A minőség egyik legfontosabb kulcsa a folyamatos fejlődés!

3801
A minőség egyik legfontosabb kulcsa a folyamatos fejlődés!

Kerata Csaba - 1985-ben végzett fogtechnikusként Miskolcon, az akkor még létező Fogtechnikai Vállalatnál.

Szülővárosában három kisebb laborban is dolgozott, majd Sopronban próbált szerencsét. 1991 őszén a Dental-Pannónia praxislaborjában helyezkedett el, amely akkoriban az ország egyik legmodernebb fogtechnikájának számított. Míg a korábbi munkahelyein a szakma minden területén helyt kellett állnia, itt már, mint kerámiás dolgozott.
 

Az alábbiakban egy interjút olvashatnak a Kerata Dent tulajdonosával Kerata Csabával.
 

DM: Mikor és hol nyílt meg az ön laboratóriuma?

Kerata: 1997-ben kollégáimmal egy bérelt helyiségben nyitottuk meg első laborunkat, melyben klaszterben működve léptünk a „maszek” világ rögös útjára. Vállalkozásaink a szakma bizonyos területeire specializálódva, közös székhelyen működtek és egyesítve erőinket próbáltuk a megrendelők, valamint a betegek igényeit a legmagasabb színvonalon kiszolgálni. Ebben a felállásban dolgozunk a mai napig.

DM: Hogyan fejlődött?

Kerata: A minőségi munkára helyeztük a hangsúlyt, és idővel beérett a gyümölcse. A megnövekedett munkamennyiség, létszámbővítést, és teret követelt magának. 2007-ben költöztünk a jelenlegi Torna utcai helyünkre, ahol ideális körülményeket teremthettünk mind magunknak, mind pedig dolgozóink számára is.

DM: Az Ön laboratóriumában a szakma mely területeit fedik le?

Kerata: A Kerata-Dent alaptevékenysége az esztétikai területen, a fém- és cirkónium vázak leplezése, valamit préskerámia, és kompozit koronák, inlay-k, és héjak, készítése. A cirkónium térhódítása új gépek, anyagok és technológiák bevezetését követelte meg, melyet társ-vállalkozásokkal együttműködve valósítottunk meg. Az első ilyen, a ma már sokak által megmosolygott, viszont zseniálisan kitalált pantográf volt. Ma már természetesen, mi is digitális rendszereket használunk, melyek teljesen elbűvölnek. Habár fantasztikus dolgokra képesek a gépeink, de a megfelelő szakmai tudás elengedhetetlen ahhoz, hogy a végtermék minden szempontból megfeleljen az egyre magasabb szintű elvárásoknak.

DM: Melyik technológiát részesíti előnyben?

Kerata: A CAD-CAM technológiák térhódításával, és a gyártók fejlesztésének köszönhetően előtérbe kerültek, és a megrendelői kör részéről is egyre népszerűbbek a monolitikus cirkónium pótlások, melyekkel akár már leplezés nélkül is igazán jó eredményeket érhetünk el. Kétkezi munkásként elképzelhetetlennek tartottam, hogy ennyire élvezni fogom a „digitális mintázást”.

DM: Együttműködik-e valamelyik gyártóval, és ha igen, melyikkel?

Kerata: Több ízben kaptam felkérést demonstrátori munkára azoktól a cégektől, melyeknek kerámiáit használtam vagy még ma is használom de rá kellett jönnöm, hogy ez nem az én világom.

DM: Mennyire fontos Önnek az együttműködés a fogorvosokkal illetve a páciensekkel?

Kerata: Korábban szükséges teherként éltem meg, ha elhívtak egy rendelőbe fogszínt választani, vagy egy esetet megbeszélni, hiszen ezt sokszor a munkámat félbehagyva kellett megtennem. Ahogy bővült a csapatom, egyre több lehetőségem adódott, hogy ezt gond nélkül megtehettem. Ezeken a konzultációkon rengeteg hasznos információval gazdagodtam, és szembesültem olyan problémákkal, melyeket mi a laborban nem érzékeltünk. Ugyanakkor, én is segítettem a fogorvos munkáját a tapasztalataimmal. Minél több információval rendelkezünk az adott esetet illetően, annál valószínűbb, hogy a végeredmény mindenki számára elfogadható lesz. Ma már persze a segítségünkre vannak a modern technikák, és akár élőben is lehetőség van a konzultációra. A projekt mindhárom résztvevőjének (fogorvos, fogtechnikus, páciens) közös együttműködésével készülhet el a tökéletes pótlás.

DM: Ön szerint a folyamatos továbbképzés fontos-e az Ön szakmájában, és ha igen, mit tesz a saját fejlődése érdekében?

Kerata: Ez természetes, bár szerintem ez minden szakmára igaz. Időnként még a meglévő tudást sem árt frissíteni, az újdonságok megismerése pedig elengedhetetlen, ha egy vállalkozást sikeresen szeretnénk működtetni. Időt, pénzt és energiát nem sajnálva látogattam, és látogatom mind a mai napig a szakmai előadásokat, és természetesen gyakorlati kurzusok is fontos részét képezik tudásszomjamnak.

DM: Ki az Ön példaképe?

Kerata: Igazán kiváló művészek munkáját élvezhettem élő demonstrációkon, és tanulhattam tőlük a kerámia fortélyait kurzusaikon. Számomra ők egytől - egyig példaképek, hiszen olyan szintre fejlesztették technikai tudásukat, mely csak keveseknek sikerül. Pár név a teljesség igénye nélkül azok közül, akiket élőben is csodálhattam: Klaus Müterthies, Dr. Asami Tanaka, Nondas Vlachopoulos, Aki Yoshida, Makó János, Balogh Zsolt.

DM: Mik a jövőbeni tervei és mely irányba szeretne fejlődni?

Kerata: Mivel szakmánk olyan hihetetlen átalakuláson megy keresztül, hogy nincs idő üldögélni a babérjainkon, a folyamatos megújulás elkerülhetetlen. Terveim között szerepel, hogy egy kicsit még inkább elmélyedek a digitális rendszerünkben. Visszatérek egy kicsit a fogorvos, fogtechnikus és páciens alkotta csapat együttműködésének fontosságára, hiszen ebben a programban mindhárom résztvevő beleszólhat a készülő fogpótlás kialakításába. A betegről speciális képek készülnek, és a megtervezett fogak a pontos anatómiai helyzetnek megfelelően illeszthetők be a háromdimenziós arcképbe, mint egy virtuális mock-up. Amennyiben mindenki elégedett, már indulhat is a faragás. Be kell látnunk, hogy jelen pillanatban egy átmeneti időszakot élünk meg a szakmánkban is. Ezalatt azt értem, hogy egyaránt használjuk a hagyományos, és a digitális technológiát is, viszont a fejlődés iránya számomra egyértelmű!

 

Hasonló bejegyzések

Rádi Melinda: „Mindig magas színvonalon”

Rádi Melinda: „Mindig magas színvonalon”

Rádi Melinda fogtechnikus és Ivoclar Vivadent demonstrátor. Hisz abban, hogy a hétköznapokban is lehet állandó...

3615
VistaScan Nano Easy – megbízható diagnosztika egy kompakt egységben

VistaScan Nano Easy – megbízható diagnosztika egy kompakt egységben

A VistaScan Nano Easy-vel egy modern film -szkenner áll rendelkezésére kiváló minőséggel. A kis helyfoglalásának köszönhetően könnyen elhelyezhető egy rendelőben- így röntgent is készíthet és szkennelhet a fogászati kezelőszék mellett.

2169
Ismerje meg az Anaxdentet - Interjú Carlos Baurier Salvansa előadóval

Ismerje meg az Anaxdentet - Interjú Carlos Baurier Salvansa előadóval

Napjaink egyik fiatal, innovatív cégével az Anaxdenttel együttműködve szerveztük meg a kombinált analóg-digitális kidolgozású all-on-four és all-on-six immediát protézisek készítésének kurzusát Stuttgartban 2018.júniusában.

1111

Hozzászólások

Írjon megjegyzést
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.