Kisvárosi fogászat, nagyvárosi szinten - Kalmár fogtechnika

6413
Kisvárosi fogászat, nagyvárosi szinten - Kalmár fogtechnika

16 éve működő, folyamatossan fejlődő fogtechnika, fiatalos lendülettel.

 


DM: Hogyan kezdődött a pályája? Milyen indíttatásból választotta ezt a szakmát?

Kalmár Ottó: Az élethez szerencse is kell. Nagy igazság. Így 25 év után visszagondolva, úgy érzem, sikerült megtalálnom azt a szakmát, amely egyben a hobbim is. Ez kevés embernek adatik meg. A gimnáziumi tanulmányaim után teljesen más irányban tanultam tovább, ami már fél év után kiderült, hogy tévedés volt. Egy ismerősömet látogattam meg egy alkalommal a munkahelyén, egy kecskeméti fogtechnikán, és azonnal otthon éreztem magam. Lenyűgözött az ott folyó „alkotó munka”. Azonnali iskolaváltást követően elkezdtem fogtechnikus tanulmányaimat, melyet 1992-ben fejeztem be.

DM: Visszatért Bajára. Miért?

Kalmár Ottó: Visszahúzott a szívem a szülővárosomba. Egy helyi fogtechnikán helyezkedtem el. Az ott töltött évek alatt fokról-fokra léptem feljebb a ranglétrán. A szakma minden területén igyekeztem képezni magam. Ennek, és terhelhetőségemnek köszönhetően néhány éven belül laborvezetői pozícióba kerültem.

DM: A „Kalmár Fogtechnika” álom mikor vált valóra?

Kalmár Ottó: Saját vállalkozásunkat feleségemmel együtt – aki szintén fogtechnikus 2002-ben indítottuk el. A kezdeti 4 fős csapat az évek folyamán 11 főre növekedett. Ebből 3 fő tanulói státuszban van, mert fontosnak tartom a folyamatos szakmai utánpótlás képzését. Minden kollégám a saját területén több éves gyakorlattal rendelkezik. Munkáink itthoni és németországi piacokra is készülnek.

DM: Mi a vállalkozás fő profilja?

Kalmár Ottó: A laborunk 16 éve működik. Ez idő alatt mind technológiában, mind a szakma egyéb területein igyekeztünk megfelelni a kor elvárásainak. Gépparkunkat folyamatosan fejlesztjük, hogy mindig naprakészek legyünk. A XXI. században a fogászat a szépészeti ipar egyik ágává fejlődött. Bár laborunkban minden típusú fogpótlást el tudunk készíteni, fő profilunknak mégis ezt az irányt határoztuk meg. Az esztétika a mindennapi életünk része, hiszen szépséget teremt egy mosoly által. A ma létező technikáknak, anyagoknak és változatos eljárásoknak köszönhetően munkánk eredményeként szinte tökéletesen természetes hatást érhetünk el. Egyre több páciens keresi fel laborunkat ilyen jellegű igényeivel. A fogpótlások elkészítése közben a páciensek és a fogorvosok egyedi igényeit maximálisan próbáljuk kiszolgálni. Szakmai tanácsadással, egyedi fogszín választással, digitális fotózással, tervezéssel.


DM: Mi a véleménye a fogászatban lezajló „digitális forradalomról”?

Kalmár Ottó: A változások folyamatosak egész életünkben, ez a fogászatra is örök érvényű. Évekkel ezelőtt lehetett már tudni, hogy a viaszkéseket az egérpadok váltják fel. A digitális forradalom a munkánkat sokkal kiszámíthatóbbá, pontosabbá, és problémamentesebbé teszi. Az itt felsorolt tulaj- donságok azt hiszem mind pozitívak, akkor miért vonakodnánk a használatától? Véleményem szerint sokan tartanak a munkahelyek elvesztésétől, de ha a szakmai gárda egy új lehetőségként éli meg ezt a fejlődést, nincs mitől tartani. A szoftverek csak úgy képesek jó teljesítményre, ha az őket kezelő szakember komoly szakmai tudással van felvértezve.

DM: Ön együtt működik-e valamelyik gyártóval, és ha igen, melyikkel?

Kalmár Ottó: Több éve állunk sikeres szakmai kapcsolatban a kiskunhalasi székhelyű Mosoly-Fréz Centrummal. Régiónk egyik legnagyobb frézközpontja. Az általuk készített cirkon- és fémvázak tökéletes alapot adnak a mi munkáinkhoz. Folyamatos softver frissítésekkel támogatják az általuk kihelyezett scannerek munkáját.

DM: Mennyire tartja fontosnak a továbbképzéseken való részvételt?

Kalmár Ottó: A folyamatos továbbképzés nélkül lehetetlen fenntartani az állandóan változó világban egy megfelelő színvonalat. Ma már szerencsére rengeteg olyan nagyszerű szakember adja át a tudását, akiktől inspirációt kaphatunk a napi munkánkhoz. Igyekszem én is ezt az utat járni, és mindig nagy élmény, ha egy új elemmel bővíthetem magam és kollégáim tudását. Számomra a kozmetikai fogászat terén példakép – a teljesség igénye nélkül - Dr Bodrogi Attila, Makó János, Váradi András DTG, Böröczky Attila, a külföldiek közül Oliver Brix, Denis Rizzo, Park Chul Han, Simone Maffei, Florin Stroboran, akiknek a kurzusain volt szerencsém személyesen is részt venni.

DM: Jövőbeni tervek, ambíciók?

Kalmár Ottó: A labor fegyelmezett szervezettségét fenn tartani. Partnereinket, megrendelőinket igényes, általuk magas színvonalúnak tartott munkával kiszolgálni. Az implantátumos munkák terén a nem cementtel rögzülő fogpótlások promotálása, és ezen szakterületen belüli fejlődése. Az ambíciókról pedig…. Enrico Steger szavait ídézve: „A szenvedélyes művész soha nem tartja egyetlen művét sem tökéletesnek, de minden munkájával újra és újra a tökéletességre törekszik.”
 

 

Hasonló bejegyzések

Ultrahangos tisztító egység - Easyclean MD

Ultrahangos tisztító egység - Easyclean MD

Az Easyclean MD ultrahangos tisztító egységet erőteljes tisztításra vagy előtisztításra* használják orvostechnikai eszközök, például szájbetétek és fogpótlások, valamint műszerek esetében (*nem helyettesíti az automatikus mosogató fertőtlenítőben...

481
25 éves az Interdental Studio

25 éves az Interdental Studio

Negyedszázados jubileumátünnepeli az idén a Budapesten működő Interdental Studio Fogtechnikai laboratórium és továbbképző központ. Ennek kapcsán beszélgettünk Róth Lajos-al, a cég tulajdonos ügyvezető igazgatójával.

1741
Az új AUTO spin modell: Amikor a nagyszerű még jobb lesz

Az új AUTO spin modell: Amikor a nagyszerű még jobb lesz

Az AUTO spin pindexfúró használatával precíz munkamodellek készíthetők műanyag alaplemezekkel. Kompatibilis más mintakészítő rendszerekkel is, mint például a Giroform® vagy a Zeiser®. Az Auto spin modellkészítő rendszeréhez tökéletesen illeszkedő...

176

Hozzászólások

Írjon megjegyzést
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.