Esetbeszámoló: Enamelast fluorid tartalmú lakk

723
Esetbeszámoló: Enamelast fluorid tartalmú lakk

Kiváló fluorid leadás kellemes ízzel kombinálva

A mindennapi stressz kiváltotta csikorgatás és szorítás miatt kialakuló fogkopások egyre gyakrabban fordulnak elő a populációban. Ebből kifolyólag a kopott, fájó/érzékeny fogak vagy a kifejezett fognyaki érzékenység gyakori panaszok a fogorvosi látogatások során.
Azonban nem minden esetben szükséges invazív beavatkozással kezelni a hiperérzékeny fogakat. Ez azokra az esetekre érvényes, ahol nem keletkeztek ékszerű defektusok vagy nem lép fel olyan mértékű foganyag-veszteség, ami igazolná a fog töméssel való ellátásának létjogosultságát.


1.ábra: Nem minden hiperérzékeny fognyakat szükséges minimál-invazív töméssel ellátni. 2. ábra: A természetes, adhéziós rezin - tartalmának köszönhetően az Enamelast fluoridos lakk különösen hosszú időre kötődik a fogfelszínhez, folyamatos fluorid leadás mellett.

Olyan esetekben, ahol  a minimál-invazív tömés nem célravezető, a fluorid tartalmú lakk megoldást jelenthet. Az Enamelast™ egy olyan fluoridos lakk, mely hosszú távú fluoridleadásának köszönhetően  elzárja a nyitott dentin-tubulusokat . Ezáltal sikeresen kezeli a dentin hiperérzékenységét.
Számomra az Enamelast (5% fluorid-tartalom) fluoridos lakk bizonyította hatékonyságát.
 Az Enamelast fluoridos lakk konzisztenciája és természetes, adhéziót elősegítő rezint- tartalma miatt viszonylag hosszú időre kötődik a fogfelszínhez, és eközben folyamatosan fluoridot ad le. A fluorid leadás bezárja a nyitott dentin csatornákat pár órára. Mivel a lakk kiválóan kötődik a fogfelszínhez, a lakkmaradványok csak a következő fogmosás alkalmával távolíthatók el a fogról.
A hosszútávú fluorid-leadásnak köszönhetően kiváló eredmények érhetők el a hiperérzékeny dentin esetében.
A páciensek gyakran igénylik rendelőnkben az Enamelast fluoridos lakkozást, miután már egyszer megtapasztalták, milyen “összehasonlíthatatlanul hatékony és az íze is kellemes”.
Az Enamelast fluoridos lakk alkalmazása előtt a fogfelszínnek a lehető legszárazabbnak kell lennie. Ezután a fluorid lakkból simogató mozdulatokkal vékony egyenletes réteget kell felvinni  a fogfelszínre.

 
3. ábra: Az Enamelast fluoridos lakk használata előtt a fogfelszínt óvatosan le kell szárítani.

Az  Enamelast fluoridos lakk 2 kiszerelésben elérhető: Az Enamelast Unit-Doses előrecsomagolt fóliában tartalmazza a fluorid lakkot és az applikátort.


4. ábra: Az Enamelast Unit-Doses előrecsomagolt fóliában tartalmazza a fluorid lakkot és az applikátort.
5. ábra: Az Enamelast fluoridos lakk ecset segítségével könnyedén applikálható.

 

A Unit-Doses legnagyobb előnye, hogy amennyiben szükséges, akár otthoni használatra is alkalmas.
A pácienseim egyedül is könnyedén tudják használni a lakkot az érintett területeken vagy az érzékeny fogfelszíneken. Usually, there is a noticeable improvement of the sensitivity after just two applications.  Általában már két alkalom után tapasztalható javulás az érzékenységet illetően.
A páciensek elalvás előtt is tudják ecsetelni a lakkot, így az egész éjjel tud hatni. A xilitollal édesített  Enamelast fluoridos lakk Unit-Doses kiszerelésben többféle ízben kapható: karamell, narancskrém, mentol, rágógumi és erdei gyümölcs™.
Elsősorban a gyerekek élvezik a különböző ízeket, mondván: “ez a legízletesebb fluoridos lakk, amit valaha próbáltak”.


6. ábra: Enamelast fluorid lakk különböző ízekben.

A másik kiszerelés csak  erdei gyümölcs ízben elérhető. Ennél a formánál az Enamelast fluoridos lakk fecskendős rendszerben kerül alkalmazásra, speciális applikátor segítségével (SoftEz™ Tips).
Az applikátor 90°-os szögben hajlítható a jobb hozzáférés érdekében. Ez a kiszerelés elsősorban egy fog kezelésére alkalmas, a kívánt mennyiség pedig pontosan adagolható. A fecskendő használat után fertőtleníthető, visszazárható és más páciensnél is alkalmazható.
Mindkét kiszerelési forma egyformán hatékony és felhasználóbarát. Mindkét kiszerelés alkalmazása kiváló eredményekhez vezet.


7. ábra: Enamelast fluoridos lakk fecskendős kiszerelésben.
8. ábra:  Enamelast fluoridos lakk fecskendőben, SoftEz Tips végződéssel

A  termék további előnye, hogy fehér színű, majdnem áttetsző. Így a páciensek kellemetlen elszíneződések nélkül élvezhetik a lakk jótékony hatásait.


9. ábra: A majdnem áttetsző Enamelast fluoridos lakk  hosszú időre hozzátapad a fogfelszínhez.

Személyes tapasztalataim szerint kijelenthetem, hogy sose láttam vagy használtam még olyan fluoridos lakkot, ami hasonlóan hatékony és eredményes lett volna, amellett hogy az íze kellemes. Enamelast fluoride varnish has already helped a large number of patients in a simple and equally ideal way. Az Enamelast fluoridos lakk rengeteg páciensnek segített.
Az Enamelast fluoridos lakk több szempontból eredményes: egyszerű alkalmazása miatt felhasználóbarát, a páciensek élvezik hatékonyságát, rendszeres használatával a fájdalom hosszú időre kiküszöbölhető.

A szerzőről:

Dr. Clarissa Jänig, Cologne, Németország

  • Tanulmányait a Bonni Egyetemen végezte Németországban
  • 2012 óta praktizál
  • Orthodonciára specializálódott

Hasonló bejegyzések

Five Reasons You Should Be Using Opalescence® Whitening Toothpaste

Five Reasons You Should Be Using Opalescence® Whitening Toothpaste

  Whether you've just finished whitening your teeth or you'd like to try a whitening toothpaste before taking on a formal whitening regimen, Opalescence...

1647
CLEARFIL MAJESTY Esthetic-a természetes fogakhoz hasonló fénytörést tesz lehetővé

CLEARFIL MAJESTY Esthetic-a természetes fogakhoz hasonló fénytörést tesz lehetővé

CLEARFIL MAJESTY Esthetic egy fényrekötő, röntgenopak kompozit anyag, mely nano töltőanyag-részecskéket tartalmaz magas fénytörésű szerves mátrixban (beleértve a szubmikron méretű röntgenárnyékot adó töltőanyag-részecskéket is).

1721
Klinikai eset: Másodosztályú restauráció  3M™ Filtek™ Supreme Flowable és 3M™ Filtek™ One Bulk Fill tömőanyagok segítségével

Klinikai eset: Másodosztályú restauráció 3M™ Filtek™ Supreme Flowable és 3M™ Filtek™ One Bulk Fill tömőanyagok segítségével

A páciens cserélendő amalgámtömésekkel érkezett, melynek szélein töredezést, elszíneződést és secunder kárieszt figyeltünk meg. A páciens hideg- és ráharapási érzékenységről számolt be. A kezelési terv egy MOB direkt restauráció elkészítése volt....

764

Hozzászólások

Írjon megjegyzést
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.