez. Ezen anyagokat három különböző csoportba soroljuk: hagyományos ragasztók, ön-adhezív, illetve adhezív ragasztó kompozitok.

A hagyományos cementek előnye (pl.foszfát vagy üvegionomer cementek), hogy egyszerűen használhatók, a felesleg gyorsan eltávolítható, mechanikailag tapad a foghoz és könnyen felismerhető opák színének köszönhetően. Mindemellett, ahhoz, hogy a hagyományos cementek kialakítsák mechanikai kötésüket, retentív előkészítésre van szükség.

Az adhezív ragasztó kompozitok felfedezése hozzájárultak az innovatív restaurációs anyagok elterjedéséhez, melyek kibírják a nem tökéletes preparálást is. Ezek adhezív bondjai teszik lehetővé, hogy olyan magas esztétikájú fémmentes kerámiák, mint például az IPS e.max Press/CAD, akkor is alkalmazhatók, ha az előkészítés nem retentív. Mégis kivételes olyan esetekben, amikor a kiváló esztétikai eredmény eléréséhez a ragasztóanyag a megfelelő színben és fényáteresztő képességgel kiválasztható. Különösen igaz ez akkor, mikor nagyon vékony az anyag falvastagsága. További előnye az adhezív ragasztó kompozitoknak a hagyományos cementekkel szemben a megerősített, hosszú távú marginális integritása a restaurációnak. Az alacsony oldhatóság és ellenálló hordhatóság csökkenti a cement kimoshatóságát a ragasztási hézagból.

Ezen ragasztókban dentin adhezívet használunk, hogy megbízható kötés jöjjön létre a fog szerkezetén. Az adhezív behatol a dentin tubulusokba és ott a kollagén rostok megkötésével hibrid réteget képez. A fog savazásával eltávolítjuk a ’smear layer’-t szabaddá téve a dentin tubulosokat, megnövelt mikro-retenciót eredményezve. A ragasztó kompozit kémiai kötést hoz létre a hibrid réteggel, ezért tapad jól a dentinhez és zománchoz. Bár az előkezelési idő egy jól felépített ön-adhezív cement esetében lecsökken, mert nem kell kondicionálni, mégis ilyenkor alacsonyabb kötési értékeket mutatnak.

Optimális esztétika az indikációk széles skálájára

A Variolink Esthetic, fényrekötő és kettős kötésű ragasztó kompozit kerámia és kompozit restaurációk tartós rögzítéséhez. A fényrekötő verziója (Variolink Esthetic LC), olyan transzlucens restaurációkhoz alkalmazható, ahol hosszabb megmunkálási időre van szükség. Lehetőséget nyújt a fémmentes héjak behelyezésére, rögzítésére, majd a polimerizálására, minden idő kényszer nélkül. A duál kötésű kiszerelés (Variolink Esthetic DC), az olyan kerámia és kompozit restaurációk esetében működik, amikor az anyag opacitása vagy falvastagsága miatt, a teljes polimerizáció fénnyel már nem lehetséges. Ilyen esetekben a tökéletes polimerizáció, az anyag fényre-, és önkötő tulajdonságainak kombinációjára alapozható. A Variolink Esthetic öt különböző árnyalatban kapható, mely lehetőséget nyújt felhasználójának arra, hogy befolyásolja a végleges restauráció fényességét. Variolink Esthetic Neutral, mely a legfényáteresztőbb, nem befolyásolja a pótlás fényességének értékét és a színe semleges. „Warm” and „Warm+” növeli a színtelítettséget, evvel sötétítve a restaurátumot. A „Light” és a „Light+” árnya-latok élénkítik a restauráció fényességét.

A felesleg egyszerű eltávolítása

A múltban az anyagfelesleg eltávolítása polimerizáció előtt és után is, túl sok időt vett igénybe, ami hátránya volt az adhezív beragasztásnak. Az újabb fejlesztésekkel a Variolink Esthetic új mércét állított fel ebből a szempontból. Az anyagfelesleg eltávolítása könnyű, mert előpolimerizálás után az anyagnak zselés állaga lesz. A Variolink Esthetic DC előpolimerizálásához a negyed-technikát használjuk, minden oldalát a felszínnek (mesio-oral, disto-oral, mesio-buccal, disto-buccal) 2 másodpercig megvilágítjuk. A Variolink Esthetic LC elő polimerizációjakor a teljes anyagfelesleg 2 másodperces megvilágítás után eltávolítható (körkörös technika).

Rugalmas konzisztencia

A Variolink Esthetic állaga a fogászati gyakorlatokra lett optimalizálva. Kényelmesen híg, így erőfeszítés nélkül kinyomható a fecskendőből. Továbbá a ragasztó egyenletesen folyik ki a cementnek hagyott hézagon, stabilan rögzítve a pótlást, így a felesleg előpolimerizálás után sikeresen eltávolítható.

Adhese Universal-al együtt használva

Az Adhese Universal ideális kiegészítője Variolink Esthetic-nek. Az opcionális savazás foszforsavval a “selective-etch” és az “etch & rinse” technikák részeként, a zománcon megerősített adhéziót és optimális széli záródást biztosít. Az Adhese Universal-t közvetlenül a fogfelszínre visszük fel, kezdve a zománcszéleknél és bedolgozzuk legalább 20 másodpercig. Ezután a maradék adhezívet olaj és vízmentes levegővel lefújjuk addig, míg egy fényes, stabil filmréteg nem képződik. Az adhezív tixotróp viselkedése folytán ez a keletkezett filmréteg olyan minimális, hogy nem befolyásolja a restauráció illeszkedését. Az anyagot 500 mW/cm2 fényintenzitással megvilágítjuk 10 másodpercre a restauráció behelyezése előtt.

Klinikai eset:

A 25 éves páciensnek nem volt megfelelő a kompozit tömése és kialakult egy másodlagos caries a 36-os fogban. (kép. 1). Mivel túl nagy volt az érintett terület, IPS e.max CAD restauráció mellett döntöttünk a hatékony és esztétikus eredményért. Fogcsonk felépítés és a fog preparálása után a csonkot intraorálisan szkenneltük és megformáztuk a részleges koronát. (kép. 2). Kristályosítás előtt csiszoltuk, majd bepróbáltuk és ellenőriztük a korona illeszkedését és a kontaktpontokat. Az esztétikának és színárnyalatnak megfelelően, a karakterizált és készre égetett restaurátumot újra bepróbáltuk, a Variolink Esthetic Try-In Paste Neutral, próbapasztával. (kép. 3). Ennél a próbánál ügyeltünk arra, hogy a fog kellően nedves legyen, hogy az élethű színhatást lássuk. Az anatómiailag kialakított kofferdammot (OptraDam Plus) használtuk a teljes izoláláshoz a végleges behelyezésnél (kép. 4). Először a zománcot savaztuk 15 másodpercig (kép. 5), majd a teljes kavitást másik 15 szekundumig (kép. 5). Ezután Adhese Universal-t vittünk fel a teljes preparált fogfelszínre és lefújtuk (kép. 6). Kifejezetten ügyeltünk arra, hogy a kavitás alján ki ne alakuljon ’anyagtócsa’. Ezt követően polimerizáltuk a restaurációt (Bluephase Style) 10 másodpercig. Az optimális kötés eléréséhez az IPS e.max CAD korona belsejét hidrofluor savval (IPS Ceramic Etch Gel) 20 másodpercig savaztuk, majd Monobond Plus-al kondícionáltuk. A következő lépésben a Variolink Esthetic DC-t helyeztük a koronába és pontosan illesztettük a fogra. Előpolimerizáltuk az anyagfelesleget negyed-technikával (2 másodperc minden felszínen) (kép. 7), a gél állagú anyagot scalerrel könnyen eltávolítottuk (kép. 8). Glicerin gélt (Liquid Strip) használtunk az inhibíciós réteg kialakulása ellen. Végül 10 másodpercig polimerizáltuk a restaurációt (kép. 9), a kompozit szélt finíroztuk, políroztuk (Astropol) ellenőriztük az okklúziót.

Hasonló bejegyzések

Vario Basic

Vario Basic

A Vario Basic kombinált egység, öntvénytisztításra és homokfúvásra is alkalmas szerkezet.

2598
Variotime® A lenyomatvétel szabadsága

Variotime® A lenyomatvétel szabadsága

Variotime® termékekkel a szabadság kéznél van. Variotime® illik az Ön egyéniségéhez.

2428

Hozzászólások

Írjon megjegyzést
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.