Hipopláziás kismetszők átalakítása rétegezési technika segítségével

2412
Hipopláziás kismetszők átalakítása rétegezési technika segítségével

Alapszabályként elmondható, hogy a fogak szélesítését célzó beavatkozások az anterior régióban elsősorban az esztétikailag vagy funkcionálisan zavaró rések zárását szolgálják. Hasonló eseteket gyakran publikálnak és ez ma már standard eljárásnak minősül. A Hugo és Klaiber által kifejlesztett rétegezési technika szignifikánsan hozzájárul a munkafolyamat egyszerűsödéséhez és ezáltal a kompozitok felhasználásával készülő direkt technikák további elterjedéséhez az esztétikus anterior korrekciók területén.

Az esetek zömében a fent említett rétegezési technika remekül működik Frasaco celluloid csíkok felhasználásával. Mindamellett, bizonyos esetekben ezt a technikát nem könnyű használni – különösen akkor, ha nagy nyomást kell kifejteni interproximálisan a papillára azért, hogy elérjük a kívánt homorú felszínt. Ilyen esetekben remekül vizsgázott a módosított rétegezési technika, amikor is a Frasaco csíkok helyett, előre formázott és függőleges irányban hajlított részleges matricákat használunk.

Klinikai eset – Hipopláziás kimetsző felépítése

26 éves kolléga jelentkezett nálam azzal a kéréssel, hogy szeretné átalakíttatni a hipoplasztikus metszőit (1.-3. képek) tökéletes kinézetű kismetszőkké, valamint a diasztémák zárását is kérte. Ebben az esetben a formázás szignifikánsan egyszerűbb, mivel a felépítés nem mélyen subgingiválisan kezdődik. Ennek ellenére, fém részleges matricát használtam, mert a gyárilag kialakított homorulatának köszönhetően, ennek applikációja szignifikánsan könnyebb volt, mint a Frasaco celluloid csíkokkal történő restauráció. A 4. és 5. képek mutatják a pozicionált és folyékony kompozittal, illetve fényrekötő ideiglenes kompozittal rögzített, előre formázott matricákat (Garrison). Az adhezív előkezelés a zománc felszín mechanikai felérdesítését és foszforsavas kondícionálását foglalta magába. A 6. és 7. képeken látható az interproximálisan és cervikálisan applikált és szonda segítségével adaptált Charisma Opal Flow A2 folyékony kompozit.

A fogszín megfelelt a Vita A2 színnek, így ennek megfelelően választottuk ki a Charisma Topaz különböző komponenseit: az OL, A2 és CL színeket. A 8. és 9. képeken látható az applikált OL anyag, amelynek az a feladata, hogy megakadályozza a szájüreg sötétjének áttűnését a restauráción. Következő rétegként az A2 univerzális zománc applikációja következett, majd végezetül az éli részekre a CL transzlucens hatású anyag került (10. és 11. képek). A 12.-14. képek a néhány hónappal későbbi kontroll alkalmával készültek. Érdekes anekdotát mesélt el a páciens: a férje nem is vette észre a változást, míg az édesanyjának azonnal feltűnt!

Hasonló bejegyzések

Az univerzális bond jelentése: egy anyag mindenre!

Az univerzális bond jelentése: egy anyag mindenre!

Csak 1 anyag az összes technikához! A GLUMA Bond Universal használata esetén szabadon választhat bondozási technikát: Teljes savazás: a zománcot és a dentint is bevonhatja a savazási lépésbe. Szelektív savazás: savazhatja csak a zománcot....

4141
GLUMA – Erős kötés egy életre

GLUMA – Erős kötés egy életre

Kéznél van az Ön számára: Közel 30 év tapasztalat a biztonságos és kényelmes bondok kifejlesztésében....

1725

Hozzászólások

Írjon megjegyzést
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.