Részleges héjak adhezív beragasztása

2814
Részleges héjak adhezív beragasztása

A fogászat kezdete óta létezik a vágy a tökéletesen illeszkedő, esztétikailag kifogástalan és minimál invazív technikával elkészített frontrestaurációk iránt.Csak a közelmúltban vált lehetővé, hogy ez a vágy valósággá váljon.

A fogorvosok sok éven át küszködtek a fémkerámia koronák opacitásával, mielőtt a fémmentesek elérhetővé váltak.  Azonban ezek a kerámiaanyagok nem voltak elég ellenállóak ahhoz, hogy megfeleljenek kevéssé invazív
esetekben. Végül megjelentek a kerámia héjak. A héj előkészítése messze kevésbé agresszív
beavatkozást igényel, mint a koronáé – ennek
ellenére némi preparálás még mindig szükséges. Továbbá, a héjakat olyan módon kell megtervezni, hogy a teljes bukkális felszínt lefedjék. A kerámiához tartozó technológiák és a ragasztókompozitok adta előnyök azonban, manapság lehetővé teszik a
részleges héjak kialakítását és rögzítését, különösebb nehézségek nélkül.

A részleges héjak, olyan kerámia lemezkék, melyek csak a fog hiányzó, letört vagy lekopott részét fedik le. Ennek eredményeképpen, a fog csak részleges, vagy ‘non-prep’, azaz csiszolás nélküli előkészítést igényel.

Ez a megközelítés két okból vált lehetővé:

1. Új kerámia anyagok érhetők el a piacon. A fogtechnikusok bármilyen restaurációt képesek ezekből előállítani. Választhatják a fluorapatit kerámiát, mint például az
IPS e.max Ceram, vagy magas transzluszenciájú peletből, mint az IPS e.max Press család Opal vagy HT préskerámiái, le is préselhetik a kívánt restaurációt.

2. A beragasztó kompozitok is fejlődtek. A modern, esztétikus cementek széles választéka vált elérhetővé. A kínálatban a különböző világosságú anyagok széles skálája szerepel, melyek
illeszkednek, a héjjal vagy részleges héjjal
helyreállított, természetes fog világosságához. Nem beszélve arról, hogy ezek a ragasztókompozitok már olyan újfejlesztésű fotoiniciátorral rendelkeznek, melyek megnövelték a kötési kapacitásukat és hosszú távú színstabilitást biztosítnak.

A kerámiaanyag megválasztása az adott restaurációhoz, függ a sérülés nagyságától és/vagy az orvos által elérni kívánt optikai hatástól, illetve stabilitástól. A rétegezési technika feltehetőleg az első számú választás, ha összetett optikai hatás elérése a cél. Amennyiben nagykiterjedésű, részleges héj mellett döntünk, mely nem garantál speciális effekteket, de magában foglalja a fog teljes éli részét, akkor az olyan erős kerámia, mint a lítium-diszilikát a befutó.
Amikor a beragasztó anyag kiválasztása következik héjak, vagy részleges restaurációkhoz, az Ivoclar Vivadent, Variolink Veneer lenne kötelezően az első választása sok fogorvosnak. Nem sokkal ezelőtt bevezették, a fent említett termék utódját, a Variolink Esthetic-et. Kapható kettős-kötésű (DC), és fényre kötő (LC), változata is. A színhatás mechanizmus, melyen az öt árnyalat alapszik, lehetővé teszi a fogorvos számára, hogy befolyásolja a restauráció árnyalatát aszerint, hogy melegebb vagy világosabb hatású legyen. Ráadásul, mindezt előzetesen le is ellenőrizheti a végleges beragasztás előtt a try-in pasztákkal, melyek azonos árnyalatúak, mint a ragasztókompozit polimerizáció után. A kompozit új szabadalma az Ivocerin fotoiniciátor, mely a cement színstabilitását biztosítja hosszútávon. A Variolink Esthetic előnye még a könnyű használata, rugalmas konzisztenciájának és könnyű eltávolíthatóságának, ‘clean-up’ tulajdonságának, köszönhetően.

Az alábbi klinikai eset egy részleges héj beragasztását mutatja be, Variolink Esthetic LC, “Warm” árnyalatával.

Esetleírás

A 46 éves férfi páciens, azzal a kívánsággal kereste fel rendelőnket, hogy 20 éves Mirage héját cseréljük ki. Meg volt győződve a csere szükségességéről, a szomszédos nagymetsző kopása miatt (1. és 2. kép).

A helyzet javítása érdekében, a részleges héj mellett döntöttünk. A 3. kép a fog előkészítését mutatja.

Amikor megkaptuk a labortól a héjakat (IPS e.max Press HT), a Variolink Esthetic Try-In pasztákat használtuk, a megfelelő végleges cement színárnyalatának kiválasztásához. Ebben az esetben a legjobb eredményt a “Warm” árnyalat adta (4. és 5. kép). A következőkben a szomszédos fogat Teflonnal vontuk be. Ezután Mylar szalagot helyeztünk a fogak közé (6. kép). A zománcot 20, a dentint 10 másodpercig savaztuk (7. és 8. kép), majd vízzel leöblítettük (9. kép).

Utána Adhese Universal-al bedörzsöltük a felületet, hogy meglegyen a 10 másodperces hatóidő (10. és 11. kép). A héjak behelyezése előtt felvittük a Variolink Esthetic LC “Warm” ragasztókompozitot (12. és 13. kép). A felesleget, polimerizálás előtt, óvatosan eltávolítottuk egy ecsettel (14. kép).

A héjakat először egyszerre világítottuk meg, mindkét oldalról 5 másodpercig Bluephase Style polimerizációs lámpákkal (15. kép). A végleges polimerizációhoz is két Bluephase lámpát használtunk, hogy időt takarítsunk meg, mivel minden oldalról 30 másodpercre volt szükség (16. kép). Két polimerizációs lámpát használva, melyek teljesítménye egyenként 1,100 mW/cm², fennáll a veszélye, hogy a keletkezett hő miatt, a pulpa sérülhet. Éppen ezért szükséges a fogakat vízzel körültekintően hűtenünk, melyet a 16. kép mutat. Polimerizálás után a felesleget scalpellel távolítottuk el (12-es számú penge) (17. kép).

A 18. és 19. kép a végeredményt mutatja négy hét után.

 

Hasonló bejegyzések

Új ragasztó kompozit: Variolink Esthetic

Új ragasztó kompozit: Variolink Esthetic

Variolink Esthetic, fényrekötő és kettős kötésű ragasztó kompozit magas esztétikájú kerámia...

1758
FOGFEHÉRÍTÉS- a kezelési forma, melyben nagy potenciál rejlik

FOGFEHÉRÍTÉS- a kezelési forma, melyben nagy potenciál rejlik

A fogfehérítés egész évben aktuális kezelési forma, mégis a nyár közeledtével a páciensek fokozottabb érdeklődést mutatnak iránta. Biztosan a saját rendelőjében is tapasztalta ezt. Megfelelően ki tudja-e használni ebben a kezelésben lévő...

1671

Hozzászólások

Írjon megjegyzést
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.